Λόγια ουσίας από τον Μίκη!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Λόγια ουσίας από τον Μίκη!

Φεβρουάριος 05, 2018 06:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Θοδωρής Λάμπρος
Λόγια ουσίας από τον Μίκη!

Ως μια λαοθάλασσα μπορεί να χαρακτηριστεί το χθεσινό συλλαλητήριο που έγινε για το μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στην πλατεία Συντάγματος χθες στην Αθήνα. Πολίτες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν βροντερό παρόν και διατράνωσαν με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στην χρήση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κρατίδιο.

  Εκείνος όμως που συγκίνησε με την παρουσία και τα λόγια του ήταν ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

  Υπό τους ήχους του «Θα σημάνουν οι καμπάνες», ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα και αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

  Χαμογελώντας, σιγοτραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού που έχει συνθέσει και ακουγόταν από τα μεγάφωνα, ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, κάνοντας αναφορά σε εκείνους που επιτέθηκαν στο σπίτι του, το μεσημέρι του Σαββάτου, πετώντας μπογιές και γράφοντας σύνθημα, επειδή θα έδινε το παρών στο συλλαλητήριο.

  Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, γιατί τότε θα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σε περίπτωση που αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «κουτοπονηριές» τις παραχωρήσεις της ΠΓΔΜ.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Αν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από τη θέση μας για το όνομα, είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.

  Αν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής, για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

  Ο Μίκης είπε αλήθειες. Η τυχόν αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία από το ΝΑΤΟ ανοίγει πλέον τον δρόμο για την σαλαμοποίηση των Βαλκανίων με επόμενο θύμα την Ελλάδα. Οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα είναι οδυνηρές για τον Ελληνικό λαό.

 

 

 

Share this:
Tags:

-

-