Η φύση βρήκε το ρυθμό της!

Ολοκληρωτική αναπλήρωση των δασών στην Ηλεία

Η φύση βρήκε το ρυθμό της!

Νοέμβριος 14, 2016 07:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Το δικό της «ρυθμό» βρίσκει η φύση στην Ηλεία που το 2007 υπέστη βιβλική καταστροφή, καθώς η φυσική αναγέννηση των δασών είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή!

Παρά τις αρχικές εσφαλμένες εντυπώσεις  πως το περιβάλλον στο Νομό θα χρειαστεί δεκαετίες για  να ορθοποδήσει, οι …Κασσάνδρες φαίνεται ότι διαψεύστηκαν από την ίδια τη φύση η οποία έκανε το θαύμα της, με ενθαρρυντικά  αποτελέσματα όσον αφορά  και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, ολόκληρες αποτεφρωμένες εκτάσεις καλύφθηκαν  από νέα δέντρα (ανάλογα με τα είδη που υπήρχαν σε κάθε περιοχή), δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο φυσικό περιβάλλον που υπέστη βάρβαρη «εισβολή» από τις πυρκαγιές, που παρόμοιες δεν είχε γνωρίσει ο τόπος!

Για πολλούς η φύση έκανε άριστα τη δουλειά που δεν θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος, λόγω της έλλειψης κονδυλίων για φυσικές αναδασώσεις, εκτός από κάποια σημεία που χρειάστηκαν άμεσες επεμβάσεις από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (λ.χ. ο Καϊάφας).

«Η αναγέννηση από τη φύση σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρη την πυρόπληκτη Ηλεία, εκτός από τα σημεία που είχαν διπλοκαεί στο παρελθόν και ανέρχονται σε ποσοστό 15-20%. Το μέγεθος της φυσικής αναδάσωσης κρίνεται φυσιολογικό διότι σε πολλά περιβάλλοντα επικρατούν τα δάση  χαλεπίου πεύκης» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παναγιώτης Κορισιάνος.

Εξάλλου όπως  επεσήμανε ο κ. Κορισιάνος  τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάστηση στο Νομό, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν δασοκομικές παρεμβάσεις για την αραίωση της πυκνοφυτείας, με σκοπό να λάβουν κατά πάχος αύξηση τα νέα δέντρα για οικονομικούς κυρίως λόγους.

 

Οι κατολισθήσεις

 Πέρα από τις ευεργετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, η φυσική αναγέννηση των δασών έχει βοηθήσει και στην αποφυγή των κατολισθήσεων και καθιζήσεων , οι οποίες   επί το πλείστον οφείλονται σε γεωλογικά προβλήματα και κυρίως στην ύπαρξη ιζηματογενών-νεογενών εδαφών.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα εξάλλου είχε η φυσική αναγέννηση  στην Αρχαία Ολυμπία και ειδικότερα στον Κρόνιο Λόφο, όπου σε ποσοστό 80% περίπου έχουν επικρατήσει τα πεύκα, έναντι  των άλλων ειδών που φυτεύτηκαν την περίοδο μετά τις πυρκαγιές, παρά τις σοβαρές ενστάσεις  που είχαν εκφραστεί από δασικούς παράγοντες εκείνη της εποχή…

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας, όπου είχε σημειωθεί τεράστια καταστροφή και πλέον υπάρχει μεγάλη φυσική αναγέννηση των δασών  σε μια τεράστια ακτίνα.

«Έγινε  φυσική  αναγέννηση  παρά τα όσα αναφέρονταν για  καταστροφή για ερημοποιήσεις. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που οφείλονται σε  υπερβόσκηση, η φυσική αναπλήρωση των δασών ανέρχεται σε  πάνω από 70% , ανάλογα με την περιοχή και τις δασικές ζώνες» δήλωσε ο  Δασάρχης Κρεστένων κ. Βασίλης Γιακουμής.

Ανασταλτικό παράγοντα εξάλλου για την αναπλήρωση των αποτεφρωμένων δασών, αποτελούν   οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις των δασικών εκτάσεων , για τις οποίες έχουν εκδοθεί δεκάδες  πρωτόκολλα  για τους καταπατητές που επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν πολλές δεκάδες στρέμματα…

Share this:
Tags:

Οδηγοί που σίγουρα δε θες να εμφανιστούν στο δρόμο σου