Κουρούτα: Το «Μάτι» της Ηλείας

Η «ΠΡΩΤΗ» χτυπά το… καμπανάκι

Κουρούτα: Το «Μάτι» της Ηλείας

Αύγουστος 11, 2018 08:35 ΠΜ
Κουρούτα: Το «Μάτι» της Ηλείας

Κουρούτα. Η αποκαλούμενη και «Μύκονος της Πελοποννήσου». Ένας οικισμός που αναπτύχθηκε και δέχεται κάθε καλοκαίρι πληθώρα επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οικίες ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ, εστιατόρια και φυσικά η παραλία. Ο οικισμός οριοθετήθηκε, αρκετοί ιδιοκτήτες αξιοποίησαν την περιουσία τους και η περιοχή αναπτύχθηκε τουριστικά.

 

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, ένα ζήτημα κυριολεκτικώς ζωής και θανάτου, που χρόνια με τα χρόνια διογκώνεται στην Κουρούτα, και η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής το επανέφερε στο προσκήνιο. Τι γίνεται όταν ένας παραλιακός οικισμός παρουσιάζει ανεπτυγμένη δόμηση, η οποία όμως δεν συνδυάζεται με την κατάλληλη ρυμοτομία, ενώ παράλληλα ένας ατελείωτος όγκος από ξερά χόρτα, κλαδιά και φυτά βρίσκονται διάσπαρτα εν είδει προσανάμματος στην περιοχή; Η απάντηση είναι απλή: ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές από πυρκαγιά.

Ο οικισμός της Κουρούτας είναι γεμάτος από στενά δρομάκια που καταλήγουν σε αδιέξοδα. Οι δρόμοι μάλιστα γίνονται ακόμα πιο στενοί καθώς το δημοτικό πάρκινγκ δε μπορεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών και των κατοίκων, με αποτέλεσμα οχήματα να παρκάρονται δεξιά και αριστερά των χωμάτινων δρόμων. Ξερή βλάστηση, κομμένα χόρτα και κλαδιά, ακαθάριστα χαντάκια, βρίσκονται παντού στον οικισμό. Ένα άλλο Μάτι στην καρδιά της Ηλείας.

 

Το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. που δεν προχωρά

Το 2015 έγινε από τον Δήμο Ήλιδας η παρουσίαση του Β1΄ Σταδίου της μελέτης με τίτλο  «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) / Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) Δήμου Αμαλιάδας Ν. Ηλείας» που αφορά στην νυν Δημοτική Ενότητα Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδας, από εκπροσώπους του Γραφείου “ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΟΞΙΑΔΗ – Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική στο οποίο ο Δήμος Ήλιδας είχε αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης.

Το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. προέβλεπε την «επέκταση της Κουρούτας από το ισχύον όριο του οικισµού µέχρι την παραλιακή οδό (ανατολικά) και το ρέµα (νότια). Η προτεινόμενη επέκταση έχει έκταση Ε2 = 28,3 Ηα και είναι σήµερα πρακτικά αδόµητη. Για την υλοποίηση της επέκτασης απαιτείται τροποποίηση του ορίου της ΖΟΕ-Α1».

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη»

Ουσιαστικά η επέκταση του οικισμού και η σύνδεση με την παραλιακή οδό, θα έλυνε τα προβλήματα με την ακατάλληλη ρυμοτομία και τα αδιέξοδα ενός του οικισμού. Ωστόσο, η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος του 2015 και δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Το 2016 η μελέτη εντάχθηκε για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς ακόμα όμως να έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο ο Δήμος «βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. καθώς απομένει μόνο η ανάρτηση της δεύτερης φάσης του Σχεδίου μετά τις τροποποιήσεις».

 

Εμπόδιο για τουριστικές επενδύσεις

Λόγω της αναπτυσσόμενης τουριστικής αγοράς στην Κουρούτα, υπάρχουν επενδυτικά πλάνα ιδιωτών που θέλουν να δημιουργήσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ στην Κουρούτα ζουν πλέον περίπου 500 κάτοικοι, οι επισκέπτες το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 3.000, ενώ ειδικά τις ημέρες του 15αύγουστου η Κουρούτα «βουλιάζει» από κόσμο. Εντούτοις, τα επενδυτικά σχέδια ξενοδοχειακών μονάδων που θα μπορούσαν να «εκτοξεύσουν» τα νούμερα επισκεψιμότητας δεν προχωρούν προς το παρόν. H οριοθέτηση του οικισμού, η σύνδεση της υδροδότησης και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης έχουν βοηθήσει σαφώς, αλλά χωρίς την επέκταση και τη σύνδεση με την παραλιακή οδό ο οικισμός εγκυμονεί κινδύνους. Η Κουρούτα είναι ένας από τους «θησαυρούς» της Ηλείας, πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η εξέλιξή της σε σύγχρονο οικισμό θα την απογειώσει και θα εξαλείψει κάθε κίνδυνο, η στασιμότητα μπορεί να μας φέρει  προ δυσάρεστων εκπλήξεων…

 protinews

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου