Μπιλ Γκέιτς: Στόχος συνωμοσιολόγων ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος

Μπιλ Γκέιτς: Στόχος συνωμοσιολόγων ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος

Μάιος 24, 2020 07:42 ΜΜ
Μπιλ Γκέιτς: Στόχος συνωμοσιολόγων ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος

Ο αγαπημένος στόχος των συνωμοσιολόγων έχει γίνει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικούς με την πανδημία να αναπαράγονται εκατομμύρια φορές και να γεμίζουν το διαδίκτυο.

 

Ο Μπιλ Γκέιτς «δημιούργησε την Covid-19»θέλει «να ερημώσει την Γη», «να εμφυτεύσει ηλεκτρονικούς κοριούς στον πληθυσμό» είναι μερικοί από τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο συνιδρυτής της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος είναι «ένα είδος κούκλας βουντού πάνω στην οποία οι παντός είδους συνωμοσιολόγοι καρφώνουν» -εν είδει βελονών- «τις διάφορες θεωρίες τους», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόρι Σμιθ, διευθυντής έρευνας στην First Draft, δίκτυο μέσων ενημέρωσης που εκπονεί προγράμματα κατά της παραπληροφόρησης.

Είναι σαν ένα «σκιάχτρο», συμφωνεί η Γουίτνεϊ Φίλιπς του αμερικανικού πανεπιστημίου Σίρακιουζ, αναφερόμενη στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος διεξάγει εδώ και 20 χρόνια μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς εκστρατείες εμβολιασμού και μάχης κατά των επιδημιών.

Ένα βίντεο στα αγγλικά που τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι θέλει «να εξαλείψει το 15% του πληθυσμού» μέσω των εμβολίων και να εμφυτεύσει ηλεκτρονικούς κοριούς στους ανθρώπους, έχει συγκεντρώσει σχεδόν δύο εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί πολλαπλασιάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, επισημαίνει ο Ρόρι Σμιθ σε σημείο που, σύμφωνα με τους New York Times, η παραπληροφόρηση στα αγγλικά με στόχο τον Μπιλ Γκέιτς διαδίδεται πλέον ταχύτερα απ' όλες τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την Covid-19.

«Κερδοσκόπος»

Αυτές τις ψευδείς πληροφορίες τις συναντά κανείς σ' όλο τον κόσμο και σε πολλές γλώσσες στo Facebook, το Twitter, το Instagram, το WhatsApp ή στις ιστοσελίδες συζήτησης 4chan, Reddit κά.

Το Γαλλικό Πρακτορείο έχει ήδη αποδομήσει τουλάχιστον 12 αναρτήσεις μέσων που έτυχαν ευρύτατης αναμετάδοσης στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πολωνικά ή τα τσέχικα.

Με αναρτήσεις που περιέχουν παραθέσεις δηλώσεων και βίντεο που έχουν διαστρεβλωθεί και αναφέρονται εκτός κειμένου, φωτομοντάζ και ψευδείς περιλήψεις, τα μέσα αυτά τον κατηγορούν ότι θέλει να δώσει ένα δηλητηριασμένο εμβόλιο στους Αφρικανούς, ότι έχει προκαλέσει παράλυση σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ανήκει, ότι χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό μας για να δημιουργήσει κρυπτονομίσματα ή ακόμη ότι είναι... σατανιστής.

Μολονότι πολλοί από τους ισχυρισμούς αυτούς κυκλοφορούσαν ήδη πριν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι κατηγορίες με στόχο τον Μπιλ Γκέιτς έχουν ένα κοινό σημείο: τον μέμφονται ότι θέλει να αντλήσει κέρδος από την πανδημία, όπως ο «μαυραγορίτης» στον πόλεμο: είτε να καθυποτάξει τον κόσμο είτε να πλουτίσει πουλώντας εμβόλια.

«Αυτές οι θεωρίες (...) μπορούν να μειώσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους οργανισμούς υγείας και να μειώσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και αυτό είναι ανησυχητικό», συνεχίζει ο Σμιθ.

«Κάθε θεωρία συνωμοσίας οφείλει να ξεσκεπάζει τον ύστατο ενορχηστρωτή της», εξηγεί η ερευνήτρια Κίνγκα Πόλιντσουκ-Αλένιους σ' ένα μπλογκ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

«Επειδή επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ, επειδή είναι ένας μεγιστάνας της τεχνολογίας που έγινε φιλάνθρωπος, ένας ένθερμος υποστηρικτής και χρηματοδότης του εμβολιασμού, ο συνιδρυτής της Microsoft είναι ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος μιας κρίσης, που αποτελεί διασταύρωση της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης», συνοψίζει.

 

 

Πηγή : cnn.gr

Share this:
Tags:

-

-