Κρίσιμες οι εισαγωγές για την τιμή του καλαμποκιού

Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη της συγκομιδής

Κρίσιμες οι εισαγωγές για την τιμή του καλαμποκιού

Ιούλιος 10, 2020 08:00 ΠΜ
Κρίσιμες οι εισαγωγές για την τιμή του καλαμποκιού

 

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή του καλαμποκιού στην Ηλεία, με τις εκτιμήσεις των παραγωγών να κάνουν λόγο για αρχές Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσει η συγκομιδή του πρώιμου. Οι τιμές προς το παρόν φαίνεται να έχουν ανοδική τάση καθώς το καλαμπόκι έως και 20,5 λεπτά το κιλό.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παραγωγοί είναι κρίσιμο το πώς θα κινηθούν οι εισαγωγές προκειμένου οι τιμές να διατηρηθούν σε ανεκτά επίπεδα. «Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως θα πρέπει είτε να απαγορευτούν, είτε να κρατηθούν σε χαμηλά, οι εισαγωγές καλαμποκιού, για να κρατηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα, καθώς το κοστολόγιο των παραγωγών δεν μειώθηκε», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας κ. Χρήστος Παλαιολόγος.

Στην Δυτική Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο όσοι αγρότες έχουν απόθεμα, να μην πουλάνε γιατί περιμένουν καλύτερες τιμές πιο μετά, τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλαμπόκας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου, ο οποίος κάνει συγκέντρωση του προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, πιο βόρεια σε περιοχές της Μακεδονίας, το καλαμπόκι πιάνει ήδη στον παραγωγό και τα 19 λεπτά το κιλό, αφού η ανοδική τάση τιμών φαίνεται πως έχει περάσει, λένε πληροφορίες και στο υποδέεστερης ποιότητας καλαμπόκι Βουλγαρίας.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς αγροτικών προϊόντων από τη βόρεια Ελλάδα, υπάρχει γενικά φόβος ότι η ξηρασία θα επηρεάσει τις αποδόσεις και γι΄ αυτό το λόγο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, αναμένουν σαφώς μικρότερη συγκομιδή από πέρσι, έχει μπει το προϊόν σε ανοδικό κανάλι, μετά από πολλά χρόνια.

Φέτος σπάρθηκαν σαφώς περισσότερα στρέμματα με καλαμπόκι σε όλες σχεδόν τις ζώνες παραγωγής στην Ελλάδα, λόγω απογοήτευσης των παραγωγών από τις τιμές άλλων προϊόντων και οι αγρότες πλέον ελπίζουν ο καιρός να φανεί σύμμαχός τους και να μην επηρεαστούν οι αποδόσεις στο μάζεμα, τον Αύγουστο.

Σημειωτέον ότι και διεθνώς καταγράφεται απότομη αύξηση των τιμών του καλαμποκιού αυτή την περίοδο, κάτι που έκανε την Ε.Ε. να μηδενίσει τον εισαγωγικό δασμό από τις 3 Ιουλίου.

 

Share this:
Tags:

-

-