Η μοίρα "γράφει" την τελευταία της λέξη μέσα σε λίγες σελίδες

Το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Κατσούπη

Η μοίρα "γράφει" την τελευταία της λέξη μέσα σε λίγες σελίδες

Δεκέμβριος 02, 2019 11:45 ΠΜ
Η μοίρα "γράφει" την τελευταία της λέξη μέσα σε λίγες σελίδες

Κι άλλο βιβλίο..με αφιέρωση αυτή τη φορά! «Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας», της συγγραφέα, Μαρίας Κατσούπη, από τις εκδόσεις Έξη.  Όσο κι αν ήθελα να το αφήσω στην άκρη, δεν μπόρεσα αφού ο τίτλος με προϊδέαζε για ένα δυνατό παιχνίδι, αυτή της απροσδιόριστης Μοίρας!

Το βιβλίο, φυσικά, δικαίωσε τις προσδοκίες μου και μου ξύπνησε τόσο δυνατά συναισθήματα που η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και εν τέλει μας απορροφά τόσο πολύ που ξεχνάμε να τα νιώσουμε. Οπότε, η γνωριμία με τη συγγραφέα του δεν θα μπορούσε να περιμένει για πολύ.

Με πολύ διάθεση και καθόλου άγχος μιλήσαμε για το έργο της.

Έχεις γράψει δύο έργα, «Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας» και το «Όταν έκλεψαν τα όνειρά μου»  που βγήκε πριν περίπου δύο χρόνια. Από πού προέρχεται η έμπνευση σου για τα έργα σου;  Μπορείς να μου μιλήσεις ξεχωριστά για το καθένα ή και για τα δύο μαζί.

Αρχικά, δεν είναι έργα που τα ξεκίνησα και τα έγραψα μέσα σε δύο χρόνια. Ήταν έργα που τα είχα έτοιμα ήδη δύο χρόνια πριν. Τα βιβλία εξάλλου δεν βγαίνουν στο χρόνο που έχουν γραφτεί. Όσον αφορά την έμπνευσή μου, αυτή πηγάζει κυρίως, από τις ανθρώπινες καθημερινές σχέσεις. Ούτος ή άλλως, οι ήρωες και των δύο βιβλίων είναι ήρωες της διπλανής πόρτας, δεν είναι ήρωες περίεργοι. Θα μπορούσαμε ακόμα κι εμείς να βρισκόμαστε σε παρόμοιες, με αυτές που διαδραματίζονται στα βιβλία καταστάσεις.

Έχεις δανειστεί στοιχεία από κάτι που έζησε ή σου περιέγραψε κάποιος γνωστός σου ή ακόμα κι εσύ η ίδια;

Το κάθε βιβλίο έχει στοιχεία από γνωστούς ή από κάτι που άκουσα. Ειδικά το πρώτο έχει πάρα πολλά στοιχεία από πολύ κοντινό μου άτομο και σε πολλά σημεία τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πραγματικά.

Πού προτιμάς να γράφεις; Έχεις διαμορφώσει κάποιο δικό σου χώρο;

Συνήθως γράφω και κρατάω τις σημειώσεις μου παντού. Γιατί μπορεί να δω κάτι ή να ακούσω κάτι που να με εμπνεύσει. Έχω πάντα κάτι μαζί μου που να μπορώ να κρατήσω σημειώσεις. Ακόμα και στο κινητό μπορεί να ηχογραφήσω κάτι που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Μετά, γράφω σε προσωπικό μου χώρο γιατί θέλω απόλυτη ησυχία, να μην ενοχλούμαι και να μην ενοχλώ, γιατί κι εγώ όταν γράφω δεν είμαι πολύ ήσυχη.

Στο βιβλίο σου, «Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας», αντί για πρόλογο έχεις χρησιμοποιήσει ένα κείμενο ή μάλλον μια κατάθεση ψυχής στην οποία θέτεις πολλά ερωτήματα που θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή θέσει στον εαυτό μας. Αυτό που εγώ όμως επέλεξα για να σου κάνω σήμερα είναι το εξής: μέχρι που μπορεί τελικά κάποιος να φτάσει για τον έρωτα;

Αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορία..ακόμα και στο έγκλημα! Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό. Το θέμα είναι πως το εκλαμβάνει ο καθένας. Αλλά, μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι έχουν φτάσει οι άνθρωποι μέχρι και το έγκλημα.

Τι γίνεται όταν κάποιος πολεμά για τον έρωτα και τελικά τον χάνει;

Αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Κάποιος, μένει ικανοποιημένος ακόμα και με το ότι πολέμησε. Κάποιος άλλος, που δεν δέχεται εύκολα την ήττα, θα προτιμούσε να μην είχε πολεμήσει.

Πώς παίρνεις τελικά απόφαση ότι έχασες τον έρωτα και δεν αξίζει να πολεμήσεις άλλο; Η’ θεωρείς ότι αποτελεί κι αυτό προσωπικό ζήτημα και η ελπίδα για τον καθένα σβήνει σε διαφορετικό χρόνο;

Καταρχάς ο έρωτας θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς προσωπικό, χωρίς να σε ενδιαφέρει ο άλλος πως νιώθεις. Οπότε μπορεί κάποιος να μην ενοχληθεί καθόλου και να συνεχίσει να είναι ερωτευμένος χωρίς να τον ενδιαφέρει αν υπάρχει ανταπόκριση ή όχι. Οπότε, αυτός ο άνθρωπος δεν σταματά ποτέ να πολεμά.

Η 36χρονή ηρωίδα σου, η Δανάη, είχε ένα τρομερό ατύχημα, που την οδήγησε στο σκοτάδι, όπως το γράφεις κι εσύ. Έπαθε αμνησία. Εσύ θα ήθελες να σβήσεις κάτι από τη μνήμη σου; Ένα λάθος σου για παράδειγμα;

Νομίζω πως τελικά όχι. Γιατί ό,τι κι αν έχουμε ζήσει, αυτά τελικά μας έχουν διαμορφώσει. Μπορεί κάποιες φορές να γίνεται αβάσταχτο και να το λες, πάνω στο πόνο σου. Ότι θα ήθελες να μην θυμάσαι. Αλλά, εν καιρώ το κάθε τι μας έχει δώσει και κάτι μέσα από το οποίο έχουμε διαμορφωθεί. Οπότε εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να έχω ξεχάσει κάτι.

Αν αντιστρέψω λίγο την ερώτηση, υπάρχουν στιγμές της ζωής σου, τόσο δυνατές, που ακόμα και περίπτωση αμνησίας να μην ήθελες με τίποτα να τις χάσεις;

Δεν το συζητώ… Πάρα πολλές! Αλλά ακόμα και αυτά που με έχουν πονέσει. Ακόμα και αυτά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τα ξεχάσω. Τα καλά συνήθως  δεν τα ξεχνάμε. Τα άσχημα είναι αυτά που συνήθως μπαίνουμε στη διαδικασία να δουλέψουμε με τον εαυτό μας.

Γιατί τα παραμύθια συνήθως έχουν αίσιο τέλος; Ενώ στη ζωή δεν συμβαίνει πάντα αυτό.

Όντως στη ζωή δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Και στο πρώτο βιβλίο μου, κατηγορήθηκα για το τέλος, γιατί δεν είχε αίσιο τέλος. Με την ευρεία έννοια, γιατί ακόμα και αυτό είναι σχετικό. Το συγκεκριμένο, το δεύτερο δηλαδή βιβλίο μου, έχει αίσιο τέλος.

Αυτό το αποκαλύπτεις εσύ, όχι εγώ! Εγώ δεν αποκαλύπτω τίποτα για το βιβλίο.

Α, όχι. Αίσιο τέλος είπα, δεν είπα κάτι άλλο. Εξάλλου, δεν ξέρω τι σημαίνει αίσιο τέλος για τον καθένα. Είναι πολύ σχετικό το τι εννοούμε με το αίσιο τέλος.  Μα και το πρώτο για εμένα είχε αίσιο τέλος, απλά δεν το είδαν όλοι έτσι. Πιστεύω, πως ούτως ή άλλως, αν εκατό διαφορετικοί άνθρωποι διαβάσουν το βιβλίο μου, θα έχουν καταλάβει εκατό διαφορετικά πράγματα. Οπότε ο καθένας διαβάζει και αντιλαμβάνεται με βάση το δικό του χαρακτήρα. Ο συγγραφέας, και εγώ συγκεκριμένα, γράφω για να δικαιώνομαι και να δικαιώνω τον ήρωα. Στο τέλος, θέλω να υπάρχει δικαίωση. Όμως, όπως και να έχει, το κάθε έργο είναι πολύ προσωπικό, και την ώρα που γράφεις δεν σκέφτεσαι πως θα το εκλάβει ο αναγνώστης. Ίσως, αργότερα έρχεται αυτή η ανησυχία. Όταν έχει τελειώσει το έργο. Ακόμα και το μήνυμα που θέλεις να περάσεις έρχεται κατά τη διαδικασία του γραψίματος . Ή αν θέλεις, το γράψιμο για μένα, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που στη διάρκειά της ανακαλύπτεις πράγματα.

Μπορεί μια σύγχρονη γυναίκα σήμερα, να μεταμορφωθεί σε νεράιδα; Παρόμοια με αυτή που αναφέρεται σε κάποιο σημείο στο βιβλίο σου;

Στο μυαλό μου εγώ έχω τη νεράιδα ως ένα πλάσμα ελεύθερο, ένα αερικό, αν μπορώ να το πω έτσι. Λειτουργεί όμως πλήρως εναρμονισμένα με τη φύση και τους γύρω του. Οπότε μάλλον, εκεί κρύβεται και το μυστικό. Να μπορεί μια σύγχρονη γυναίκα σήμερα να κρατάει το χαρακτήρα της, χωρίς να ενοχλεί και χωρίς να τρομάζει.

Υπάρχει θεωρείς αυτού του είδους η γυναίκα που θα εμπιστευτεί απόλυτα έναν άνδρα; Που θα της δώσει την ελευθερία που προανέφερες; Και μάλιστα θα την κάνει να νιώσει νεράιδα, διώχνοντας όλους τους δράκους που την τρομάζουν;

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ίδια η γυναίκα είναι έτοιμη να το κάνει αυτό. Γιατί για αν μπορέσεις να εμπιστευτείς κάποιον τόσο πολύ, θα πρέπει να είσαι και να νιώθεις η ίδια τόσο δυνατή, που ό,τι και να συμβεί εσύ θα παραμείνεις δυνατή. Οπότε αυτό συμβαίνει σε μια φάση της ζωής της γυναίκας που τα έχει βρει με τον εαυτό της και νιώθει δυνατή.

Τα χρήματα, τι ρόλο παίζουν στη ζωή μας σήμερα; Και κατά πόσο μπορεί κάποιος να αρνηθεί για να κάνει το σωστό ή το ηθικό;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο τι θέλεις να επικρατήσει. Αν θέλεις να έχεις ήσυχη τη συνείδηση σου, τότε μπορείς να τα αρνηθείς πιο εύκολα. Κάποιος άλλος, όμως που είναι πιο αδύναμος, δεν μπορεί. Κακά τα ψέματα όμως τα χρήματα είναι κινητήριος δύναμη,  καλύπτουν πάρα πολλές ανασφάλειες, ανάγκες, πραγματικές ή μη.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο απευθυνόμενη στους αναγνώστες,  εν δυνάμει ή μη, για το βιβλίο σου;

Θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στον τίτλο του βιβλίου και να μιλήσω για τη Μοίρα. Παρόλο που όλοι πιστεύαμε στη μοίρα, εγώ σαν Μαρία, πιστεύω ότι τη μοίρα τη φτιάχνουμε και μόνοι μας. Πολλά πράγματα μας τα στέλνει η μοίρα αλλά είναι και προσωπική υπόθεση το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Εν αναμονή, του τρίτου, ή και τέταρτου βιβλίου της , θα κρατήσω  αυτή τη σκέψη. Η μοίρα, το τυχαίο, το αναπόφευκτο θα συμβούν… οπότε χρειάζεται δύναμη για να τα απολαύσεις.

Το protinews σας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του βιβλίου και προσφέρει δωρεάν ένα αντίτυπο από το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Κατσούπη με τίτλο «Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας» που θα σας συγκλονίσει. Αρκεί να κάνετε like και δημόσια κοινοποίηση του διαγωνισμού στο profile σας. Ο διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα στις 9/12/2019 και το όνομα του/της τυχερού/τυχερής θα ανακοινωθεί μέσω της σελίδας μας.

protinews

 

Αυτό αλλά και το προηγούμενο βιβλίο της Μαρίας Κατσούπη με τίτλο «Όταν έκλεψαν τα όνειρα μου» μπορείτε να τα προμήθευτείτε ηλεκτρονικά εδώ

 

Επιμέλεια

Δημητροπούλου Παναγιώτα

protinews

  

Share this:
Tags:

-

-