«Καυτά» προβλήματα που αναζητούν λύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες από την Περιφέρεια, για ζωτικής σημασίας ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους στην

«Καυτά» προβλήματα που αναζητούν λύσεις

Ιανουάριος 17, 2020 06:04 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Καυτά» προβλήματα που αναζητούν λύσεις

Λύσεις αναζητούν μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο  και στην Ηλεία, για τα οποία αναφορά  έγινε κατά την πρόσφατη παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που σύμφωνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη πρόκειται να υλοποιηθούν στη διάρκεια του 2020.

Ανάμεσα σε αυτά τα ζητήματα που  κυριαρχούν έντονα στο Νομό, είναι τα διαχειριστικά σχέδια της βόσκησης, η νέα ΚΑΠ, τα αρδευτικά έργα, οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών,  το ελαιόλαδο, οι αγρότες γης, η δημιουργία αγροτικών επιμελητηρίων κ.α.

Η «ΠΡΩΤΗ»  φιλοξενεί τις δηλώσεις  του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος κ. Θεοδ. Βασιλόπουλου, αναφορικά με τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη  για τα παραπάνω ζωτικής σημασίας θέματα και συγκεκριμένα:

 

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου ότι τα διαχειριστικά σχέδια της βόσκησης θα τα αναλάβουν οι Περιφέρειες. Εμείς στην Περιφέρειά μας, η κεντρική διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας,   έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται το υπουργείο όσον αφορά κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Το ίδιο και ανάλογα θα γίνει και με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Οι  ΔΑΟΚ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, τα αντίστοιχα τμήματα της Κτηνιατρικής, ήδη έχουν ετοιμάσει πρόχειρα όλα αυτά σχέδια, διότι τα είχαν και παλαιότερα που ήταν στις Περιφέρειες. Είναι πολύ καλή πρωτοβουλία όπου θα μπορούμε  ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει νόμιμα βοσκοτόπια και όχι να τα δηλώνουμε δεξιά και αριστερά ως χώρα. Δηλαδή ένας κτηνοτρόφος από το Πανόπουλο, δήλωνε  στην Αρκαδία και ένας από την  Κάλυμνο  στη Λέρο. Όλα αυτά αλλάζουν και θα οριστούν εντός του Νομού και μέσα από τα Δασαρχεία ποιες είναι οι ζώνες, τι είναι δάσος,  τι σημεία βόσκησης που υπάρχουν,   τα επιτρεπτά όρια και που δεν επιτρέπεται να υπάρξουν βοσκοτόπια (κατηγορίες ΝΑΤΟURA κλπ.)  Στην πλειοψηφία τους θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και θα υπάρξουν παρεμβάσεις  για να εξασφαλιστούν και άλλες ζώνες βόσκησης.  Το υπουργείο θα μας στείλει τις επόμενες ημέρες και άλλες οδηγίες και εμείς θα τα παραδώσουμε εντός του τριμήνου,  για να τ’ ανακοινώσει (το υπουργείο) και  να μπορούμε να διαχειριστούμε και την επόμενη ΚΑΠ».

 

Κοινή Αγροτική Πολιτική

«Ήδη έχουν δώσει οι συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις  (ΓΕΩΤΕΕ, ομοσπονδίες συλλόγων και  γεωπόνων), προς το υπουργείο τις προτάσεις τους, αλλά το επόμενο διάστημα ήδη έχει συσταθεί και μια επιτροπή και μας έχει έλθει σχετικό έγγραφο, προκειμένου  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική.  Και μια και είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει  τις περισσότερες καλλιέργειες που απασχολούν την ΚΑΠ απ’ όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, έχουμε πολλά προϊόντα που παρουσιάζουν  πολλές ιδιαιτερότητες. Και μάλιστα  έχουμε προϊόντα που θέλουμε να τα δούμε διαφορετικά ως προς τον τρόπο των επιδοτήσεων. Και αυτό που λέει η δική μας Περιφέρεια, το οποίο υιοθετεί  το υπουργείο αλλά δεν το ξεκαθαρίζει η Ευρώπη, είναι ότι θέλουν τον «ξαφνικό θάνατο». Με αυτό εννοούμε ότι τα δικαιώματα αυτά που παίρνει ο ενεργός  αγρότης, θέλουμε να μην ισχύσουν όπως ήταν το 1999 έως το 2002 που ο μέσος όρος των επιδοτήσεων πάρθηκαν και στις δύο ΚΑΠ. Εμείς λέμε ότι με βάση τις καλλιέργειες που κάνουμε ανά στρέμμα και ανά χρόνο, να παίρνει και μια επιδότηση. Όμως αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει γιατί η όλη ιστορία του BREXIT έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, όπως και η αύξηση χωρών που έχουν μπει στην Ε.Ε. που και αυτοί ζητούν επιπλέον κονδύλια. Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν θα έχουμε μειωμένους πόρους στη χώρα μας, αλλά κατανομή αυτών. Δηλαδή τα περισσότερα χρήματα θα φύγουν από τις άμεσες εθνικές ενισχύσεις και θα πάνε σε δράσεις. Στις ομάδες παραγωγών,  σε νέους αγρότες, σε καλλιέργειες. Θα υπάρξει μία ισορροπία, θα έχουμε μία μείωση των επιδοτήσεων στους αγρότες απ’ ότι φαίνεται και θα πάνε περισσότερο σε μέτρα. Εμείς θα κάνουμε γνωστές αυτές τις προτάσεις μας το επόμενο 20ήμερο αλλά αυτό που ζητάμε είναι η ανανέωση των ηλικιών. Δηλαδή θέλουμε να δοθούν χρήματα και κυρίως  στην δική μας Περιφέρεια, που ο μέσος όρος είναι κυρίως στα 55 έτη. Και θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ζώνες κυρίως σε επενδύσεις σε μεταποιητικές μονάδες και  η στόχευσή μας είναι σε σχέδια βελτίωσης. Αλλά όταν ζητάει ένας παραγωγός να κάνει μια επένδυση, να τρέχει εκείνη τη στιγμή το πρόγραμμα και όχι κάθε 6-7 χρόνια.  Και μια σειρά και άλλων προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ, όπως λ.χ. για την κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων αγροτών , να μη γίνεται στο τέλος της 3ετίας του προγράμματος, αλλά να είναι κριτήριο στην αρχή, για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αγροτικό επάγγελμα. Πολλά από τα προϊόντα  μας πρωταγωνιστούν στον Ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη, τα οποία πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Λ.χ. στα κτηνοτροφικά μας προϊόντα, στο μέλι, στη χοιροτροφία, στην ελιά των Καλαμών, στη φράουλα, στο καρπούζι, στην πατάτα κ.α. Τουλάχιστον σε 10 προϊόντα είμαστε πρωταθλητές και στη χώρα , αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όσον αφορά την παραγωγή. Πρέπει να προτείνουμε σωστά, γιατί πολλές φορές υπάρχουν χρήματα από την Ευρώπη, αλλά δεν κάνουμε σωστή κατανομή και σε λάθος κατευθύνσεις».

 

Αρδευτικά έργα στην Ηλεία

«Έχουμε για την Ηλεία εγκρίσεις τριών μεγάλων έργων, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, που είναι για το Β’ ΤΟΕΒ Πύργου και τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ Σαβαλίων και Γαστούνης,  όσον αφορά τις βάνες και το αρδευτικό. Η συζήτηση που κάναμε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Σκρέκα που είναι υπεύθυνος για το αρδευτικό, είναι ότι μου ζήτησε οι 8 ΤΟΕΒ που έχουμε στην Ηλεία, να καταθέσουν εκ νέου και άλλες προτάσεις, κυρίως για τα φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το πρόβλημα με τις δαπάνες που έχουμε για το ρεύμα και μάλιστα στις προγραμματικές ανακοινώσεις για το 2020,   το υπουργείο στρέφεται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την αποκατάσταση των ανοιχτών καναλέτων , να πάμε δηλαδή σε υπόγειους αγωγούς. Γι’ αυτά έχουν βρει τα χρήματα το υπουργείο και εμείς έχουμε έλθει σε επαφή με όλους τους ΤΟΕΒ να τους ετοιμάσουμε μελέτες για να μπορέσουν να τις καταθέσουν, διότι θα πάρουν τις εγκρίσεις και οι υπόλοιποι. Είναι κάτι το οποίο πονάει τη χώρα μας , να έχουμε νερό και να μην μπορούμε να το χειριστούμε σωστά με το πρόβλημα της δυσλειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, αλλά και να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νερό στην παραγωγή και να το σπαταλάμε. Η Περιφερειακή Αρχή πέρασε 250.000 ευρώ για να καθαρίσουμε τα αποστραγγιστικά του Νομού, που είναι μεγάλο πρόβλημα κυρίως στις αποξηραμένες λίμνες που έχουν βουλώσει. Πιστώσαμε χρήματα για να συντηρήσουμε γεννήτριες ή να αγοράσουμε για την αποστράγγιξη στις λίμνες διότι υπήρχε φόβος, κυρίως στη λίμνη Αγουλινίτσας που είναι κυρίως το  πρόβλημα, να  μπαίνει νερό της θάλασσας μέσα και αν γίνουν εφάλμυρα τα χωράφια, δεν διορθώνονται ποτέ. Και καθαρίσαμε το φράγμα του Φλόκα, διότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα αφού δεν υπήρχε πίεση για να ποτίσουν οι παραγωγοί, στους ΤΟΕΒ Α΄ και Β΄ Πύργου , του Επιταλίου και του Πελοπίου.  Έχουμε σκοπό να καθαρίσουμε και την κεντρική διώρυγα το επόμενο χρονικό διάστημα  και  επίσης ψάχνουμε να βρούμε λύσεις όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα των χρεών που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ. Αυτό που μας απαντάει και η κυβέρνηση  είναι να ενταχτούν σε προγράμματα, όμως φοβάμαι πάρα πολύ φέτος ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη ΔΕΗ, αφού οι ΤΟΕΒ δεν μπορούν πληρώσουν για να ξεκινήσει η περίοδος. Εμείς ως Περιφέρεια προχωράμε σε διαχειριστικούς ελέγχους στους ΤΟΕΒ, γιατί τα τελευταία 9 χρόνια παραλάβαμε μια κατάσταση που δεν τιμάει την Περιφέρειά μας και γενικότερα τους ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα, με συνέπεια να μην μπορούμε να εντάξουμε κατευθείαν ως  Περιφέρεια τους ΤΟΕΒ σε προγράμματα».

 

Αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία και χαιρόμαστε που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βάζει στόχο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Αυτό που είναι το μεγαλύτερο πλήγμα αυτή τη στιγμή είναι η Κορινθιακή Σταφίδα, το έχουμε δουλέψει με την Παναιγειάλιος Ένωση και τις άλλες Π.Ε. όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδος αλλά και της Ζακύνθου, της Μεσσηνίας και τη Κορινθίας που εμπλέκονται στην περιφερειακή σταφίδα, είναι έτοιμη η πρότασή μας την έχουμε καταθέσει στο υπουργείο και έχουν βρεθεί οι πόροι  για να ξεκινήσουμε. Εάν δεν γίνει αυτό μιλάμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μειωθεί κατά 50% η παραγωγή της.  Θα αυξήσουμε στην Ηλεία κατά 80-100 στρ ανά χρόνο και στην Αχαΐα το αντίστοιχο. Άλλες καλλιέργειες εμείς εδώ δεν έχουμε για να κάνουμε αναδιάρθρωση.  Αυτό που ζητάμε είναι κάνουμε καλές Ο.Π. Έγινε συζήτηση και άνοιξε το θέμα  της αραχίδας (φιστικιού) και θα γίνει  μία Ο.Π. Στις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουμε  συνεργασία  με την  Ένωση Λεχαινών που είναι υγιής και  κάτω από αυτήν θα γίνει μία Ο.Π.  για το καλαμπόκι. Μία Ο.Π. για το καρπούζι, μία για την αιγοπροβατοτροφία, ενώ και με το μέλι προχωράμε αυτή τη διαδικασία. Επίσης και τα πορτοκάλια να τα αυξήσουμε. Σε βάθος τριετίας ο στόχος μας είναι να έχουμε οργανώσει καλές Ο.Π. όπως και στην τομάτα,  αλλά θα κοιτάξουμε να τις ενώσουμε. Να δούμε πως θα κρατήσουμε τους παραγωγούς της Βιομηχανικής Τομάτας, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω  και ν’ αυξήσουν την παραγωγή και το  τονάζ στα δύο  πολύ σημαντικά  εργοστάσια. Φανταστείτε τα 10 εκατ. ευρώ  που έπεσαν στο Νομό μας , να τα κάνουμε 15».

 

«Το λάδι μας απασχολεί έντονα»

«Το λάδι είναι το πιο σημαντικό θέμα και απασχολεί εμένα γιατί εμπλέκομαι πάρα πολύ με αυτό. Ο συνεταιρισμός ο δικός μας των Βιοκαλλιεργητών,  από το 2007 κατάφερε να φτιάξει δύο ομάδες παραγωγών, η μία στο βιολογικό ελαιόλαδο με 80 παραγωγούς σήμερα που πωλούν μια σεβαστή τιμή  και συσκευασμένο το βιολογικό τους λάδι σε  14 χώρες του εξωτερικού. Γιατί αυτοί οι παραγωγοί παρότι τους είναι δύσκολη χρονιά κυμαίνεται από 3,20 -4 ευρώ στο βιολογικό.  Το πιο σημαντικό όμως είναι για ποιο λόγο δεν φτιάχνουμε Ο.Μ.; Εγώ θεωρώ ότι φταίει η ίδια η κοινωνία και ο ρόλος ο δικός μας είναι να την πείσουμε. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να οργανώσουμε 2-3 πρότυπες οργανώσεις στο Νομό. Όχι πολλές διασπασμένες στο Νομό.  Και γι’ αυτό θα πρέπει οι παλιές ενώσεις να κάνουν  καλές συμπράξεις και να οργανώσουν όλο το Νομό.  Εμείς όμως η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε στο λάδι, πέρα από τις Ο.Π. είναι να  ζητήσουμε  ισχυρό τραπεζικό σύστημα, γιατί αν έχουμε χρήματα και κάνουμε συμβολαιακή τη γεωργία μας με τον κάθε έμπορο και συνεταιρισμό και Ο.Π., θα μπορέσουμε να αντιστεκόμαστε στην παραγωγή  κυρίως το Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Γενάρη που πωλούμε το λάδι και μας εκμεταλλεύεται η Ιταλία, η Ισπανία και τα μεγάλα εργοστάσια.  Να έχουμε χρήματα δηλαδή  για να μπορέσουμε  να κρατήσουμε το λάδι μέσα, ώστε να μην είναι ανάγκη να πουλήσουμε τώρα το προϊόν, αλλά σταδιακά και να κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση. 

Και το άλλο που θα τρέξουμε το επόμενο διάστημα είναι να κάνουμε προέκταση και λίγο στις ζώνες μας, για  προϊόν γεωργικής ένδειξης με την ελιά  να κάνουμε ΠΟΠ. Μπορούμε να κάνουμε ΠΟΠ την ελιά Καλαμών, αλλά και με ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως το Κολιρέΐκο αλλά και στην περιοχή της Ήλιδας που υπάρχει μια Νταμιζέικη ελιά, η όπως είναι η ελιά της Ολυμπίας. Να αυξήσουμε  την 10-20 λεπτά όπως είναι η Μεσσηνία και η Λακωνία, που έχουν και προϊόν γεωργικής ένδειξης, αλλά και ΠΟΠ προϊόν. Πρέπει να  εκμεταλλευτούμε το brade name στην Ολυμπία και την Ήλιδα  και να μπούμε σε εξωστρέφεια. Στην περιοχή της Ζαχάρως θα εφαρμόσουμε μια κλειστή ζώνη που θα γίνονται το επόμενο διάστημα και πάρα πολλές νέες εφαρμογές που έχουμε κανονίσει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,  για συστήματα φυτοπροστασίας, για έλεγχο του δάκου με αυτοματισμούς για να τα βλέπουμε στα κομπιούτερ, για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με το γλoιοσπόριο.

Με το λάδι θα κάνουμε πράγματα, είναι δύσκολες εποχές και όλοι θα κριθούμε  πως θα εφαρμόσουμε εργαλεία για καλύτερες ημέρες με το ελαιόλαδο.  Στην τιμή  δεν μπορούμε  να παρέμβουμε, μπορούμε όμως να κάνουμε δράσεις και παρεμβάσεις , ενισχυτικές ημερίδες  να το σηκώσουμε,  γιατί το λάδι της Τοσκάνης, και όχι γιατί το δικό μας λάδι».

 

«Έντονο το πρόβλημα με τους εργάτες γης»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα με τους εργάτες γης είναι στο Ν. Ηλείας και στη Δυτική Ελλάδα.  Πολλά τα  διαβήματα του  Επιμελητηρίου προς την Περιφέρεια το προηγούμενο χρονικό διάστημα και των Ο.Π. λ.χ. της φράουλας, πολλών παραγωγών που έφαγαν πρόστιμο μέσα στο θερμοκήπιό τους που δεν ήξεραν τον τρόπο που θα τους βάλουν το εργόσημο. Ένα πολύπλοκο  πρόβλημα το οποίο εγώ το χαρακτήρισα ως ένας άλυτος γρίφος. Όμως με πείσμα και ο Περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης, μαζί με μένα στο υπουργείο Εργασίας και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης , με τις προτάσεις μας και από τους προηγούμενους, καταφέραμε και θα έλθει τροπολογία το πώς θα εφαρμοστεί από  και πέρα το πώς θα εφαρμοστεί το θέμα με τους εργάτες της γης. Εμείς είμαστε υπέρ με το να κολλάμε τα εργόσημά μας. Ίσα- ίσα οι  αγρότες θέλουμε να κολλάμε τα εργόσημα γιατί τα περνάμε στα έξοδα. Όμως πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο γιατί συχνά λόγω και των καιρικών συνθηκών δεν ξέρεις πως θα κολλήσεις το εργόσημο. Θα υπάρξει καινούργιο μοντέλο το πώς θα εφαρμοστεί με τους εργάτες γης. Έχουμε την ανάγκη στην περιοχή μας για εργάτες γης και πολλές φορές δεν βρίσκουμε».

 

Δημιουργία Αγροτικού  Επιμελητηρίου

 «Από το 2004  μέχρι και σήμερα ως πρόεδρος  όλα τα χρόνια της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας και της  ΠΕΝΑ , επιτέλους το κράτος και η πολιτεία άκουσαν την πρότασή μας, ότι ο αγρότης για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει επαγγελματίας, θα πρέπει να έχει το Αγροτικό Επιμελητήριό. Χαιρόμαστε που και στο πρόγραμμα η Ν.Δ. το είχε βάλει , αλλά και το κάνει πράξη. Είναι κάτι πολύ εύκολο και να ιδρυθεί το Επιμελητήριο και να γράψεις τους αγρότες  και σιγά -σιγά να τους περάσεις τη νοοτροπία ότι πρέπει να γίνουν επαγγελματίες.  Θα πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο, πέρα από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, ποιοι είναι πραγματικά αγρότες. Περνάμε από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε νέες μορφές, όπως τα Επιμελητήρια, όπως γίνεται και στην Ευρώπη. Ήταν πάγια θέση και γίνεται πράξη και εγώ ως Περιφέρεια, θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα κάνει γρήγορα όλες τις διαδικασίες».

 

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019