Ιδιωτική ασφάλιση ενόψει…

Για τις αποζημιώσεις σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο

Ιδιωτική ασφάλιση ενόψει…

Σεπτέμβριος 11, 2019 04:00 ΜΜ
Ιδιωτική ασφάλιση ενόψει…
Προανήγγειλε επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στον ΕΛΓΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
 
«Οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση», τόνισε η  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, στην ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις για τον Πρωτογενή Τομέα και Μέτρα Στήριξης», της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, στη ΔΕΘ.
Με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργού Μάκη Βορίδη για συνεργασία του ΕΛΓΑ με την ιδιωτική ασφάλιση, έχει προκύψει ένα σημαντικό ζήτημα στις τάξεις των αγροτών σε ότι αφορά ενδεχόμενες αυξήσεις στις εισφορές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο αυτή είναι η κατεύθυνση.
Μάλιστα, ενόψει της νέας ΚΑΠ, υπάρχει και αναφορά της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε το 2017, στην οποία αναφέρεται πως «όσο μεγαλύτερη και γενναιόδωρη είναι η δημόσια στήριξη για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τόσο πιο εξαρτημένος είναι ο παραγωγός από το κράτος και αδιάφορος απέναντι στη χρήση ιδιωτικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνου». Βέβαια, όπως παραδέχεται η Κομισιόν, η ελκυστικότητα των εργαλείων διαχείρισης ποικίλλει σημαντικά σε σχέση με τον βαθμό κινδύνου, τον τομέα, την περιοχή που υπόκειται σε κίνδυνο και το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Δεν παραλείπει, δε, να επισημάνει την ανησυχία της για τη χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στον τρόπο για να επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση του Ευρωπαίου αγρότη σε θέματα διαχείρισης.
 
«Η ιδιωτική ασφάλιση θα πλήξει τους αγρότες»
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος που πριν από λίγο καιρό είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως το ενδεχόμενο ιδιωτικής ασφάλισης στις αγροτικές καλλιέργειες  θα πλήξει τους αγρότες, ωστόσο περιμένει να δει την τελική πρόταση της κυβέρνησης. 
«Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική ασφάλιση, γιατί θα πλήξει τους αγρότες. Στην συνάντησή μας με τον Υπουργό, τον κ. Βορίδη, μας ανέφερε πως η πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση, αλλά φυσικά εμείς θέλουμε τον ΕΛΓΑ κρατικό. Ο ΕΛΓΑ ζει με τις εισφορές των αγροτών και είναι ανταποδοτικός. Φυσικά, εάν δεν δούμε το σχέδιο της κυβέρνησης δε μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Όπως ανέφερα και στον κ. Βορίδη θέλουμε να δούμε τι προτείνει το Υπουργείο αναλυτικά και να τοποθετηθούμε κι εμείς. Γενικώς όμως πιστεύω πως η ιδιωτική ασφάλιση θα φέρει και νέες εισφορές στους αγρότες.  Πάντως, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως η νέα ΚΑΠ δεν θα προβλέπει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Το σημαντικότερο στη νέα ΚΑΠ είναι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, όποιος καλλιεργεί να επιδοτείται. Και αυτό είναι σωστό. Δεν γίνεται να παίρνουν κάποιοι ιστορικά δικαιώματα με χέρσα χωράφια. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και εάν το κάνει η κυβέρνηση εμείς θα το επικροτήσουμε. Αυτό το μέτρο θα ευνοήσει την παραγωγή», επεσήμανε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βαλιανάτος.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019