Μετ’ εμποδίων οι αφίξεις επισκεπτών στην Ολυμπία

Απαιτείται μέριμνα για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων στην ιστορική περιοχή

Μετ’ εμποδίων οι αφίξεις επισκεπτών στην Ολυμπία

Ιούλιος 10, 2019 12:30 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Μετ’ εμποδίων οι αφίξεις επισκεπτών στην Ολυμπία
Διευθύντρια Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων: «Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι τεράστιες, αλλά το υπάρχον σύστημα έχει φτάσει στα όριά του»
 
 
Εν μέσω  εμποδίων   συνεχίζεται η κίνηση των επισκεπτών στην ιστορική περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας, η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στα ίδια περίπου επίπεδα με την περυσινή αντίστοιχη εποχή.
Ο κύριος όγκος των τουριστών φτάνει την περιοχή μέσω των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν  στο λιμάνι Κατακόλου, αλλά συγχρόνως σημαντικός αριθμός επισκεπτών  έρχεται οδικώς στην Αρχ. Ολυμπία, καθώς επίσης και μέσω τουριστικών γραφείων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας,  οι επισκέψεις τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους όσο και στα μουσεία της Ολυμπίας, αναμένεται να φτάσει περίπου στις 650.000, ακολουθώντας τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε από το 2017.
Ειδικότερα κατά το προηγούμενο έτος το μουσείο Αρχ. Ολυμπίας,  καθώς και το αντίστοιχο της ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων επισκέφτηκαν περίπου 175.000 τουρίστες, ενώ στους αρχαιολογικούς  πήγαν περίπου 484.000 επισκέπτες.
Από εκεί και πέρα όμως ξεκινούν οι δυσκολίες  όσον αφορά  την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των επισκέψεων, κυρίως λόγω των προβλημάτων   που παρατηρούνται όσον αφορά την άφιξη και παραμονή των χιλιάδων τουριστών στην περιοχή.
Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται (κυρίως όταν έρχονται κρουαζιερόπλοια), την απουσία πάρκινγκ, το συνωστισμό στα εκδοτήρια, την απουσία αναγκαίων υποδομών και γενικά την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου,  για να επισκεφτούν τη γενέτειρα των Ο.Α.
Περαιτέρω αύξηση
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που έχει να κάνει με την περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών, άρα και των εσόδων που χρησιμοποιούνται για περαιτέρω δράσεις (ανασκαφές, συντηρήσεις κ.α.), θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Ως επιτακτική χαρακτηρίζεται η ανάγκη από γνώστες της όλης κατάστασης που επικρατεί στην Αρχ. Ολυμπία, να μπει τάξη στις αφίξεις επισκεπτών από το Κατάκολο, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα καθορίζει  τις επισκέψεις στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός που παρατηρείται σήμερα με τον ταυτόχρονο ερχομό των πούλμαν.
Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε άλλες χώρες που έχουν επισκέπτες  μέσω της κρουαζιέρας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
«Η κίνηση μέχρι στιγμής στην Αρχ. Ολυμπία είναι σημαντική και κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, αλλά θα μπορούσαμε να πάμε παραπάνω σε αριθμό επισκεπτών, εφόσον υπήρχε ο κατάλληλος συντονισμός από τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι τεράστιες, αλλά το υπάρχον σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και πλέον απαιτεί διαφορετική οργάνωση, με την ταυτόχρονη βελτίωση των υποδομών» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η διευθύντρια  της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Έρωφίλη– Ίριδα Κόλλια.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019