Η Γ΄ Εθνική

Η Γ΄ Εθνική

Σεπτέμβριος 12, 2016 06:25 ΜΜ
Η Γ΄ Εθνική

protinews Γράφει ο Κώστας Φωτόπουλος

Άλλη μια χρονιά θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής, από το οποίο θα ανέλθει ο πρωταθλητής και θα υποβιβασθεί μόνο μια ομάδα! Τώρα τι πρωτάθλημα είναι αυτό, όπου υποβιβάζεται ένας και ο οποίος μπορεί να προκύψει γρήγορα, αφού συνήθως κάποιος αποσύρεται λόγω οικονομικών προβλημάτων, ρωτήστε την Ε.Π.Ο που κάθε χρόνο αλλάζει θέση και άποψη για το πρωτάθλημα αυτό.

Επίσης μερικές φορές σκέφτομαι ότι η Γ΄ Εθνική εξυπηρετεί μάλλον μόνο τους διαιτητές για να «ψηθούν» αμειβόμενοι πάντα, για την εξέλιξή τους προς τις ανώτερες κατηγορίες.

Η κατηγορία είναι ουσιαστικά επαγγελματική άσχετα αν στα χαρτιά χαρακτηρίζεται ερασιτεχνική. Είναι κατηγορία αντοχής και υπομονής και όποιος αντέξει για όσο αντέξει, όπως η δική μας Δόξα Νέα Μανωλάδας. Θα πει κάποιος τώρα, ποιο είναι το νόημα να καταφέρνει μια ομάδα κάθε χρόνο τον στόχο της παραμονής και να «στοιχειώνει» στην κατηγορία; Αξίζει τον κόπο και τις οικονομικές θυσίες που υποβάλλονται οι παράγοντες χωριών και κωμοπόλεων; Δεν φεύγουν απογοητευμένοι από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όταν κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι έχουν οικονομικά καταστραφεί;

Σε κάποιο χωριό της Μεσσηνίας πριν λίγα χρόνια «πανηγύριζαν» επειδή τους είχαν βάλει στο δελτίο του ΠΡΟΠΟ και έτσι διαφημίσθηκε το χωριό τους! Πάλι καλά που δεν είπαν ότι ανέβηκε και ο τουρισμός εξαιτίας του γεγονότος αυτού…

Θέλω να τονίσω δηλαδή την ματαιοδοξία και τον παραλογισμό της κατάστασης που επικρατεί στην Γ΄ Εθνική. Αν τώρα μιλήσουμε για το θέαμα που προσφέρει η κατηγορία και τα ταλέντα που αναδεικνύονται, καλύτερα αφήστε το γιατί απλά ούτε το ένα υπάρχει, ούτε το άλλο.

Πέρυσι έγινε το πρώτο σωστό βήμα με την καθιέρωση των τεσσάρων ομίλων και την επαναφορά των αγώνων μπαράζ των πρωταθλητών Ενώσεων για την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Όμως η μικροπολιτική της Ε.Π.Ο και τα συμφέροντα των μικρών Ενώσεων εν όψει εκλογών, γύρισαν την κατάσταση πάλι πίσω. Δημιουργούν κάτι προς την θετική κατεύθυνση και οι ίδιοι το αλλάζουν πριν ορθοποδήσει και καθιερωθεί! Ότι πρέπει δηλαδή για να μη γίνει ποτέ τίποτα.

Η ελπίδα που υπάρχει σήμερα συμπίπτει με την επικείμενη αλλαγή, στην Ομοσπονδία και αυτοί που θα κληθούν να την διοικήσουν, να έχουν την γνώση και την αποφασιστικότητα να αναμορφώσουν την κατηγορία.  Να δώσουν προοπτική ύπαρξης σε νέα πλαίσια, από τα οποία θα προκύπτουν οφέλη για το ποδόσφαιρο, ώστε να είναι πρωτάθλημα που θα συγκινεί αγωνιζομένους και φιλάθλους.

Πολλοί αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων έχουν περισσότερους θεατές από αγώνες Γ΄ Εθνικής που διεξάγονται με θεατές συγγενείς και φίλους και στον β΄ γύρο που τα «ζωνάρια» έχουν σφίξει, κάνουν και έρανο για την διαιτησία ή την μεταφορά του λεωφορείου για τα εκτός έδρας!

«Δεν το πίστευα ότι θα έκανα και αυτή τη δουλειά» μου είπε πριν λίγα χρόνια ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος που έψαχνε εναγωνίως στα καταστήματα του Πύργου, χρήματα για την μεταφορά του Πανηλειακού. Κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να σε «φτιάξει» αλλά μπορεί να σε οδηγήσει σε καταστάσεις που ποτέ δεν φανταζόσουν. Του απάντησα όπως απαντώ σε όλους: ότι είναι και αυτό μικρογραφία της κοινωνίας μας…

Υ.Γ. Πριν μήνες είχα γράψει ότι, αν βγάλουν άκρη οι διαιτητές με τον Κουλούρη να μου γράψουν…

Share this:
Tags: