Κώδωνας κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών

Εκφράζεται σε πολλά σημεία της Ηλείας, ενόψει και της ανόδου της θερμοκρασίας

Κώδωνας κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών

Ιούνιος 22, 2020 07:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Κώδωνας κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών

 

 

Έντονη ανησυχία εκφράζεται σε πολλές περιοχές της Ηλείας, για τυχόν επανάληψη τραγικών περιστατικών  του παρελθόντος, από την πρόκληση καταστροφικών πυρκαγιών κυρίως σε περιοχές  που παρατηρείται  πυκνή βλάστηση.

Οι τραγικές μνήμες του 2007,  οδηγούν πολλούς κατοίκους αλλά και φορείς  στο να εκφράζουν φόβους για πιθανή επανάληψη ανάλογων καταστροφικών  πυρκαγιών, λόγω και της μεγάλης ξηρασίας που επικρατεί κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Συγχρόνως σε πολλά σημεία του Νομού,  εκτός από την πυκνή βλάστη υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις από ξηρά χόρτα που  επεκτείνονται πέρα από τα δάση  και σε κατοικημένες περιοχές, όπου δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

«Καθημερινά  διαπιστώνουμε να υπάρχουν πολλά σημεία όπου υπάρχουν ξερά αγριόχορτα αλλά και πευκοβελόνες,  που αποτελούν πολύ επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο όταν ενταθούν οι ζέστες, κάτι για το οποίο εκφράζονται φόβοι μήπως και επαναληφθούν τραγικά γεγονότα του παρελθόντος» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρχιφύλακας αρχαιοτήτων στην επ. Ολυμπίας κ. Νικ. Παπαγιώργος.

Σε αρκετές περιπτώσεις ήδη από δήμους του Νομού έχουν γίνει ενέργειες για τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων και άλλων  σημείων που παρουσιάζουν πλούσια βλάστηση, με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων για τις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων όπου παρά τις ελλείψεις εποχικού προσωπικού , ο δήμος προχωράει με τα μέσα που διαθέτει  στον καθαρισμό των τοπικών κοινοτήτων.

Παραμένει το πρόβλημα

Σε άλλους δήμους ωστόσο  το  πρόβλημα των ακαθάριστων κοινόχρηστων χώρων εξακολουθεί να παραμένει, ενώ σημαντική ευθύνη έχουν και οι κάτοχοι ακαθάριστων οικοπέδων, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατρέψουν κατοικημένες περιοχές σε παρανάλωμα του πυρός…

«Πιστεύω ότι μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί και στον καθαρισμό των οικοπέδων που σε σημαντικό βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατόχους τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ολόκληρα χωριά» τόνισε ο κ. Πάν. Τασιγιαννόπουλος.

Καθοριστικής σημασίας εξάλλου για την πρόληψη των πυρκαγιών, είναι η  απομάκρυνση της καύσιμης ύλης καθώς και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις δασικές εκτάσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναγεννηθεί και πυκνώσει  σε μεγάλο βαθμό.

Την αρμοδιότητα σε αυτή την περίπτωση την έχουν οι δασικές υπηρεσίες, που με τα οικονομικά και άλλα μέσα που διαθέτουν προσπαθούν να ανταποκριθούν  στην προσπάθεια για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών.

«Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  και αρχές, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά φαινόμενα  που σημάδεψαν για πολλά χρόνια το Νομό μας» ανέφερε ο κ. Αλ. Αναστόπουλος.

Να τονιστεί  ότι την ανάγκη για την λήψη πρόσθετων μέτρων αντιπυρικής προστασίας εξέφρασε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Δυτ. Ελλάδας κ. Νίκος Κοροβέσης, μετά  και το τελευταίο περιστατικό με την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας κοντά στην Τοπική Κοινότητα Σέκουλα.

 

Share this:
Tags:

-

-