Κρούσμα κοροναϊού… στο Νοσοκομείο Πύργου

Με επιτυχία η χθεσινή άσκηση

Κρούσμα κοροναϊού… στο Νοσοκομείο Πύργου

Φεβρουάριος 14, 2020 08:30 ΠΜ
Κρούσμα κοροναϊού… στο Νοσοκομείο Πύργου
Της Άννας Αγγελίδου 
 
Μία 40χρονη επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που είχε ως ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι Κατακόλου, παρουσίασε υψηλό πυρετό 39,1o  C με ρίγος και βήχα. Από το πλοίο ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ κι αυτόματα το Τμήμα Επιγώντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου/ Το ασθενοφόρο φτάνει στο Κατάκολο και παραλαμβάνει την 40χρονη Ουχάν, ασιατικής καταγωγής η οποία και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Πύργου… 
 Αυτό φυσικά αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος της χθεσινής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου στο πλαίσιο της άσκησης που διεξήχθη για κρούσμα Κοροναϊού. 
Το σενάριο της άσκησης ήταν πέρα για πέρα αληθοφανές γεγονός που έκανε ακόμα και ορισμένους από τους συνοδούς των ασθενών να παρακολουθούν από απόσταση την εξέλιξη της άσκησης. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σενάριο «το ασθενοφόρο εισήλθε στον αύλειο χώρο του ΤΕΠ, οι διασώστες μετέφεραν την ασθενή στον ειδικό, για το σκοπό αυτό, θάλαμο του νοσοκομείου, όπου εκεί βρίσκονται ιατρός και νοσηλεύτριες φορώντας ειδική προστατευτική στολή. Στον πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο επιπλέον βρίσκονται τροχήλατο νοσηλείας, οροί, κλίνη, στηθοσκόπιο, θερμόμετρο, πιεσόμετρο, αντισηπτικό διάλυμα, σύριγγες, ατομικός εξοπλισμός προστασίας κ.α. Η ασθενής τοποθετήθηκε  στη κλίνη νοσηλείας , όπου έγιναν οι απαιτούμενες εξετάσεις όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, θερμομέτρηση (όπου διαπιστώνεται ότι η θερμοκρασία είναι 39,5ο C), γίνεται μέτρηση με παλμικό οξύμετρο για τον προσδιορισμό του οξυγόνου και στη συνέχεια τίθεται φλεβική γραμμή και αντιπυρετικό ενδοφλέβια. Ακολούθως ο ιατρός λαμβάνει ιστορικό από τον ασθενή και αέρια αρτηριακού αίματος… Η ασθενής θεωρείται πιθανό περιστατικό πνευμονίας  από το νέο στέλεχος Κοροναϊού 2019-NCOV.  Ενημερώνεται το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου αλλά και το νοσοκομείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστημιακό Πατρών) προκειμένου να διακομιστεί η ασθενής για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ (φορώντας πλέον τον ειδικό εξοπλισμό προστασίας) παραλαμβάνουν τον ασθενή που εισέρχεται στο ασθενοφόρο και διακομίζεται κατόπιν των τηλεφωνικών συνεννοήσεων που έχουν προηγηθεί στο νοσοκομείο αναφοράς στη Πάτρα.  Ακολούθως ο γιατρός και οι νοσηλεύτριες αφαιρούν με προσοχή τον ειδικό εξοπλισμό προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες, τον απορρίπτουν στο ειδικό κυτίο μολυσματικού υλικού και εφαρμόζουν υγιεινή των χεριών. Η βοηθός θαλάμου και η καθαρίστρια που είναι εκπαιδευμένες και φορούν την ειδική προστατευτική ενδυμασία διενεργούν τη καθαριότητα των επιφανειών και των χώρων με νερό και σαπούνι και με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου». 
 
Με επιτυχία
Αμέσως μετά το πέρας της άσκησης ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχία της άσκησης υπογραμμίζοντας: «Διεξήχθη μία άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού από ένα κρουαζιερόπλοιο. Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει εμπύρετη κατάσταση (υψηλός πυρετός άνω του 39). Κινητοποιήθηκε το νοσοκομείο για την μεταφορά του εδώ και για την πιθανότητα μεταφοράς του σε κέντρο αναφοράς. Η άσκηση είναι υπό την επίβλεψη της κα. Βασιλείου διευθύντριας ΤΕΠ και του κου. Σταυριανόπουλου- νοσηλευτή του τμήματος λοιμώξεων. Πιστεύω ότι η άσκηση πήγε πάρα πολύ καλά ο κάθε ένας ήξερε τι θα κάνει και αυτό δείχνει ότι θα είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί κατά την διάρκεια της προσεχούς περιόδου. Επίσης να σας πω ότι η άσκηση έδειξε και την ετοιμότητα του νοσοκομείου μας για τις επερχόμενες γιορτές στην Αρχαία Ολυμπία για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Θεωρούμε ότι είμαστε πανέτοιμοι για πάν ενδεχόμενο. 
Φαίνεται ότι στην Ευρώπη ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί τόσο όσο στην Ασία. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι». 
 protinews
protinews
protinews
protinews
 
Share this:
Tags:

-

-