Ματαίωση του προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια!

Αναρμόδια δηλώνει προς το δήμο Πύργου η υπηρεσία των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.

Ματαίωση του προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια!

Ιούνιος 11, 2019 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Ματαίωση του προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια!

 Ματαίωση του προγραμματισμένου προσεισμικού ελέγχου των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών συγκροτημάτων δήμου Πύργου, έγινε χθες από αρμοδίους  των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.!

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο δήμος Πύργου προς την παραπάνω υπηρεσία, ο έλεγχος όλων των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου Πύργου επρόκειτο να γίνει χθες, σήμερα και αύριο  10,11 και 12 Ιουνίου, σύμφωνα με την  ενημέρωση  και τη διαβεβαίωση  που υπήρξε με αρμοδίους της Δ.Α., επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

«Μας υποδείξατε δε (για πρώτη φορά) να απευθυνθούμε στην ΔΑΕΦΚ (διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) προκειμένου να ζητήσουμε από τη Δ/νση αυτή να αιτηθεί η ίδια από εσάς τον έλεγχο των σχολικών συγκροτημάτων τον οποίο επίμονα ζητούμε από τις 16 Μαΐου. Κατά τη σχετική όμως αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι στην παράγραφο 1.3 του Πρώτου Μέρους του υπ’ αριθμ. πρωτ. 2018/9-3-2018 εγγράφου της Δ/νσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών» αναφέρεται ρητά ότι: «Ειδικότερα, όσον αφορά τον προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων, η εταιρία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. έχει την ευθύνη και τη μέριμνα για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων της χώρας και την ενδεχόμενη μελέτη αντισεισμικής ενίσχυσης αυτών».Επομένως, εφόσον οι αρμοδιότητες προβλέπονται ρητά στο παραπάνω σχέδιο δράσεων στερείται κάθε λογικής η υπόδειξή σας να απευθυνθούμε στην ανωτέρω Δ/νση,  προκειμένου εσείς εν συνεχεία να πράξετε τον έλεγχο για τον οποίο είχατε ήδη δεσμευθεί και προγραμματίσει.

        Περαιτέρω, στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 7220/22.05.2019 έγγραφό σας με το οποίο απαντάτε στο υπ’ αριθμ. πρωτ. Έγγραφό μας με τίτλο «Κατεπείγουσα διαδικασία ελέγχου σχολικών μονάδων Δήμου Πύργου», αποδέχεστε επίσης ρητά και απερίφραστα ότι: «Οι αυτοψίες των μηχανικών της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. διενεργούνται στο πλαίσιο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ή και μετασεισμικού ελέγχου, μέσω ενός ταχύ οπτικού ελέγχου με σκοπό την αναγνώριση εμφανών φθορών και βλαβών στον φέροντα οργανισμό και στα στοιχεία πληρώσεως των κτιρίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του δήμου Πύργου.

 

«Δεν δικαιολογείται ο έλεγχος…»

 

Σε άλλο σημείο εξάλλου επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή επικοινωνία με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. υπήρξε αμφισβήτηση ότι υπήρξε κάποιο αξιόλογο σεισμικό γεγονός στην πόλη του Πύργου και στα ευρύτερα όρια του δήμου ώστε να δικαιολογηθεί ο έλεγχος στα σχολεία (!), ισχυρισμός  που αφενός μεν είναι αναληθής λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων από γειτονικά ρήγματα και αφετέρου στερείται κάθε βασιμότητας, αφού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων  της εν λόγω υπηρεσίας εντάσσεται τόσο ο προσεισμικός όσο και ο μετασεισμικός έλεγχος. 

«Κατόπιν των ανωτέρω, και αφού σας καλέσουμε για τελευταία φορά να επιδείξετε τη δέουσα σημασία και προσοχή, ζητούμε με την παρούσα μας, όπως μας γνωστοποιήσετε εγγράφως σε ποιους ακριβώς λόγους εδράζεται η ματαίωση του ελέγχου τον οποίο είχατε προγραμματίσει σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πύργου, σε ποια αιτιολογική βάση είναι δυνατόν να στηριχθεί μια ενδεχόμενη αίτησή μας προς τη ΔΑΕΦΚ αφ’ ης στιγμής εντάσσεται ρητά στις αρμοδιότητές σας τόσο ο προσεισμικός όσο και μετασεισμικός έλεγχος. Τέλος, ζητούμε να προσδιορίσετε άμεσα τις νέες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ελέγχου και τη σχετική ενημέρωσή μας» αναφέρεται εκ μέρους του δήμου Πύργου.  

 

 

                                                                                          

 

Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019