Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η καταπολέμηση των… συνεπειών που φέρνει η νέα ΚΑΠ (2021-2027)

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αύγουστος 02, 2019 07:21 ΠΜ
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο της Ε.Ε. και για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ υπάρχουν τρία δεδομένα: Πρώτον και κυριότερο θα υπάρξει μείωση στις επιδοτήσεις. Δεύτερον, εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών. Τρίτον, οι τρόποι για να αποφευχθεί αυτή η εξάλειψη είναι η δημιουργία μικρών Ομάδων Παραγωγών και οι αλλαγές στα είδη καλλιέργειες, όπου σημασία παίζει το κέρδος από το προϊόν και όχι η ενίσχυση της επιδότησης. Για να γίνει αυτού του είδους η αποφυγή απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο. Η κάθε Περιφέρεια, αλλά και ο κάθε Δήμος, θα πρέπει να λάβουν μέτρα και να οργανώσουν ειδικές υπηρεσίες για την ενημέρωση και την καθοδήγηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ίσως αυτό αποδειχθεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην επόμενη τετραετία, ειδικά σε ότι αφορά την Ηλεία, ένα Νομό που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.

 

 

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  (2021-2027) μπορεί να ξεκινά με ένα χρόνο καθυστέρηση, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που θα αντιμτωπίσει τόσο η νέα Κυβέρνηση, όσο και οι νέες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, και φυσικά ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Εν μέσω σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκληρών διαπραγματεύσεων για την αναμόρφωσή  της, η νέα ΚΑΠ οποία καλείται να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών των 28 κρατών-μελών την περίοδο 2021-2027, διανέμοντας το ποσό των 365 δισ. ευρώ, το οποίο, αν και υπολείπεται αυτό της τρέχουσας περιόδου, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αγροτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην… ποδιά της ΚΑΠ σφάζονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις, αγρότες και αγροτικοί συνεταιρισμοί, βιομηχανίες τροφίμων και οργανώσεις πολιτών.

 

Ζυμώσεις και συμμαχίες χωρών

Μεταξύ των κρατών-μελών ήδη έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο διαμορφώνουν ήδη κοινό μέτωπο με Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία και Μάλτα διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, με διατήρηση του συνολικού προϋπολογισμού της τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το ελληνικό Υπουργείο Ανάπυτξης, αποτελεί μείζον στόχο η εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα (αυξημένες υποχρεώσεις για να πάρουν τις επιδοτήσεις) και η απλούστευση γι’ αυτούς των διαδικασιών για την απόδοση των ενισχύσεων, ώστε να μην μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους μεγάλους παραγωγούς. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν οι αστάθμητοι παράγοντες – όπως η έκβαση της συζήτησης για την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της νέας περιόδου τον ερχόμενο Οκτώβριο και η πορεία του Brexit – που αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς τα οικονομικά της νέας ΚΑΠ. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από τη νομοθετική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν πριν από περίπου έναν χρόνο, προτείνοντας μείωση του κονδυλίου της κατά περίπου 5% σε τρέχουσες τιµές ή 12% σε σταθερές τιµές. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν τη διαμόρφωση της ΚΑΠ. Κομβικής σημασίας θεωρείται η διαδοχή στην ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Ποιος θα αντικαταστήσει τον… κλειδοκράτορα της ΚΑΠ Φιλ Χόγκαν; Ποια θα είναι τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας; Θα συνεχίσουν στον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί τους;

 

Οι μειώσεις στις ενισχύσεις

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός «κουμπαράς» της νέας ΚΑΠ εκτιμάται ότι θα «ελαφρύνει» πάνω από 11% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών (Α’ Πυλώνας ΚΑΠ) και 20% με 30% στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης (Β’ Πυλώνας ΚΑΠ), ο οποίος περιλαμβάνει και όλα τα προγράμματα για την προώθηση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Μάλιστα, η Κομισιόν, λόγω της υποχρηματοδότησης του Β’ Πυλώνα, έχει προτείνει τη χρηματοδότησή του με επιπλέον κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα μιλούν για προϋπολογισμό περίπου 18,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την επόμενη επταετία, εκ των οποίων τα 14,2 δισ. για άμεσες ενισχύσεις, 440 εκατ. ευρώ για στήριξη της αγοράς και 3,6 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο αγκάθι για τη χώρα μας, πάντως, αποτελεί η λεγόμενη εξωτερική σύγκλιση. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή σημαντική μείωση των κονδυλίων σε χώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερη μέση ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Μάλτα) προς όφελος των υπολοίπων. Η εφαρμογή του σεναρίου της εξωτερικής σύγκλισης μπορεί να επιφέρει μείωση των κονδυλίων για την Ελλάδα έως και 750 εκατ. ευρώ ετησίως στις άμεσες ενισχύσεις.

 

Ανηφορικός ο δρόμος

Ερχόμενοι στα «δικά» μας γίνεται σαφές, πως ο δρόμος για τους αγρότες της Ηλείας, είναι ανηφορικός τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες θα αναγκαστούν είτε να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους, είτε να τις αλλάξουν. Η κουλτούρα των Ομάδων Παραγωγών αναγκαστικά θα εισέλθει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε όλο αυτό το κρίσιμο τοπίο, απαιτείται φυσικά σχεδιασμός και καθοδήγηση σε τοπικό επίπεδο, τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και από τους Δήμους.

 

Θοδωρής Βασιλόπουλος

«Θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι»

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη και επί χρόνια Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» για τις προκλήσεις που θα φέρει η νέα ΚΑΠ και τόνισε πως «είναι από τα κομβικά ζητήματα που θα απασχολήσουν κάθε νέα Περιφερική Αρχή και φυσικά και τη δικιά μας».

 «Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και πολλές προτάσεις, αλλά το μόνο δεδομένο που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πως οι επιδοτήσεις στην επόμενη ΚΑΠ θα είναι μειωμένες, με την ΚΑΠ να ξεκινά με ένα χρόνο καθυστέρηση, το 2021.

Υπάρχει η πρόταση να σπάσει η ταξινόμηση των επιδοτήσεων από αροτριές, δενδρώδεις και βοσκοτόπια και να δίνονται ανά καλλιέργεια, αλλά αυτό δεν προχωρά, καθώς υπάρχουν τα ιστορικά δικαιώματα στην Ε.Ε. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει κλίμακα μείωσης στις μεγάλες ηλικίες των καλλιεργητών και αύξηση στις μικρότερες ηλικίες.

Το Σεπτέμβριο πιστεύω πως θα έχουμε πλήρη εικόνα, να δούμε και τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση. Πάνω-κάτω όμως, γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Γενικότερα θα έχει την ίδια μορφή με την τρέχουσα ΚΑΠ, με μειωμένες επιδοτήσεις και με βάρος στα περιβαλλοντικούς παράγοντες. Θα δίνει κίνητρα στους νεοεισερχόμενους αγρότες με κάποια προγράμματα, αλλά επειδή τα χρήματα θα είναι μειωμένα, δεν θα μπορεί να είναι μεγάλος ο αριθμός των νεοεισερχόμενων. Επίσης, θα δίνει το δικαίωμα να μοιράζει η κάθε χώρα τη χρήματα όπως θέλει. Εάν δηλαδή, η χώρα αποφασίσει πως θέλει να μοιράσει όλο το μπάτζετ σε Σχέδια Βελτίωσης και Νέους Αγρότες μπορεί, αλλά θα υπάρξουν παράπονα από τους άλλους αγρότες.

Σαφώς θα υπάρξουν αλλαγές στα είδη των καλλιεργειών. Πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες θα φύγουν από τον χώρο, γιατί οι επιδοτήσεις δεν θα φτάνουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, ούτε για να βελτιώσουν τις καλλιέργειες τους. Θεωρώ πως στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας αυτοί οι αγρότες θα περάσουν στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπου θα βασίζονται μόνο στο παραγόμενο προϊόν. Π.χ. οι μικροί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

Οι μικρές Ομάδες Παραγωγών θα είναι η μία λύση, που είναι εύκολο πια η δημιουργία τους. Ομάδες Παραγωγών ανά προϊόν και στην καλλιέργεια και στην κτηνοτροφία.

Οι Νέοι Αγρότες του Κάμπου θα πάνε σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Τα σιτηρά και τα καλαμπόκια θεωρώ πως θα εξαλειφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα μείνουν κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες, κάποιες παραδοσιακές και η ελιά. Τα εσπεριδοειδή θα έχουν τύχη εφόσον αλλάξουν οι ποικιλίες, κάτι που ήδη έχει αρχίσει και γίνεται κυρίως στο πορτοκάλι και στο λεμόνι. Αναφέρομαι σε ποικιλίες που θα δίνουν παραγωγή σε περιόδους που δεν έχουν παραγωγή άλλες χώρες. Εκεί η επιδότηση θα είναι μειωμένη, αλλά θα παίζει ρόλο η ποιότητα και ο χρόνος παραγωγής του προϊόντος.

Σε όλες αυτές τις επερχόμενες αλλαγές θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Θα πάρουν όλο το βάρος επάνω τους, ώστε να αφ’ ενός εκπαιδεύσουν ουσιαστικά τον κόσμο για τις Ομάδες Παραγωγών και αφ’ ετέρου να αποφασίζει κάθε Περιφέρεια ποια είναι αυτά τα προϊόντα που πραγματικά θέλει να προωθήσει. Είναι από τα κομβικά ζητήματα που θα απασχολήσουν κάθε νέα Περιφερική Αρχή και φυσικά και τη δικιά μας, γιατί εάν έχει ο τόπος μας, τότε θα έχουμε όλοι…», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος.

 

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Στο πλαίσιο της Ε.Ε. και για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ υπάρχουν τρία δεδομένα: Πρώτον και κυριότερο θα υπάρξει μείωση στις επιδοτήσεις. Δεύτερον, εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών. Τρίτον, οι τρόποι για να αποφευχθεί αυτή η εξάλειψη είναι η δημιουργία μικρών Ομάδων Παραγωγών και οι αλλαγές στα είδη καλλιέργειας, όπου σημασία παίζει το κέρδος από το προϊόν και όχι η επιδότηση. Για να γίνει αυτού του είδους η αποφυγή απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο. Η κάθε Περιφέρεια, αλλά και ο κάθε Δήμος, θα πρέπει να λάβουν μέτρα και να οργανώσουν ειδικές υπηρεσίες για την ενημέρωση και την καθοδήγηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ίσως αυτό αποδειχθεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην επόμενη τετραετία, ειδικά σε ότι αφορά την Ηλεία, ένα Νομό που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.

 

 

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019