Με μία σταγόνα…. στο κτήμα Μερκούρη

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κουτσουνά

Με μία σταγόνα…. στο κτήμα Μερκούρη

Δεκέμβριος 09, 2019 05:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Με μία σταγόνα…. στο κτήμα Μερκούρη
Στον φιλόξενο χώρο του κτήματος Μερκούρη πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του δεύτερου κατά σειρά βιβλίου της Μαρίας Κουτσουνά με τίτλο: «Με μία σταγόνα». Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, η ποιήτρια και πεζογράφος Κλαίτη Σωτηριάδου, ενώ η αρχιτέκτων Μαργαρίτα Μήλιση ανέγνωσε κείμενα από το βιβλίο. Η συγγραφέας Μαρία Κουτσουνά αναφερόμενη στην εκδήλωση παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου της υπογράμμισε: «Θα μιλήσουμε για «μία σταγόνα». Εγώ οφείλω να πω ευχαριστώ μου για το κτήμα και την εξυπηρέτηση που μας κάνουν για να παρουσιάσουμε το βιβλίο σε αυτό το χώρο. Από εκεί και πέρα το βιβλίο είναι μία μυθοπλασία και ένας ρεαλισμός σύγχρονος. Το θέμα αφορά μία ιστορία οικογένειας στη Λατινική Αμερική και αυτή διακόπτεται από στοιχεία και μικρές ρεαλιστικές ιστορίες που παίζουν το ρόλο της στάσης  της τελείας. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία σταγόνα που παίζει το ρόλο της υφάντρας και συνδέει όλες τις ιστορίες μεταξύ τους. Επί της ουσίας είναι κάτι σαν αυτό που είμαι εγώ δηλαδή μία πραγματίστρια και μία παραμυθού. Δεν είναι αυτοβιογραφικά αλλά βιογραφικά δηλαδή οι ενδιάμεσες ιστορίες είναι από ιστορίες που έχω ακούσει, που έχω παραλλάξει που όμως μία σταγόνα αλήθειας υπάρχει παντού. Το κτήμα Μερκούρη κάνει μία τεράστια προσπάθεια πολιτισμού που όλη η περιοχή οφείλει να στηρίξει». Από τη πλευρά του ο ιδιοκτήτης του κτήματος Μερκούρη Χρήστος Κανελλακόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία πολιτιστική εκδήλωση του 2019 επισημαίνοντας: «Η τελευταία φετινή μας εκδήλωση για το 2019 με μία πολύ αγαπητή μας φίλη από τα παλιά, την αρχιτέκτονα Μαρία Κουτσουνά συμπολίτισσα καθώς είναι από εδώ κοντά, αγαπά την φύση  και τη λογοτεχνία και αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της, ένα μυθιστόρημα το οποίο πιστεύω ότι θα αρέσει πάρα πολύ. Ελπίζω ότι η πορεία μας στον πολιτισμό θα συνεχιστεί το 2020 και να έχουμε υγεία πάνω από όλα». 
 
Το βιβλίο
Η συγγραφέας φεύγει για λίγο από τον χώρο της ποίησης και τολμά να αναμετρηθεί με το μυθιστόρημα, χωρίς όμως να απαρνείται τον ποιητικό της λόγο. Οι ήρωές της: η αφηγήτρια Μήτσα, ο Πέδρο και η Φορτουνάτα, ζουν ιστορίες -πραγματικές ή φανταστικές- και πορεύονται στον χρόνο και τον τόπο παρέα πάντα με μια σταγόνα.
Η γραφή από χέρι και καρδιά δοσμένη για χρόνια στην ποίηση.
Και τώρα που έγινε ιστορία, μια ιστορία σαν παραμύθι, ένα παραμύθι κραυγή ζωής, κράτησε σαν φυλαχτό την τρυφερότητα και την ενόραση της ποιητικής ψυχής.
Μια σταγόνα κυλά στον τόπο και τον χρόνο ανάμεσα στις τύχες των ανθρώπων, συνοδοιπόρος, προστάτης και κριτής, όπως είναι ο άνθρωπος για τον άνθρωπο στα όνειρα, στη ζωή και στον θάνατο.
"Ένας κόμπος μου έσφιξε τον λαιμό. Πώς να στο πω ότι είμαι εδώ, πώς να στο πω ότι σε θέλω, πάντα σε ήθελα. Κρύφτηκα πίσω απ το κορμί του αλόγου σου και περίμενα. Τότε κατάλαβα πως σιγά σιγά ήθελα να γίνω όπως εσύ, γνωρίζοντας και αγαπώντας τα δικά σου πράγματα. Αγαπάς ό,τι γνωρίζεις κι εγώ αρνήθηκα να τα γνωρίσω όλα αυτά τα χρόνια.
»Τώρα όμως ξέρω. Τις λίγες μέρες που σε περίμενα, συνάντησα ανθρώπους αληθινούς, όπως εσύ, κι άρχισα να σου μοιάζω. Κοίτα, έχω αλλάξει, δεν είμαι πια η Ελέκτρα, είμαι η Χουάνα, η μικρή που εσύ αγαπούσες και ακολούθησες μέχρι που έχασες την ψυχή σου».
Ο μονόλογος τελείωσε. Ο Χοσέ δεν είπε τίποτα. ʼφησε τη μουσική της φωνής της να του χαϊδεύει το πρόσωπο και καθώς ο ήλιος πρόβαλλε το μέτωπό του στο βάθος της πεδιάδας, γύρισε ανακουφισμένος προς τη μεριά της, την αγκάλιασε τρυφερά, της σήκωσε τη φούστα και της ψιθύρισε:  «Εδώ ο τόπος είναι γόνιμος».
 
Share this:
Tags:

-

-