Με δυσχέρειες το ελαιομάζεμα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Έντονο είναι για μια ακόμα χρονιά το πρόβλημα στην Ηλεία

Με δυσχέρειες το ελαιομάζεμα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Νοέμβριος 19, 2019 12:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Με δυσχέρειες το ελαιομάζεμα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών
Περιζήτητα είναι τα συνεργεία που συγκροτούνται επί το πλείστον από αλλοδαπούς…
 
Με δυσχέρειες ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος  στην Ηλεία, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, καθώς και της μικρής απόδοσης του προϊόντος  που παρατηρείται μέχρι στιγμής  σε περιοχές του Νομού.
Ωστόσο το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους ελαιοπαραγωγούς σε πολλές περιοχές της Ηλείας, είναι η απουσία  εργατών για το ελαιομάζεμα, κυρίως όσον αφορά τους ντόπιους που  για μια ακόμη χρονιά  δεν δείχνουν ενδιαφέρον  να εργαστούν  στα χωράφια…
Το γεγονός  αυτό έχει σαν συνέπεια οι περισσότεροι  ιδιοκτήτες των λιοστασίων,   που παρουσιάζουν αδυναμία να μαζέψουν από μόνοι τους τις ελιές, να έχουν στραφεί σε αλλοδαπούς που έχουν δημιουργήσει συνεργεία  με  ειδικά μηχανήματα, οι οποίοι είναι …περιζήτητοι αν και ζητούν  υψηλά μεροκάματα.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αλλοδαποί εξυπηρετούν  μόνο φιλικά τους πρόσωπα, δημιουργώντας «σπαζοκεφαλιά»  στους υπόλοιπους που δεν μπορούν να βρουν εργάτες για τις ελιές τους.
Σε άλλες περιπτώσεις εξάλλου παρατηρούνται μετακινήσεις των παραπάνω συνεργείων σε  μακρινές περιοχές  του Νομού, χωρίς όμως  τελικά να τηρούν το λόγο τους και να  φεύγουν άπρακτοι, με αποτέλεσμα να μην  εξυπηρετούνται  οι ελαιοπαραγωγοί!
Με τις τιμές
Το πρόβλημα της έλλειψης  εργατικών χεριών για τις ελιές, βρίσκεται εξάλλου σε συνάρτηση και με τις χαμηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα να κρίνεται ασύμφορο το μάζεμα  με  ίσο  ποσοστό ιδιοκτήτη και συνεργείου.
Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που  αναγκαστικά οι πρώτοι ρίχνουν το ποσοστό τους, προκειμένου να μη μείνουν οι ελιές στο χωράφι.
Πάντως αν και  το ελαιομάζεμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη,  ένα σημαντικό ποσοστό ελαιοπαραγωγών  στο Νομό αναμένει να ωριμάσει  ακόμα περισσότερο  ο καρπός, προκειμένου να ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή.
Το γεγονός αυτό οφείλεται και στη μικρή απόδοση που έχει παρατηρηθεί σε ελαιοκομικές περιοχές της Ηλείας, με συνέπεια οι παραγωγοί να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί.
Η κατάσταση ωστόσο είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με πέρυσι,  πράγμα που  δίνει ελπίδες για την αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, σε μια περιοχή που συναρτά σε μεγάλο βαθμό της οικονομία της από τον «πράσινο χρυσό».
 
Share this:
Tags:

-

-