«Να δημοπρατηθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία»

"Γορτυνία ώρα μηδέν":

«Να δημοπρατηθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία»

Σεπτέμβριος 21, 2019 09:30 ΠΜ
«Να δημοπρατηθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία»
Ανακοίνωση προς βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, ενόψει των 200 χρόνων από την Επανάσταση
 
 
Επιμέλεια: Κώστας
Αντωνόπουλος
 
Να συμβάλουν ώστε να δημοπρατηθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία, ζητάει από τους εκλεγέντες τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Κίνημα για τον εν λόγω δρόμο "Γορτυνία ώρα μηδέν".
«Ο δρόμος αυτός ενώνει με τον καλύτερο τρόπο Ακρόπολη - Επίδαυρο - Αρχαία Ολυμπία και η πρόσβαση σε αυτά τα Ιερά Μνημεία του τόπου μας θα γίνεται γρήγορα και πάνω απ' όλα ασφαλή» επισημαίνει το Κίνημα, απευθυνόμενο στους εκλεγέντες,  δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα  και στους βουλευτές Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο και  Κώστα Βλάση.
«Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,   επιτέλους να δούμε το όραμα που έχετε γι αυτόν τον Ιερό Τόπο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία συγχρόνως σχετικά με την ιστορική παρουσία της Γορτυνίας, μεταξύ άλλων  επισημαίνονται τα εξής:
«Η Γορτυνία ως μέρος της Αρκαδίας συνδέεται με ένδοξο παρελθόν που έχει μακρινές ρίζες στην αρχαιότητα, όταν στην περιοχή αναπτύχθηκαν οι αρχαίες αρκαδικές πόλεις Γόρτυς, Τεύθις, Υψούς, Θέλπουσα, Μεθύδριο, Ηραία κλπ. Στην διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Γορτυνία πρωτοστάτησε στις εξελίξεις υπό την ηγεσία των ισχυρών οικογενειών (Κολοκοτρωναίων, Πλαπουταίων και Δεληγιανναίων).
Η Δημητσάνα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού των μαχητών σε μπαρούτι, αφού πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την παραγωγή μπαρούτης, ενώ διέθετε και την μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη και μπαρουτόμυλους. Η Βυτίνα τροφοδοτούσε με ψωμί το στρατό και περιέθαλπε τους τραυματίες, ενώ από εκεί κατάγονταν πολλοί οπλαρχηγοί και αγωνιστές. Λόγω της ενεργού δράσης που είχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Επανάστασης του 1821, η Βυτίνα πυρπολήθηκε επτά φορές τα έτη 1825-1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η ευρύτερη περιοχή του Λούσιου αποτέλεσε το καταφύγιο των επαναστατημένων Ελλήνων, όπου βρισκόταν και ο «ληνός» των Κολοκοτρωναίων, λίγα μέτρα πριν τον μοναστήρι της Αιμυαλούς. Στις 20 Μαρτίου 1821 κηρύχτηκε η Επανάσταση στην Ηραία κατά την οποία 850 περίπου Γορτύνιοι επαναστάτες, υπό την αρχηγία των Παλουμπαίων οπλαρχηγών Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα, στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι), τοποθεσία «Αλώνι Καλλιντέρη», ύψωσαν την σημαία της Επανάστασης και ξεκίνησαν τον Αγώνα της Ελευθερίας. Αλλά και στην νεώτερη ιστορία η Γορτυνία συμμετείχε στους αγώνες της πατρίδας με ήρωες και αγωνιστές. Από τους πρώτους που προέταξαν το σώμα τους στους Γερμανούς κατακτητές ήταν ο ηρωικός μαθητής Μαθιός Πόταγας από τη Βυτίνα. Την αγωνιστική της δράση έναντι των κατακτητών πλήρωσε με το ολοκαύτωμα του χωριού Δόξα το 1943 και την εκτέλεση των πατριωτών μέσα στην εκκλησία της Χώρας».
Να τονιστεί εξάλλου ότι το Κίνημα για το δρόμο Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζει συνεχή δράση για το συγκεκριμένο σκοπό, σε αντίθεση με την Ηλεία που αν και θα  έχει πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, δεν υπάρχει κανένα  ενδιαφέρον  για την υλοποίησή του…
 
Share this:
Tags:

-

-