Μπέρδεψε επικίνδυνα τον ρόλο του!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπέρδεψε επικίνδυνα τον ρόλο του!

Ιανουάριος 23, 2018 01:30 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Θοδωρής Λάμπρος
Μπέρδεψε επικίνδυνα τον ρόλο του!

O ρόλος ενός σωστού διαπραγματευτή σε κάθε είδους θέμα είναι να προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση μεταξύ των δυο πλευρών, προτείνοντας θέσεις και τρόπους ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή επιμένει με σκοπό οι δυο πλευρές να πάρουν αμοιβαία οφέλη άσχετα αν πάντα η μία πλευρά βγαίνει περισσότερο κερδισμένη από την άλλη.

  Ο σωστός διαπραγματευτής ποτέ δεν παίρνει εμμέσως το μέρος της μίας πλευράς και το σημαντικότερο δεν τάσσεται ανοιχτά με την μία πλευρά στην περίοδο της διαπραγμάτευσης.

 Τότε έχει αποτύχει στον ρόλο του και δεν λέγεται διαπραγματευτής αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο έχει αναλάβει.

  Η περίπτωση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συγκαταλέγεται στις παραπάνω διαπιστώσεις και ειδικά σε αυτή που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο που του έχει ανατεθεί.

    Συγκεκριμένα μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γείτονος χώρας αποκάλεσε ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της, την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

    «Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.

    Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Νίμιτς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε για την ονομασία διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

 Οι παραπάνω δηλώσεις εγείρουν σοβαρά θέματα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για την ονομασία τους. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής:

   Τι θέση θα πάρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας καθώς και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με το επιτελείο του; Θα απαντήσουν στον κ. Νίμιτς σε αυτό το ατόπημα που διέπραξε και αφορά την χώρα μας ή θα παραμείνουν απαθείς παρατηρητές δίνοντας σαφές προβάδισμα στο γειτονικό κρατίδιο να υποστηρίξει ακόμα πιο δυνατά και με ένθερμο τόνο την προοπτική ονομασίας του μικρού τους κράτους σε «Μακεδονία».

  Οι καιροί κ. Τσίπρα και κύριε Κοτζιά είναι κρίσιμοι για τα εθνικά μας θέματα. Έφτασε η ώρα να πάρετε δραστικές αποφάσεις και να αφήσετε την υποχωρητικότητα και την δουλικότητα που σας διακρίνει για τα εθνικά  μας θέματα.

  Αλλιώς σε λίγες μέρες τα Σκόπια θα πανηγυρίσουν μια ακόμη διπλωματική νίκη με τον δικό τους «σύμμαχο» που έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Μάθιου Νίμιτς.

 

 

 

 

Share this:
Tags:

Η Εξάπλωση του Κορωνοϊού Live Map