Χωρίς πρόσβαση για τα ΑμεΑ οι παραλίες της Ηλείας

Έως τις 22 Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι δύο παραλίες στον δήμο Ήλιδας

Χωρίς πρόσβαση για τα ΑμεΑ οι παραλίες της Ηλείας

Ιούνιος 10, 2019 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Χωρίς πρόσβαση για τα ΑμεΑ οι παραλίες της Ηλείας

Ηλεία, ένας Νομός με πανέμορφες αλλά μη προσβάσιμες παραλίες για τα Άτομα με Αναπηρία… Η θερινή σεζόν μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει ωστόσο σε καμία παραλία της Ηλείας, τουλάχιστον για την ώρα δεν υπάρχει πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία κάτι το οποίο όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση δεκάδων ανθρώπων με αναπηρία.

Το μηχάνημα το οποίο είχε προμηθευτεί η Π.Ε. Ηλείας και εγκαταστάθηκε πέρσι στη παραλία Πλάκες Κατακόλου δεν έχει επισκευαστεί και είναι άγνωστο εάν θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει και τα άτομα με αναπηρία να κοιτούν κυριολεκτικά με το «κιάλι» τη θάλασσα είναι λογικό ότι υπάρχουν κι αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι μιλούν για αδιαφορία και εμπαιγμό της Περιφερειακής Αρχής  απέναντι στα Άτομα με Κινητικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα στο δήμο Πύργου οι διαδικασίες για την δημιουργία προσβάσιμων παραλιών κινείται με ρυθμούς «χελώνας» κι όλα δείχνουν ότι καμία από τις παραλίες που ανήκουν διοικητικά στο δήμο δεν θα έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

 

Εν αναμονή

Όσο αφορά το δήμο Ήλιδας μπορεί οι δύο παραλίες οι οποίες έχουν επιλεγεί προκειμένου να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία να μην είναι ακόμα έτοιμες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες σε Κουρούτα και Αγία Μαρίνα «τρέχουν» προκειμένου όλα να είναι έτοιμα έως και τις 22 Ιουνίου. Ο δήμος Ήλιδας εκτός από τα Άτομα με Κινητικά προβλήματα που επισκέπτονται ή διαμένουν στο Νομό Ηλείας θα υποδεχτεί στις δύο αυτές παραλίες Έλληνες και Ξένους Παρολυμπιονίκες στο πλαίσιο ταξιδιού  εξοικείωσης (famtrip) που θα περιλαμβάνει επισκέψεις στις δύο παραλίες  που μπορούν αν εξυπηρετήσουν ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και ιστορικής σημασίας, όπου θα έχει διασφαλιστεί ότι υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, που συνθέτουν μαζί με τις παραθαλάσσιες περιοχές παρέμβασης έναν ολοκληρωμένο προορισμό προσβάσιμου τουρισμού. Αυτή η δράση προβολής αποσκοπεί στην ευρεία διάχυση της συνεισφοράς και των αποτελεσμάτων αυτών των παρεμβάσεων όχι μόνο στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους δυνητικά ωφελούμενους, δηλαδή στα άτομα ΑμεΑ και στα άτομα με ιδιαίτερα κινητικά προβλήματα. Η επιλογή των προσκεκλημένων Παραολυμπιονικών γίνεται με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προβολή των παρεμβάσεων αυτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι προσκεκλημένοι Ολυμπιονίκες αθλητές με κινητικά προβλήματα είναι άτομα με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα τους και αποτελούν υπέρτατα σύμβολα δύναμης και θέλησης για μεγάλο αριθμό ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και ευρύτερα.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσβάσιμων παραλιών ο γραμματέας του συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος σημείωσε: «Κάθε χρόνο δίνουμε μάχη προκειμένου να υπάρχουν προσβάσιμες παραλίες για τα Άτομα με Κινητικά προβλήματα. Οι συμπολίτες μας τις μέρες αυτές έχουν την δυνατότητα να χαρούν την θάλασσα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για όλους εκείνους που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο… Το μόνο που θέλουμε είναι από την αρχή κάθε σεζόν να υπάρχει πρόσβαση σε όσο το δυνατό περισσότερες παραλίες της Ηλείας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Πέρσι δεκάδες επισκέπτες οι οποίοι έφτασαν στο Κατάκολο με τα κρουαζιερόπλοια είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα και αυτό είναι πάνω από όλα πολιτισμός για την περιοχή μας».

Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019