«Κραυγαλέα τα λάθη των δασικών υπηρεσιών»

Συνεδρίασε χθες η ΠΕΔ Ηλείας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες

«Κραυγαλέα τα λάθη των δασικών υπηρεσιών»

Φεβρουάριος 04, 2017 02:30 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Κραυγαλέα τα λάθη των δασικών υπηρεσιών»

Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κατοίκους του Νομού, μετά την ηλεκτρονική ανάρτηση των δασικών χαρτών, επισημάνθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του παραρτήματος Ηλείας της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η οποία είχε σαν θέμα την έκδοση κοινής απόφασης για το σοβαρό  αυτό ζήτημα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που συμμετείχαν δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι από τους επτά δήμους της Ηλείας, έγινε λόγος για «κραυγαλέα  λάθη των δασικών υπηρεσιών», τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα προκειμένου  να σταματήσουν οι σοβαρές παρενέργειες που υπάρχουν  για τους πολίτες.

Ειδικότερα τα βασικότερα σημεία των όσων ελέχθησαν χθες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηλείας έχουν ως εξής:

-Από το 1945 μέχρι σήμερα είναι 72 χρόνια. Έγιναν γονικές παροχές , πωλήσεις και όλα αυτά τα χρόνια το κράτος εισέπραττε φορολογία. Γιατί δεν είπε τόσα χρόνια να σταματήσουν;  Μέχρι  τις 23 Μαρτίου απομένει περίπου  1,5 μήνας με συνέπεια να μην  προλαβαίνει ο κόσμος, αφού ήδη έχουν περάσει τόσες ημέρες από τότε που ανακοινώθηκαν και δεν μπορεί κανείς να μπει στην εφαρμογή. Οι δημότες δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν αιτήσεις, είναι ψηλό το παράβολο και έχει πρόβλημα η ανάρτηση όπως κατατέθηκε και θα πρέπει να διορθωθεί.

- Τουλάχιστον ένα εξάμηνο έπρεπε να είχαν περιθώρια οι ιδιοκτήτες για να προλάβουν, γιατί κανένας δεν μπορεί από μόνος του να κάνει μία αίτηση. Πρέπει να είναι κάποιος ειδικός ή επιστήμονας που να μπορεί να λειτουργήσει την εφαρμογή.

-Θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί ένα ειδικό γραφείο για να πηγαίνει ο κόσμος , να μπορούν 3-4 υπάλληλοι να μπαίνουν καθ’ υπόδειξη του ιδιοκτήτη να του ετοιμάζουν την ένσταση, για να έχει περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Τα τεκμήρια

- Δεν υπάρχει  αντίρρηση ως προς τις γενικές αρχές του νομοθετήματος, αλλά ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το θέμα. Και ως προς τα τεκμήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να μπορεί να θεμελιώσει ο καθένας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας , δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το 1945. Μέχρι το 1950 ο κόσμος προσπαθούσε να βρει το βήμα του , ενώ  το 1960 είναι μία περίοδος που οι πολίτες  προσπαθούσαν να διαμορφώσουν  τις περιουσίες  τους που έγιναν  κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτές, όταν πήγαιναν στα συμβολαιογραφία και έκαναν μεταβιβάσεις , όταν επιδικάζονταν υποθέσει στα δικαστήρια και βεβαιώνονταν αυτή η περιουσία. Όλα αυτά  δεν μπορούν να τα σβήσουν μονοκονδυλιά. Αυτό θα το έκανε ένα κράτος που βρίσκεται σε αφασία…

- Οι ιδιοκτησίες που έχουν με έγγραφα της δασικής υπηρεσίας αποχαρακτηριστεί   φαίνονται σαν δασικές. Εκτάσεις που δεν έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες, φαίνονται σαν δασικές. Οικισμοί στάσιμοι έχουν σοβαρότατα προβλήματα διότι φαίνονται ότι είναι δάσος και σπίτια βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση.  Υπάρχουν ιδιοκτήτες που έβγαλαν άδειες και έχουν πάρει  χαρτί από τα Δασαρχεία ότι δεν είναι δασική έκταση το χωράφι τους και όλα αυτά δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

- Το πρόβλημα στην Ηλεία είναι κοινό. Δεν είναι μόνο στους πολίτες αλλά και στους δήμους γιατί υπάρχουν κάποιες εκτάσεις δημοτικές, που τις έχουν χαρακτηρίσει δασικές. Μέχρι τις 23 Μαρτίου είναι πολύ μικρό το περιθώριο γιατί δεν μπορεί να προλάβουν να κάνουν όλοι αυτό που πρέπει. Η κοινή απόφαση των επτά δήμων είναι πιο ισχυρή από ένα ψήφισμα από κάθε δήμο ξεχωριστά. Οι αρμόδιοι  ανάρτησαν τους χάρτες   χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με δήμους ούτε άλλους φορείς . Τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν έπρεπε να ρωτήσουν τους δήμους ή να γνωστοποιήσουν  τις προτάσεις.

-Η μισή Ηλεία και κυρίως τα ορεινά της, θα μείνουν χωρίς αντιρρήσεις γιατί οι άνθρωποι θα στερούνται του παραβόλου. Υπάρχουν  τραγικά λάθη όπως λ.χ. πρόσφατη δικαστική διένεξη Δασαρχείου και δημότη να  βγάζει χωράφι και το διπλανό λιοστάσι να χαρακτηρίζεται   δάσος!

-Απομένει να εξακτινωθεί  η πληροφόρηση και στο τελευταίο σπίτι , ουτοσώστε να υπάρξει δυνατότητα  με τα κραυγαλέα λάθη των δασικών υπηρεσιών να εμβολιστούν  οι κατηγορίες περιπτώσεων που πιάνουν πολλούς Ηλείους δημότες.  

Στο τέλος της συνεδρίασης εξάλλου εκδόθηκε κοινό ψήφισμα των δήμων της Ηλείας το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις αρμόδιες υπηρεσίες για τους δασικούς χάρτες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου, Ήλιδας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως, και Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ.κ. Γαβρ. Λιατσής. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Σάκης Μπαλιούκος, Νικόλαος Φάμελος και Ναμπίλ Μοράντ αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Δημ. Μεσσαλάς, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Πηνειού κ.κ. Διον. Μπέλτσος, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Σπύρος Βασιλείου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι δήμων του Νομού.

Share this:
Tags:

-

-