Να ενταχτούν σε μέτρα στήριξης των αγροτών

Ζητούν οι μελισσοκόμοι και στην Ηλεία λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στον κλάδο - Καμπανάκι κινδύνου από 25.000 παραγωγούς της χώρας λόγω κορονοϊού

Να ενταχτούν σε μέτρα στήριξης των αγροτών

Ιούνιος 29, 2020 12:33 ΜΜ
Να ενταχτούν σε μέτρα στήριξης των αγροτών

Σε μεγάλο αδιέξοδο βρίσκονται  οι μελισσοκόμοι και  στην Ηλεία,  οι οποίοι ζητούν να ενταχτούν στα μέτρα στήριξης  των παραγωγών, λόγω των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την πανδημία του  κορωνοϊού.

Ήδη καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας κρούουν οι περίπου 25.000 μελισσοκόμοι της χώρας, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως υποστήριξε  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας, η ανοιξιάτικη παραγωγή χάθηκε ενώ εάν υπάρξουν νέες απαγορεύσεις από το φθινόπωρο, η μελισσοκομία κινδυνεύει με «λουκέτο».

«Χάθηκε το ανοιξιάτικο πεύκο και η πορτοκαλιά. Ως εδώ έχουμε μια ήττα. Και το έλατο δεν δούλεψε, αν εξαιρέσουμε την Πελοπόννησο. Η βελανιδιά είναι οριακά, ενώ τα πεύκα τους επόμενους μήνες είναι η τελευταία μας ελπίδα. Εάν δεν μας γυρίσει την πλάτη το πεύκο θα μείνουμε βιώσιμοι. Εάν έχουμε νέες απαγορεύσεις ή lockdown η μελισσοκομία θα βάλει λουκέτο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Σύμφωνα με τον κ. Ντούρα, οι κυψέλες στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και ανάλογα με την εποχή διαφέρει ο αριθμός των μελισσών. Για παράδειγμα, τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μελίσσια είναι αναπτυγμένα, η κάθε κυψέλη έχει από 35.000 έως 40.000 μέλισσες, ενώ το χειμώνα ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7.000 μέλισσες.

«Τη φετινή χρονιά είχαμε, έως τώρα, δύο προβλήματα. Η μέλισσα είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν καλές και με τον κορονοϊό. Με τις απαγορεύσεις δεν μπορούσαμε να πάμε στα μελίσσια μας ώστε να τα φροντίσουμε όσο έπρεπε ή να τα μεταφέρουμε σε μέρη που θα ήταν καλύτερα για την ανάπτυξη τους. Έχουμε μεγάλη ζημιά έως εδώ και βρισκόμαστε σχεδόν στο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μελισσοκόμοι στη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ανέρχονται σε περίπου 25.000, που χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: οι 5.000 έχουν τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, οι 10.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι 10.000 ερασιτέχνες - ρομαντικοί που ασχολούνται με τη μέλισσα.

Στην Ηλεία

Εξάλλου την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι μελισσοκόμοι  στις αναμενόμενες οικονομικές επιδοτήσεις των αγροτών, εκφράζουν επαγγελματίες του κλάδου στην Ηλεία.

«Μετά τις καταστροφές που έχουμε υποστεί από τις πυρκαγιές, ξηρασίες, φάρμακα και αρκετές  ακόμα αιτίες, ήλθε η πανδημία για να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο μας. Η ενίσχυση των επαγγελματιών είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν  να απασχολούνται με την παραγωγή μελιού και άλλων πολύ σημαντικών προϊόντων» δήλωσε ο μελισσοκόμος κ. Διον. Αντωνόπουλος.

Οι μελισσοκόμοι του Νομού  εξάλλου, πέρα από τις σημαντικές δυσχέρειες που υπάρχουν  στην αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μη λειτουργία των ξενοδοχείων όπως επίσης και της κρουαζιέρας, τη στιγμή που οι τουρίστες αποτελούσαν  πολύ σημαντικούς πελάτες  για τον κλάδο.

Αυτό έχει σαν συνέπεια το μέλι να μένει αδιάθετο, με ότι αυτό συνεπάγεται  για τους κατόχους μελισσιών που διανύουν τεράστιες αποστάσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν  το αγνό προϊόν που πέρα των άλλων τα τελευταία χρόνια έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων.

 

protinews

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-