Η Φινλανδία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ζητάει περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιδοτήσεις

Η Φινλανδία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιούνιος 04, 2020 07:04 ΜΜ
Η Φινλανδία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην παρούσα μορφή της. Τα 27 κράτη-μέλη πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Το Ελσίνκι δηλώνει ανοικτό σε προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας όμως να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων στο πακέτο και να αυξηθεί αντιστοίχως εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

Οι επιφυλάξεις της Φινλανδίας έρχονται να προστεθούν στην αντίσταση που προβάλλουν στις προτάσεις της Κομισιόν οι «τέσσερις της λιτότητας», δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή ύψους που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ότι τα 500 από τα 750 δισ, ευρώ θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 2% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

 

 

Πηγή : thebest.gr

Share this:
Tags:

-

-