«Κανείς εργαζόμενος να μην μείνει εκτός προγράμματος»

Χρ. Γαρύφαλλος για πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Κανείς εργαζόμενος να μην μείνει εκτός προγράμματος»

Μάιος 22, 2020 09:02 ΠΜ
«Κανείς εργαζόμενος να μην μείνει εκτός προγράμματος»

Την ανάγκη τροποποίησης της προκήρυξης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να μην μείνει κανείς εργαζόμενος εκτός προγράμματος, επισημαίνει  με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρ. Γαρύφαλλος.

Μεταξύ άλλων για το  ζήτημα αυτό ο κ. Γαρύφαλλος αναφέρει τα εξής:

«Η τεράστια κοινωνική σημασία και αναγκαιότητα του προγράμματος αποδείχθηκε στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διασφαλιστούν ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση του έργου που πρόσφεραν.

Αυτό γιατί; Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», προσλήφθηκαν πριν 16-18 χρόνια με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ (Νόμος 2190/2004), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αρχικά για 3 χρόνια με χρηματοδότηση από την ΕΕ και για άλλα 2 χρόνια με χρήματα των Δήμων και τελικά για τα δύο αυτά χρόνια συνέχισε η χρηματοδότηση από την ΕΕ.Με  τη λήξη της πενταετίας αυτές οι συμβάσεις ανανεώθηκαν νόμιμα (σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ΠΔ 164/2004). Με χρηματοδότηση της ΕΕ από τον Απρίλιο του 2009 όταν και άρχισε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε διακοπή των συμβάσεων κατά τη διακυβέρνηση της Χώρας από τότε μέχρι σήμερα όλοι οι Υπουργοί με δελτία τύπου και ερωτήσεις στη Βουλή, τόνιζαν την αναγκαιότητα της συνέχισης του προγράμματος, την ανάγκη ύπαρξης σταθερής χρηματοδότησης αλλά και την λύση της πολύχρονης εργασιακής ομηρίας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αφού όπως τόνιζαν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες .

Από τότε μέχρι σήμερα όμως μόνο λόγια. Γιατί όλα ξεχάστηκαν και αυτοί οι εργαζόμενοι έγιναν «αναλώσιμο είδος» γιατί ενώ εργάζονται τόσα χρόνια αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες με χρηματοδοτήσεις που καθυστερούσαν και είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνονται πολλές φορές και μετά από 6 μήνες. Όμως δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν να φτάσουν το πρόγραμμα να έχει πλέον υψηλή αποδοχή από τον κόσμο.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ίσως το παλαιότερο πρόγραμμα που υλοποιείται στους Δήμους. Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι παρέχουν σε  υπηρεσίες φροντίδας στηρίζοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες,και πολλές φορές η εύρυθμη λειτουργία του βασίστηκε κυριολεκτικά στο φιλότιμο και τη θέληση των εργαζομένων.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν συμπληρώσει 17-18 χρόνια δουλειάς σε μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ομηρίας, αφού μέχρι σήμερα όλες οι Κυβερνήσεις διατήρησαν το καθεστώς απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας.Κάθε φορά που το πρόγραμμα έληγε και οι εργαζόμενοι πάλευαν για την αναγνώριση και το δικαίωμα στη δουλειά, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εντείνονταν.

Παρόλα αυτά αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό.

Παρά την αυξημένη μοριοδότηση όσων ήδη εργάζονται στο πρόγραμμα, υπάρχουν πιθανότητες κάποιοι εργαζόμενοι να μείνουν εκτός.Ακόμα και τώρα δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

Η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι ο αναγκαίος δρόμος για να στηριχθεί και να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το αυτονόητο δικαίωμα.

Θα είναι μεγάλη απώλεια αν μείνει κάποιος έξω και δεν θα το αφήσουμε να περάσει».

 

protinews

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-