Το μοναδικό έθιμο της Μπουκουβάλας

Την παραμονή της Αναλήψεως - Η παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από τον πολιτιστικό σύλλογο Καλίδονας

Το μοναδικό έθιμο της Μπουκουβάλας

Ιούνιος 01, 2020 09:33 ΠΜ
Το μοναδικό έθιμο της Μπουκουβάλας

Μνήμες από μια άλλη ξεχωριστή εποχή, που τηρούνταν παραδόσεις και μοναδικά δρώμενα, φέρνει το έθιμο της Μουκουβάλας που γινόταν  την παραμονή της Αναλήψεως.

Σύμφωνα με τον πολιτιστικό σύλλογο Καλίδονας, η  παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά λέει ότι:

«Είναι τα <<τραγάλια του Χριστούλη μας>>, τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στις σαράντα μέρες από το θάνατο του Χριστού. Έφτιαχναν μια κουλούρα, την οποία έκοβαν σε μικρές μπουκίτσες και τη μοίραζαν σε κάθε γειτονιά για το συχώριο του Χριστού και των πεθαμένων τους. Τα υλικά είναι αλεύρι, λίγο ζεστό λάδι, αλισίβα ζεστή, λίγο αλάτι, και ένα ποτηράκι ζεστό νερό. Τη ζύμωναν και την έψηναν σε ξυλόφουρνο.  Αφού ψηνόταν την σκέπαζαν λίγο να μαλακώσει και στη συνέχεια την έκοβαν μικρές μικρές μπουκίτσες, έριχναν λίγο λάδι και ζάχαρη, την έτριβαν με τα χέρια τους να απορροφηθούν τα υλικά. Στο γούστο και στην τέχνη της κάθε νοικοκυράς υπήρχαν παραλλαγές, . Άλλη έβαζε καρύδια τριμμένα, άλλη αμύγδαλα ή και βανίλιες να μοσχοβολάει. Επίσης αντί για ζάχαρη τη ράντιζαν με πετμέζι για να γλυκάνει. Την μοίραζαν στις γειτονιές του χωριού μας και συγχωρούσαν τους πεθαμένους.

Τη γιορτή της Αναλήψεως τη γιορτάζουμε από παλιά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που είναι στο ψηλότερο μέρος του χωριού μας , έχει απεριόριστη θέμα και βλέπουμε τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Έφερναν την Μπουκουβάλα στην Εκκλησία και στο τέλος τη μοίραζαν και σε όλους τους παρευρισκόμενους. Το έθιμο αυτό κρατάει ακόμη στο χωριό μας. Οι νοικοκυρές φυσικά λιγότερες που ασχολούνται με το έθιμο αυτό.

 

protinews

 

protinews

 

protinews

 

Διευκρινίζουμε για ενημέρωση αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές ότι η αλισίβα γίνεται με νερό και καθαρή στάχτη που τη βράζουν καλά και την αφήνουν να κατασταλάξει και να γίνει καθαρό πολύ το νερό. Δεν υπήρχαν μπέκιν ή και σόδα . Την αλισίβα τη χρησιμοποιούσαν και στους κουραμπιέδες με λάδι.

Όμορφα έθιμα που δυστυχώς αν δεν υπάρξουν συνεχιστές θα χαθούν στο διάβα του χρόνου.

Και του χρόνου με υγεία να ξαναφτιάξουμε την Μπουκουβάλα μας».

 

Share this:
Tags:

-

-