Χωρίς τα απαιτούμενα εναέρια πυροσβεστικά μέσα η Ηλεία

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε όλο το Νομό

Χωρίς τα απαιτούμενα εναέρια πυροσβεστικά μέσα η Ηλεία

Αύγουστος 10, 2018 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Χωρίς τα απαιτούμενα εναέρια πυροσβεστικά μέσα η Ηλεία

 

Χωρίς τα απαιτούμενα εναέρια μέσα να είναι η Ηλεία, την ώρα που σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πρόβλεψη του κινδύνου πυρκαγιών για σήμερα εκτιμάται ως ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4).  Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ημέρα, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Αρχικά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Αττικής ενώ στην συνέχεια τέθηκε το ζήτημα των εναέριων μέσων. Η Ηλεία μοιάζει να είναι «ανοχύρωτη» καθώς το ένα Canadair έχει πάει για επισκευή και δεν θα επιστρέψει στο Νομό πριν το τέλος της εβδομάδας, ενώ το δεύτερο Canadair αλλά και το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson θα σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Αράξου καθώς στην Ανδραβίδα πραγματοποιούνται συντηρήσεις του αεροδιάδρομου.

Αναφερόμενος στην επικινδυνότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε: «Το ένα Canadair επιχειρούσε στη Ζάκυνθο. Αν πάνε έτσι τα πράγματα θα μείνουμε μόνο με το Ericsson που δεν φτάνει. Η μισή Ελλάδα είναι σε δείκτη κινδύνου 1, πρέπει να ενισχυθούμε εμείς που είμαστε σε υψηλό δείκτη κινδύνου. Με  απόφαση του ΣΟΠΠ γιατί ήδη έχουμε ετοιμάσει το σχέδιο και θα ενημερώσουμε την Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας και κάθε άλλο αρμόδιο, προκειμένου να ζητήσουμε ενίσχυση των εναέριων μέσων κατάσβεσης.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Κώστας Μπαλκάμος υπογράμμισε «Είμαστε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου 4. Συνεπώς απαιτείται ετοιμότητα και αυξημένα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο Ξενοκράτης. Αυτή σημαίνει ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Οπότε οι υπεύθυνοι να λάβουν τα μέτρα τους. Έχουμε έγγραφο από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Ηλία Πύργου και  του οικισμού Αρκουδίου της Τ.Κ. Λυγιάς που έχουν πευκόφυτη έκταση. Θα πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση όσον αφορά τη στάθμευση σε αυτούς τους δύο οικισμούς. Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση αυτών των δύο οικισμών, οι κάτοικοι θα πάνε στη θάλασσα.

Οι εθελοντικές ομάδες τίθενται στη διάθεση της δασικής υπηρεσίας».

Σε ανακοίνωσης της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους πολίτες να είναι προσεκτικοί  και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως ρίψη αναμένουν τσιγάρου ,  καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών  , χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα , χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α .

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες , κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους  για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται ή χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λογούς καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου