Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και ενισχύει την Αρχαία Ολυμπία ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και ενισχύει την Αρχαία Ολυμπία ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Φεβρουάριος 14, 2020 04:00 ΜΜ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και ενισχύει την Αρχαία Ολυμπία ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
«Η Ολυμπία, δεν αποτελεί μόνο ένα σύμβολο του τόπου μας με παγκόσμια εμβέλεια, το οποίο έχουμε χρέος να αναδείξουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Αλλά και ένα σύμβολο της ελπίδας και της εξωστρέφειας που με δυναμισμό πρέπει να επιστρέψει, συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, η οποία είναι η Γη της Φλόγας. Και αυτό είναι κάτι που για τη δική μας Περιφερειακή Αρχή δεν αποτελεί θεωρητικό σχήμα, αλλά μετουσιώνεται σε πράξεις και δράσεις, όπως αυτή που υπογράψαμε σήμερα…», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα.
Βάσει της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπράττει για πρώτη φορά με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (στις 12 Μαρτίου 2020), σε δύο επίπεδα. Αφενός στην υλοποίηση εργασιών ανάπλασης και προετοιμασίας κεντρικών σημείων του Δήμου Ολυμπίας και αφετέρου στην στήριξη της διοργάνωσης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου. 
Η σχετική Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Παναγιώτη Φλέσσα.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για την συμβολή του  στο να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.  Καθώς το ελληνικό φως διέρχεται στους λαούς του κόσμου συνιστά μια ξεχωριστή ευκαιρία για τη Δυτική Ελλάδα να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα και για την Αρχαία Ολυμπία, την Πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, να κερδίσει την θέση που πραγματικά της αξίζει ως ένα από τα πιο ισχυρά brandname παγκοσμίως».
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις που θα εκτελεσθούν, αφορούν μεταξύ άλλων, στη συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται πεζοδρομήσεις της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας για την προετοιμασία της ενόψει της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας 2020, καθώς και εργασίες ανακαίνισης κρασπέδων οδών εισόδων της πόλης, συντήρησης και αναβάθμισης του αστικού χώρου κ.α. 
 
Τι περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση 
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση του έργου: «Ανάπλαση κεντρικών σημείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενόψει της παγκόσμιας εμβέλειας Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, θα εκτελεστούν τα παρακάτω Υποέργα (ενδεικτικά):
• Υποέργο 1: Εργασίες για συντήρηση κοινοχρήστων έργων. Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 24.800,00€. Με έμφαση (ενδεικτικά) σε εργασίες επισκευής και συντήρησης πεζοδρομήσεων της πόλης, ανακαίνισης χρωματισμών κρασπέδων, εργασίες συντήρησης και γενικής καθαριότητας κτιρίου Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας και εργασίες συντήρησης εξαρτημάτων παραδοσιακού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού της πόλης.
• Υποέργο 2: Προμήθεια αστικού εξοπλισμού. Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 24.800,00€. Φορέας Υλοποίησης: Αρμόδιες υπηρεσίες του Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές σχετικής μελέτης βάσει καταγεγραμμένων αναγκών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Περιλαμβάνει (ενδεικτικά) την προμήθεια και τοποθέτηση σημαιών, λαβάρων, banners, μικρών κάδων απορριμμάτων, παγκακίων, προστατευτικών μικρών κολώνων, πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης, ξύλινων ραμπών πρόσβασης ΑΜΕΑ, υλικών και εργασιών καθαρισμού προτομών και γλυπτών σε διάφορα σημεία της πόλης.
• Υποέργο 3: Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης αστικού χώρου. Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 24.800,00€. Περιλαμβάνει (ενδεικτικά) εργασίες επούλωσης λάκκων στους δρόμους της πόλης, καθαρισμών ερεισμάτων και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών από κατολισθήσεις και λοιπά δυσμενή γεγονότα. 
• Υποέργο 4: Συμμετοχή σε δράσεις – εκδηλώσεις – εκθέσεις και υποστηρικτικές ενέργειες για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 25.000,00€. Με έμφαση (ενδεικτικά) σε δράσεις και ενέργειες που σηματοδοτούν τη διαχρονική παρουσία της Ολυμπίας στο Ολυμπιακό κίνημα και προβάλουν την περιοχή καθώς και σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων σχετικής πολιτιστικής και αθλητικής θεματολογίας συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 97.400,00€ (το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και λοιπές πηγές χρηματοδότησης του Δήμου)  
Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου 
 
Share this:
Tags:

-

-