«Να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα»

Ανακοίνωση της ΟΑΣΗ για τις περιοδείες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

«Να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα»

Ιανουάριος 13, 2020 09:25 ΠΜ
«Να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα»
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας για τις περιοδείες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ανά τη χώρα, αναφέρει τα εξής:
«Οι περιοδείες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ανά την Ελλάδα έρχεται μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγες μέρες, στην οποία προσπάθησε, για μια ακόμα φορά, να εξαπατήσει τους αγρότες και γενικότερα την "κοινή γνώμη", ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λύνει τα αγροτικά προβλήματα και επομένως δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Άλλωστε τέτοιες συμπεριφορές και παρεμβάσεις υπήρχαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
O υπουργός υποστήριξε ότι "μέχρι στιγμής η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες ανέρχεται στο 70%" κι αναφέρθηκε σε κυβερνητικά μέτρα, όπως η μείωση του φόρου αγροτικών επιχειρήσεων, σε δυο χρόνια, από το 28% στο 20%, το ξεπάγωμα των Σχεδίων Βελτίωσης με τη δημόσια επενδυτική δαπάνη να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, η είσοδος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή αγροτικών σχημάτων στο 10%, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%.
Είναι φανερό ότι αυτά τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αποτελούν το 90% και πλέον του συνόλου των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας που είναι οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στα 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν είναι παρά "ψίχουλα", αφού με το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που οι αγρότες κατακτήσαμε στα μπλόκα, το "κέρδος" θα είναι κάποια ευρώ. Και, βεβαίως, τα κυβερνητικά μέτρα ουδεμία σχέση έχουν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που είναι για την επιβίωσή τους και διεκδικεί με τους αγώνες του το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Από την άλλη η κυβέρνηση, στη σύντομη θητεία της, πρόλαβε και πήρε μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, τα οποία ο υπουργός "ξέχασε" ν’ αναφέρει, όπως, για παράδειγμα, η νέα αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (και του οικιακού) από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι, προς το παρόν, δεν προχωρούν οι νέες μεγάλες αυξήσεις, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει. Ήδη, όμως, οι εισφορές που πληρώνουμε είναι πολύ υψηλές -το 2020 κάθε ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 2.700 ευρώ το χρόνο- και μάλιστα για συντάξεις-ψίχουλα, όπως αυτές των 330 ευρώ που προβλέπονται με το νόμο Κατρούγκαλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Κ. Μητσοτάκη από τη Λάρισα για μείωση της τιμής στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο Μ. Βορίδης, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης(!), καθώς στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται ούτε ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο στους αγρότες, ενώ δίνονται πάνω από 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.
Συνεπώς και η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στο "ντορό" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας, γιατί στηρίζει την κερδοφορία μιας χούφτας βιομηχανιών και εμπόρων.
Ο κύριος υπουργός αναγνωρίζει ότι "σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στους παραγωγούς" και δηλώνει: "Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο", όμως, όπως και οι προηγούμενοι, εννοεί ένα "διάλογο" που δεν θα αφορά στην ικανοποίηση των δικών μας αιτημάτων, αλλά στην υλοποίηση της δικής τους κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή μας. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πολύ γρήγορα "δείγμα γραφής" για το πώς αντιλαμβάνεται τη "σχέση" της με τους αγρότες και το αγωνιστικό τους κίνημα, όταν, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ενεργώντας στη βάση του κυβερνητικού δόγματος "νόμος και τάξη", έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν την κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία και Κρήτη . Παράλληλα, συνεχίζονται τα "αγροτοδικεία" με στόχο να τρομοκρατήσουν την αγροτιά και να σταματήσουν τους αγώνες της.
Η κυβέρνηση δεν ακούει τις διαμαρτυρίες μας για τη χαμηλή τιμή στο ελαιόλαδο και στα άλλα προϊόντα που δίνουν οι έμποροι, για το αίσχος των "ανοιχτών τιμών", που εξαπλώνεται παντού κι αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές.
Δεν παίρνει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής κι ας είναι πλέον καταφανές ότι μ’ αυτή την ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε.
Στηρίζει την ΚΑΠ της ΕΕ που με την αναθεώρησή της προωθούνται κι άλλοι περιορισμοί στην παραγωγή και πρόσθετες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις.
Αντί να προχωρήσει σε αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και σε κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από κάθε είδους αιτία, μπάζει στον οργανισμό τις ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμα μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να παίρνουμε ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Εμπαίζει και αυτή για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τα ΠΣΕΑ στην Ηλεία , συνεπικουρούμενη από τους νέους περιφερειακούς σωτήρες που παρουσιάζονται δήθεν σαν αγρότες, λες και δεν γνωριζόμαστε σε τούτο τον τόπο.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας να πάρουν μαζικά μέρος στις προετοιμασίες -συσκέψεις, συγκεντρώσεις κ.λπ.- που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία στα χωριά, για την οργάνωση των πανελλαδικά συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας. Επίσης να έχει μαζική, οργανωμένη και μαχητική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 1 Φλεβάρη στην "AGROTIKA" στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 το μεσημέρι.
Με αποφασιστικότητα, επιμονή και μεθοδικότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε το κλίμα μοιρολατρίας και εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τα οποία στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Με τη συμπαράσταση και τη στήριξη των συμμάχων μας -εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών- μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗ ΟΑΣΗ ΗΛΕΙΑΣ
ο πρόεδρος                       ο γραμματέας
Γιαννόπουλος Χρήστος   Βομπίρης Αθανάσιος
 
Share this:
Tags:

-

-