Moto trip: Ζήστε με τη μοτοσυκλέτα σας την αίσθηση ελευθερίας και αναζωογόνησης

Εξόρμηση στην Ήπειρο

Moto trip: Ζήστε με τη μοτοσυκλέτα σας την αίσθηση ελευθερίας και αναζωογόνησης

Αύγουστος 06, 2019 03:45 ΜΜ
Moto trip: Ζήστε με τη μοτοσυκλέτα σας την αίσθηση ελευθερίας και αναζωογόνησης

Αφετηρία μας η Πάτρα αλλά με αφορμή μια επίσκεψή μας στην περιοχή των Ιωαννίνων είπαμε να εκμεταλλευτούμε την Κυριακή και για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής. Ξυπνήσαμε λοιπόν πρωί πρωί, φορτώσαμε τον εξοπλισμό μας και παίρνοντας ένα καλό πρωινό ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το μικρό μας mototrip.

Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό μας και ξεκινάμε με τον απαραίτητο εφοδιασμό των μοτοσυκλετών μας.

Απλή και τυπική διαδικασία.. τίποτα το ιδιαίτερο…

Κι όμως.. Εκεί κρυβόταν μια ευχάριστη έκπληξη! Στην απέναντι αντλία του βενζινάδικου μια μοτοσυκλέτα εφοδιαζόταν επίσης, παραδίπλα άλλες δυο είχαν εφοδιαστεί ήδη. Τρεις ωραίοι τύπου είχαν βγει για να απολαύσουν το πρωινό της Κυριακής!

Ο διάλογος απλός, σύντομος, περιεκτικός.

-Πάμε για καφέ, έρχεστε;

- Φύγαμε!

Αυτό ήταν.. ξεκινάμε και τους ακολουθούμε. Προορισμός μερικά χιλιόμετρα παρακάτω οι πηγές Βελλάς που αναβλύζουν άφθονο νερό για περισσότερο από μια χιλιετία. Σε απόσταση μερικών μέτρων υπάρχει η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων όπου σκοπός της είναι η ανάδειξη και κατάρτιση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. στην Ελλάδα.

protinews

Καθόμαστε λοιπόν να απολαύσουμε τον καφέ μας και να συστηθούμε.. Ηλίας, Τάκης, Βύρωνας (ο πρόεδρος όπως τον φωνάζουν γιατί τους προσέχει όλους), Νίκος, Τάσος (οι δίδυμοι). Καταπληκτικά παιδιά όλοι τους! Έίναι μερικές μέρες που έχουν γυρίσει από ένα mototrip στις Δαλματικές ακτές.. μας μιλούν για τις εμπειρίες τους για το ταξίδι καθώς και για τον προγραμματισμό τους για το επόμενο. Είναι μέλη της ομάδας West Riders. «Δώσαμε το όνομα στην ομαδοπαρέα επειδή τα Γιάννενα είναι τα δυτικά της Ελλάδας. Και κάναμε και την σελίδα για να έχουμε κοινή επικοινωνία μεταξύ μας. Έχουμε μέλος και γυναίκα με 1000αρα Honda» μας έλεγε στην παρέα ο Βύρωνας.

protinews

από αριστερά (Τάκης, Ηλίας, Νίκος, Τάσος, Βύρωνας)

Αφού απολαύσαμε τον καφέ μας και τη συζήτησή μας αποχαιρετήσαμε την παρέα με υποσχέσεις για μια νέα συνάντηση και μεγαλύτερες μοτοβόλτες!

Συνεχίσαμε την πορεία μας, με προορισμό το ιστορικό γεφύρι Κόνιτσας

Το Γεφύρι της Κόνιτσας, χτίστηκε το από συνεργείο 50 μαστόρων με πιθανολογούμενο επικεφαλής πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, έναν αγράμματο λαϊκό τεχνίτη. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου ποταμού, τον οποίο και γεφυρώνει. Πρόκειται για ένα μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που διακρίνεται για το τεράστιο τόξο του καθώς θεωρείται το υψηλότερο μονότοξο των βαλκανίων.

protinews

Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του τόξου υπολογίζεται στα 35,60 μ. ενώ το ύψος του φθάνει τα 19,25 μ. Κάτω από την καμάρα του, υπάρχει μια καμπάνα η οποία σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

protinews

Επόμενος προορισμός μας το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης στον Γράμμο.

Ο Γράμμος είναι το 4ο υψηλότερος όρος στην Ελλάδα με ύψος 2.520 μ. Εδώ χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και εδώ εκτυλίχθηκε κατά το 1948-1949 η τελική και σκληρότερη φάση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, που οδήγησε στην οριστική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού από τον Εθνικό Στρατό. 

Εικόνες απίστευτης φυσικής ομορφίας 

protinews

protinews

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με τους εκθεσιακούς χώρους και τις ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.

protinews

Στις εγκαταστάσεις του πάρκου υπάρχει και εστιατόριο όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το φαγητό ή τον καφέ του.

Αφού απολαύσαμε άλλο ένα καφεδάκι στο πάρκο για να πάρουμε δυνάμεις.. συνεχίσαμε την πορεία μας πιο νότια.

Επόμενος προορισμός Τεχνητή λίμνη Αώου 

Η Λίμνη Αώου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο. Βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Στην πορεία προς τη λίμνη αποτυπώσαμε στο μυαλό μας και στη φωτογραφική μηχανή μας καταπληκτικές εικόνες. Μικρούς και μεγάλους να μας κουνούν τα χέρια και να μας χαιρετούν στο πέρασμά μας. Βοσκοί, Γεωργοί, Νοικοκυρές, γιαγιάδες, παππούδες, παιδιά.. όλοι είχαν να μας προσφέρουν έναν θερμό χαιρετισμό κι εμείς ανταποδίδαμε με ένα σήκωμα του χεριού κι ενα χαμόγελο μέσα απο το κράνος μας... 

 

protinews

Επταχώρι - Γρεβενά

 

protinews

Μέτσοβο - Κήποι

Και μέσα από αυτή την πανέμορφη διαδρομή, φτάνουμε στη λίμνη... Η εικόνα μαγική! Δεν ήξερες που να πρωτοκοιτάξεις.

Είναι σίγουρο πως οι φωτογραφίες δε μπορούν να αποτυπώσουν αυτό που αντικρύσαμε. Είναι όμως ένα ερέθισμα για να πάτε να τις δείτε με τα μάτια σας.

Το θέαμα θα σας αποζημιώσει!

protinews

 

protinews

Τελευταίος προορισμός μας.. επιστροφή στην Πάτρα με ενδιάμεσες στάσεις. 

Δε μπορούσαμε να μην περάσουμε απο το πέτρινο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα.

Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων.

protinews

Ηταν μια μέρα πλούσια σε εικόνες, μια μέρα που δεν ήθελες να τελειώσει, μια μέρα που μας φόρτισε τις μπαταρίες, που μας έκανε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Πάρτε τα απαραίτητα, εξοπλισμό και πάντα... κράνος!

protinews

Θα επανέλθουμε με νεότερο moto trip

protinews

 

Σύνταξη - Επιμέλεια:

Κόρδας Παναγιώτης

Share this:
Tags:

-

-