Λίγο πριν την ολική κατάρρευση του αρδευτικού δικτύου…

Κινδυνεύουν με δέσμευση των λογαριασμών τους από τη ΔΟΥ οι ΤΟΕΒ της Ηλείας

Λίγο πριν την ολική κατάρρευση του αρδευτικού δικτύου…

Ιανουάριος 11, 2019 08:30 ΠΜ
Λίγο πριν την ολική κατάρρευση του αρδευτικού δικτύου…

 Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ κ. Νίκο Φάμελο και υπάλληλους του Οργανισμού, καθώς και προέδρους αλλά και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της Ηλείας είχε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Τη συνάντηση απασχόλησε το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τη βεβαίωση οφειλών των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ στην Εφορία.

Οι βεβαιώσεις οφειλών αφορούν τα έτη 2009 έως 2015 και κυμαίνονται από 100.000 μέχρι και 800.000 ευρώ. Οι ΤΟΕΒ αμφισβητούν τόσο τα ποσά όσο και τη διαδικασία που ακολούθησε ο ΓΟΕΒ, ενώ από την άλλη η διοίκηση του ΓΟΕΒ υποστηρίζει πως ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Το θέμα είναι πως τα νούμερα είναι τεράστια για να εξοφληθούν και δεν υπάρχουν στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ, οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν με δέσμευση στις 31 Ιανουαρίου! Πράγμα που θα σημαίνει την ολική κατάρρευση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας.

Στη συνάντηση που για ακόμα μία φορά δεν έλειψαν οι αντιδικίες τα νεύρα, ακόμα και οι αποχωρήσεις, χαράχτηκε ένας «οδικός χάρτης», σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο και σήμερα το πρωί θα ακολουθήσει νέα συνάντηση προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα εάν είναι δυνατόν. Σε διαφορετική περίπτωση οι αγρότες της Ηλείας θα βρεθούν προ… δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Γ. Γεωργιόπουλος: «Τα προβλήματα αφορούν τους αγρότες της Ηλείας και όχι τις ηγεσίες των ΟΕΒ»

«Είχαμε μία σύσκεψη σήμερα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ και την υπηρεσία του και με τους προέδρους των ΤΟΕΒ για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη βεβαίωση οφειλών των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ από την ΔΟΥ Αμαλιάδας. Τα ποσά είναι μεγάλα και αφορούν παλιές οφειλές, τις οποίες οι ΤΟΕΒ αμφισβητούν και εν πάση περιπτώσει  υπάρχει μια… διάσταση απόψεων για να το πω κομψά ανάμεσα στους ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ ως προς το ύψος των οφειλομένων. Επίσης, αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητα το γεγονός της βεβαίωσης των οφειλών, υπό το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα εάν και εφόσον στις 31 Ιανουαρίου δεσμευτούν οι λογαριασμοί των ΤΟΕΒ. Αναζητούμε λύση, γιατί δε  μπορούμε να τρέξουμε το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας ενόψει της αρδευτικής περιόδου, που ξεκινά σε 2-3 μήνες, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και μέχρι τώρα δε μπορώ να δηλώσω ευτυχής για το επίπεδο της συνεννόησης και της συνεργασίας που υπάρχει. Νομίζω πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο και εάν επιδειχθεί πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης των προβλημάτων εκατέρωθεν θα υπάρξει λύση. Τα προβλήματα αφορούν τους αγρότες της Ηλείας και όχι τις ηγεσίες των ΟΕΒ. Αν όλοι καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα για την Ηλεία νομίζω πως θα βρεθεί και η λύση.  Έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη, θέλουμε να τον επιβεβαιώσουμε αύριο το πρωί στις 10 (σ.σ. σήμερα), που θα έχουμε μία μικρή σύσκεψη και εφόσον όλα πάνε καλά νομίζω θα υπάρξει η λύση που αναζητούμε, ούτως ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στα τόσα που αντιμετωπίζει το αρδευτικό μας δίκτυο», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

 

«Υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών»

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για ενδεχόμενο κίνδυνο πλημμυρών στην Ηλεία, λόγω της μη επαρκούς συντήρησης των αντλιοστασίων, ο Αντιπεριφερειάρχης δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Όσο υπάρχει επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΓΟΕΒ, που σημαίνει ότι και το αποστραγγιστικό και το αρδευτικό δίκτυο δεν συντηρούνται σωστά, ο κίνδυνος βεβαίως υπάρχει. Και για αυτό κατά καιρούς έχω καλέσει όλους να βρουν επιτέλους μία λύση. Εμείς είμαστε μία εποπτεύουσα αρχή, αλλά δε μπορούμε να επιβάλουμε ποιος θα δώσει και πόσα λεφτά θα δώσει, όταν στο τέλος αυτοί μεταξύ τους δεν συμφωνούν και στους ισολογισμούς τους! Θα τη βρούμε τη λύση, ακόμα κι αν πρέπει να κάνουμε τομές. Αλλά, οι τομές θέλουν χρόνο και η αρμοδιότητα αυτή μας ήρθε χωρίς προσωπικό και χωρίς αποσαφηνισμένο το νομικό πλαίσιο πριν από μερικούς μόλις μήνες».

 

Share this:
Tags:

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ -IZMIR MARCHE (σε δύο εγγραφές, 1η έτους 1908 και 2η έτους 2003)