Το… μπαλάκι στους συνεταιριστές ρίχνει ο Βορίδης

Για τον νέο Νόμο

Το… μπαλάκι στους συνεταιριστές ρίχνει ο Βορίδης

Σεπτέμβριος 10, 2019 04:00 ΜΜ
Το… μπαλάκι στους συνεταιριστές ρίχνει ο Βορίδης
Έτοιμος να παραχωρήσει την ευθύνη της χάραξης της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα του πρωτογενή τομέα στους «πρωταγωνιστές» του κλάδου, εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως εάν εκείνοι αδρανήσουν θα το πράξει το υπουργείο ακόμη κι ερήμην τους, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
«Οι παραγωγοί και οι επαγγελματικές οργανώσεις για εμένα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίον εάν θέλουν να τον αναλάβουν, είναι δικαίωμά τους. Εγώ είμαι διατεθειμένος να τους τον δώσω. Εάν θέλουν να τον πάρουν με γεια τους με χαρά τους, αλλιώς είναι σαφές ότι η στρατηγική θα χαραχτεί ή μαζί τους ή χωρίς αυτούς», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μάκης Βορίδης προς τους συντελεστές του πρωτογενούς τομέα, μιλώντας σε εκδήλωση του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.
Κάνοντας, μάλιστα, ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα μπροστά, τους κάλεσε «να έρθουν να τον διαμορφώσουν οι ίδιοι, ούτε καν λέω να τον συνδιαμορφώσουμε, και να υπηρετήσει το κράτος, τη στόχευση που θα θέσουν οι ίδιες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. Αρκεί όμως, να βλέπω ότι διαμορφώνεται η στρατηγική και δεν χάνουμε το χρόνο μας».
Δίδοντας μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται ο ίδιος και η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει εφεξής ο γεωργικός και ο κτηνοτροφικός τομέας στη χώρα, ο κ. Βορίδης μίλησε για μια πρωτογενή παραγωγή που θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα προστατεύει την ταυτότητα και την ελληνικότητά τους, που μέσα από τη μεταποιητική διαδικασία θα ενισχύει την προστιθέμενη αξία τους, που θα μπορεί να μειώνει τα κόστη και να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα μπορεί να κάνει επενδύσεις σε τεχνολογίες για την ανάπτυξή της.
«Η στρατηγική αυτή θα ξεδιπλωθεί με εξειδικευμένα και συγκεκριμένα μέτρα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. «Κινούμαστε σε καλή κατεύθυνση και μολονότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες, διαπιστώνω ένα συγκλονιστικό δυναμικό, ανθρώπους με γνώση, συνεταιριστές με συγκρότηση και σοβαρή πολιτική θέληση, διαπιστώνω παραγωγούς που έχουν κατανοήσει τα προβλήματα, άρα ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορούμε να δουλέψουμε. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να είναι στα επόμενα χρόνια αυτή η οποία θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Κλειδί» τα συνεργατικά σχήματα, αλλά με διαφάνεια και εποπτεία
Για να επιτευχθεί ο στόχος, πάντως, ο υπουργός επέμεινε πως κλειδί είναι να δημιουργηθούν μεγαλύτερα συνεργατικά σχήματα, ώστε να έχουν την κρίσιμη μάζα για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που απαιτεί μια τέτοια στρατηγική, να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνεργασίες στο εξωτερικό που προϋποθέτουν μεγάλες παραγωγές, αλλά και να πετύχουν οικονομίες κλίμακας που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν τα κόστη και να εξασφαλίσουν όρους βιωσιμότητας, διότι «το ζητούμενο είναι να έχει εισόδημα ο παραγωγός για να μείνει και στο χωράφι».
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως ο προσανατολισμός του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο κι εντός του μήνα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση, θα είναι στην ενθάρρυνση και στήριξη της δημιουργίας τέτοιων ομάδων παραγωγών και συνεργατικών σχημάτων, μέσα από κίνητρα όπως η μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμούς στο 10%, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «εμείς θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν νόμο για τους συνεταιρισμούς ευέλικτο και με σεβασμό στη βούληση των ανθρώπων που θέλουν να μπουν σε διαδικασία συνεταιριστική, για να μην τους βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία κι οι απαιτήσεις ενός σκληρού γραφειοκρατικού συστήματος, όμως θα πρέπει να υπάρχει και επαρκείς διαφάνεια και εποπτεία στη λειτουργία των συνεταιρισμών. Διότι τα λεφτά δεν δίνονται γενικώς, δίνονται ειδικώς και πρέπει να φέρνουν και ένα παραγωγικό αποτέλεσμα».
 
Share this:
Tags:

-

-