«Κάλπες» για το μεταναστευτικό

Στόχος η συγκέντρωση 5000 υπογραφών για την διενέργεια δημοψηφίσματος

«Κάλπες» για το μεταναστευτικό

Ιανουάριος 14, 2020 10:45 ΠΜ
«Κάλπες» για το μεταναστευτικό
«Τρέχουν» από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης οι διαδικασίες για την δημιουργία χώρου «φιλοξενίας» μεταναστών/ προσφύγων στο πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» -ιδιοκτησίας του ομίλου εταιριών Δ.Κ. Πέτρου- παρά το γεγονός ότι στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα τόσο οι Βουλευτές Ηλείας της Κυβέρνησης όσο και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ήταν κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία μίας τέτοιας δομής. 
Την ίδια στιγμή και οι κάτοικοι στο Επιτάλιο, που βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από τον χώρο όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή φιλοξενίας, δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία μίας τέτοιας δομής στη περιοχής τους ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης 5000 υπογραφών προκειμένου να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με θέμα με θέμα : «Είστε υπέρ ή κατά της δημιουργίας και λειτουργίας δομής κλειστού τύπου  ( hot-spot) στην περιοχή μας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη μεταναστών-προσφύγων».   
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος μιλώντας στην «Πρώτη» ο δήμος θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το οποίο θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου αλλά και σε κινητοποιήσεις από πλευράς των πολιτών με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η δημιουργία μίας τέτοιας δομής.  Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για το εάν ο δήμος Πύργου έχει τη δυνατότητα να «παγώσει» τις διαδικασίες δημιουργίας δομής μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει ο Τ. Αντωνακόπουλος ξεκαθάρισε ότι όλες οι εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν για την δημιουργία δομής μπορούν να γίνουν «κατ εξαίρεση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης» σύμφωνα με το Νόμο για το μεταναστευτικό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η εργασίες για την δημιουργία δομής στο πρώην εργοστάσιο «Αιγαίο» δεν μπορούν να «παγώσουν» από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου.  
 
Η ανακοίνωση 
Σε σχετική ανακοίνωση του, για την συγκέντρωση υπογραφών ο δήμος Πύργου γνωστοποιεί στους δημότες του, ότι από χθες Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών προκειμένου να διεξαχθεί Δημοτικό Δημοψήφισμα (σύμφωνα με το αρθ.134 του ν.4555/2018), με θέμα :«Είστε υπέρ ή κατά της δημιουργίας και λειτουργίας  δομής κλειστού τύπου ( hot-spot) στην περιοχή μας ,η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη μεταναστών-προσφύγων». Σχετικές αιτήσεις θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία στο ισόγειο του Λάτσειου , στο ΚΕΠ (Πολύκεντρο), στα γραφεία των τοπικών κοινοτήτων καθώς και σε κιόσκι στη πλατεία Σάκη Καράγιωργα. 
Ειδικότερα στο άρθρο 134 του Νόμου 4555/2018 με τίτλο: «Πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» επισημαίνεται ότι: Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα διεξάγεται:
α) μετά από απόφαση του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του ή
β) μετά από αίτηση εγγεγραμμένων εκλογέων του οικείου δήμου ή περιφέρειας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος του δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων.
2. Όταν η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανήκει στους εκλογείς του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου, το αίτημα των ενδιαφερομένων υποβάλλεται στον πρόεδρο του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβουλίου, αντίστοιχα, ο οποίος οφείλει να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο οικείο συμβούλιο μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή του. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το συμβούλιο εγκρίνει, με απλή πλειοψηφία, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και αποφασίζει για τα θέματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 136.
3. Η μη εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου συνιστά σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα».
 
Share this:
Tags:

-

-