Καμπανάκι κινδύνου για καταστροφικές πλημμύρες

Το σοβαρό ζήτημα τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

Καμπανάκι κινδύνου για καταστροφικές πλημμύρες

Οκτώβριος 10, 2019 10:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Καμπανάκι κινδύνου για καταστροφικές πλημμύρες
Για «ρέματα φονιάδες» έκανε λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να γίνει  εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή
 
 
Κώδωνας του κινδύνου για την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών,  σε  σημεία που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή το Πύργου, εκφράστηκε  στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για επικίνδυνα τμήματαπου σε περιπτώσεις ραγδαίων βροχοπτώσεων, μπορούν ανά πάσα στιγμή  να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις για περιουσίες αλλά και ανθρώπους.
Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία στο δήμο Πύργου, είναι οι αποστραγγιστικοί τάφροι που περνούν μπροστά από το νοσοκομείο, η περιοχή  της Βιδιάς που καταλήγει στη Μούτελη, της «Κυράς το Λαγκάδι» που εκβάλλει στη Σκαφιδιά, ο ποταμός Ενιπέας, καθώς επίσης και αρκετοί  ακόμη χείμαρροι που χαρακτηρίζονται ως μικρότερου κινδύνου, αλλά είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν στο μέλλον σημαντικά προβλήματα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που είχε συμβεί στο παρελθόν στην περιοχή του Λαμπετίου, όταν πλημμύρισε χείμαρρος με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν πολλές ανθρώπινες ζωές…
 
«Ρέματα φονιάδες»
 
Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής  θωράκιση της πόλης του Πύργου, έθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος έκανε λόγο για «ρέματα φονιάδες» και μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:
«Είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω και μια ανησυχία για την αντιπλημμυρική θωράκιση του βόρειου τμήματος της πόλης. Μετά την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου, εδώ και χρόνια, που οδηγεί στην Αρχαία Ολυμπία ξέρουμε πλέον πως το συγκεκριμένο μέρος της πόλης του Πύργου αποστραγγίζεται μονάχα μέσω δύο σημείων εκτροπής. Το ένα βρίσκεται δίπλα από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος και το άλλο στην περιοχή Βιδιάς-Μούτελης. Αυτό πριν μερικά χρόνια έδωσε οριακά αποτελέσματα, τότε που είχαμε και τη μεγάλη ζημιά στο νοσοκομείο του Πύργου. Κατά την γνώμη μου απαιτείται άμεσα, σε πρώτη φάση, υδρολογική μελέτη για να δούμε τα σημεία που η πλημμυρική παροχή μπορεί να δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα στην πόλη. Θεωρώ πως σε μια πόλη που έχει υποφέρει τόσα πολλά από φυσικές καταστροφές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, η δική μας στάση πρέπει να είναι στάση εγρήγορσης και προετοιμασίας για ενδεχόμενα τα οποία έχουν επανειλημμένα δείξει το άγριο πρόσωπό τους στον τόπο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος έκανε αποδεκτό ότι θα πρέπει να γίνει  
εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου για την περιοχή.
 
Share this:
Tags:

-

-