Η γρίπη ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους

Σημαντική αύξηση των ιώσεων παρουσιάζεται στην Ηλεία, χωρίς όμως να υπάρχουν σοβαρά περιστατικά

Η γρίπη ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους

Ιανουάριος 22, 2020 02:00 ΜΜ
Η γρίπη ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους
«Αποδεκατισμένα» από μαθητές  είναι   τα περισσότερα σχολεία  στο Νομό- Αναγκαίος κρίνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού
 
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα γρίπης  στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να  ταλαιπωρούνται μικροί και μεγάλοι και κυρίως οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά που να χρήζουν  περαιτέρω παρακολούθησης.
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα με την εποχική γρίπη σε πολλά σχολεία του Νομού, τα οποία κυριολεκτικά παρουσιάζονται «αποδεκατισμένα» από μαθητές, αφού οι ιώσεις μεταδίδονται με μεγάλη ευκολία!
Το πρόβλημα εξάλλου επιτείνει  και η έλλειψη εμβολίων που παρουσιάστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με συνέπεια πολλοί κάτοικοι να  είναι απροστάτευτοι  από την εποχική γρίπη.
«Λόγω εποχής έχουν αυξηθεί οι εποχικές ιώσεις  στο γενικότερο πληθυσμό και πολύς κόσμος έχει καταβληθεί απ’ αυτές. Στην περιοχή μας όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού δεν έχουμε σοβαρά κρούσματα και όσοι έχουν  εμβολιαστεί  δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι περισσότεροι θάνατοι που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, οφείλονται  στο γεγονός ότι  δεν είχε κάνει  εμβολιασμό»  ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας κ. Νικόλαος Κατσαρός.
Οι  εμβολιασμοί εξάλλου  κρίνονται απαραίτητοι  αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι  αναμένεται   να κορυφωθεί η δραστηριότητα της γρίπης και τα κρούσματα να αυξηθούν, ειδικά τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτιο όπου επίσης το κρύο είναι τσουχτερό.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί οκτώ θάνατοι στη χώρα μας,  από επιπλοκές του ιού, ενώ η  πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.
Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο.
Προσοχή σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
• Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
• Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
 
Share this:
Tags:

-

-