Καταλήψεις σε σχολεία… με το «καλημέρα»

Δεν πραγματοποιήθηκε χθες ο καθιερωμένος Αγιασμός στα Δημοτικά Σχολεία Πρασίνου και 10ο Πύργου

Καταλήψεις σε σχολεία… με το «καλημέρα»

Σεπτέμβριος 12, 2019 06:58 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Καταλήψεις σε σχολεία… με το «καλημέρα»

 

 Μόνο με το «δεξί» δεν ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, Πρασίνου και 10ο Πύργου. Στις δύο σχολικές μονάδες αντί για Αγιασμό και ευχές για καλή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε… κατάληψη. Ο λόγος, η κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Φιλοθέης και η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία Πρασίνου και 10ο Πύργου. Το δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης συγχωνεύτηκε με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και οι γονείς των μικρών μαθητών ΡΟΜΑ κλήθηκαν να δηλώσουν τόπο κατοικίας προκειμένου να γίνει διαχωρισμός των παιδιών. Συνολικά 18 μαθητές καλούνται να φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Πρασίνου ενώ οκτώ μαθητές θα φοιτήσουν στο 10ο Δημοτικό το οποίο ωστόσο στεγάζεται σε μικρές λυόμενες αίθουσες. Σε κανένα από τα δύο σχολεία δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης ούτε έχουν δημιουργηθεί Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), ενώ σύμφωνα με τους γονείς των δύο σχολείων δεν υπάρχουν χώροι για να δημιουργηθούν αυτές οι δομές… ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι στο δημοτικό σχολείο Πρασίνου φοιτούν 11 μαθητές οι οποίοι καλούνται να «εντάξουν» στο σχολικό τους περιβάλλον 18 μαθητές ΡΟΜΑ ηλικίας έως και 16 ετών!

 

Χθες το πρωί οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Πρασίνου εκφράζοντας την αντίθεση τους στη συγχώνευση των σχολικών μονάδων προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου του Δημοτικού Σχολείου Πρασίνου μη επιτρέποντας να γίνει αγιασμός, ενώ λίγη ώρα αργότερα κατευθύνθηκαν στο 10ο δημοτικό σχολείο Πύργου όπου από εκεί μαζί με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Σωτηρούλα Ασημακοπούλου επικράτησε ένταση χωρίς ωστόσο να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα έδινε λύση στο πρόβλημα καθώς οι γονείς ζητούν αναστολή της απόφασης κατάργησης του Δημοτικού Σχολείου Φιλοθέης.

 

Οι απόψεις των γονέων

«Το Δημοτικό Σχολείο Πρασίνου είναι υπό κατάληψη. Αποφασίσαμε μαζί με τους γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου να κάνουμε πορεία προς την Πρωτοβάθμια. Μας ενημέρωσαν οι συγχωριανοί μας ότι ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πρασίνου παραβίασε το λουκέτο και μπήκε στο σχολείο. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λόγο της συγχώνευσης του Δημοτικού Αγ. Φιλοθέης με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου. Ούτε το 10ο δημοτικό ούτε το δημοτικό του Πρασίνου μπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά αυτά. Το σχολείο μας είχε 13 μαθητές που τα δύο έχουν φύγει με αποτέλεσμα να μείνουν 11 και αυτή τη στιγμή είναι 16 μαθητές ΡΟΜΑ. Είχε δημοσιεύσει από τη Πρωτοβάθμια κι από τη κ. Σωτηρούλα Ασημακοπούλου ότι μπαίνει τέλος στην γκετοποίηση των σχολικών μονάδων. Αυτή τη στιγμή κλείνει ένα γκέτο και ανοίγει ένα άλλο γκέτο στο Πράσινο. Εάν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, το σχολείο θα συνεχίσει να είναι υπό κατάληψη και θα γίνει Αγιασμός μόνο όταν δοθεί λύση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Πρασίνου Σπ. Χροναράκης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διονυσία Γιαννακοπούλου υπογράμμισε: «Προχωρήσαμε σε κινητοποίηση καθώς ζητάμε αναστολή της συγχώνευσης του δημοτικού σχολείου Φιλοθέης με το 10ο δημοτικό σχολείο και το σχολείο Πρασίνου. Τα σχολεία μας δεν έχουν την υποδομή να δεχτούν παιδιά ευπαθών ομάδων. Το είχαμε συζητήσει και τον Ιούνιο αλλά χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στα σχολεία μας. Τα παιδιά τα θέλουμε αλλά δεν έχουν διανεμηθεί σωστά στα σχολεία του Πύργου ή τουλάχιστον στις ζώνες που ανήκουν. Τα σχολειά μας δεν διαθέτουν τρήματα ένταξης αλλά και τμήματα ΖΕΝ. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή η απόφαση της Πρωτοβάθμιας να τα στείλει μόνο στα δικά μας σχολεία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι θα έρθουν στο σχολείο πέντε παιδιά και τώρα ότι θα έρθουν οκτώ παιδιά. Απ΄ότι μάθαμε στο δημοτικό Πρασίνου πάνε 18 παιδιά. Εάν δεν πάρουμε θετική απάντηση εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα παιδάκια αλλά θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια πήρε αυθαίρετα μία απόφαση χωρίς να ελέγξει τις υποδομές του σχολείου. Οι αίθουσες που έχουμε χωράνε ίσα- ίσα τα παιδιά που έχουμε, δηλαδή 15 παιδιά ανά τμήμα με το ζόρι».

 

Η απάντηση της Πρωτοβάθμιας

Από την πλευράς της η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Σωτηρούλα Ασημακοπούλου μετά το πέρας της συνάντησης με τους γονείς των μικρών μαθητών τόνισε: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο και εύχομαι καλή χρονιά στους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν δύο σχολεία το Πράσινο και το 10ο Πύργου όπου οι γονείς έφεραν διαμαρτυρία μετά τη  συγχώνευση που έγινε με το δημοτικό της Αγ. Φιλοθέης με το 10ο δημοτικό. Στο Σχολείο Φιλοθέης ήταν μαθητές ΡΟΜΑ από διάφορες περιοχές του Πύργου και προτάθηκε για συγχώνευση με το 10ο. Εισηγήθηκε θετικά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η Δημοτική Αρχή Πύργου και βγήκε η απόφαση συγχώνευσης από το Μάη. Τα παιδιά όμως δεν πήγαν όλα στο 10ο Δημοτικό καθώς δεν ήταν όλα στην ζώνη της Φιλοθέης. Στη ζώνη Φιλοθέης ήταν μικρός αριθμός μαθητών. Ήταν από την ζώνη του Πρασίνου, του Σκουροχωρίου του 3ου Πύργου και κάποια από το 1ο Πύργου σύμφωνα με την δήλωση των γονέων για το που μένουν. Οι γονείς του Πρασίνου διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά αυτά. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικοί σε αυτά τα επιχειρήματα τους. Είναι γονείς, τους καταλαβαίνουμε, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Βέβαια οι γονείς έχουν το δικαίωμα εάν θεωρούν ότι το σχολείο αυτό δεν θα τους παρέχει την εκπαίδευση που θέλουν να πάνε σε ένα πολυθέσιο σχολείο, καθώς η κείμενη νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα αυτό». «Οι μαθητές που πήγαν στο  σχολείο του Πρασίνου ανήκουν σε αυτό το σχολείο. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε μεταγραφή καθώς είναι η σχολική περιφέρεια των μαθητών αυτή. Εάν δούμε ότι του χρόνου υπάρχει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε με κάποια συγχώνευση με άλλο σχολείο, όμορο και μεγαλύτερο.  Το κάθε παιδί γράφεται στην σχολική του Περιφέρεια. Τα παιδιά στη Φιλοθέη δεν είχαν ούτε μεταφορά και είναι δύσκολο η ομάδα αυτή να πάει σχολείο. Η απόσταση είναι πάνω από 1200 μέτρα και δικαιούνται και μεταφορά ενώ οι ίδιοι οι γονείς έλεγαν ότι δεν έχουν βενζίνη να τα πάνε σχολείο τα παιδιά. Όσο για τις ηλικίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο δημοτικό γράφονται έως 16 ετών(!)  και ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με την κατανομή που θα κάνει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Σ. Ασημακοπούλου.  

 

Share this:
Tags:

-

-