Το ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Αμαλιάδα και στο Cine Cinema

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Αμαλιάδα και στο Cine Cinema

Ιανουάριος 17, 2020 08:30 ΠΜ
Το ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Αμαλιάδα και στο Cine Cinema

Στην πόλη της Αμαλιάδας φιλοξενείται για έκτη συνεχή χρονιά, από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, μεταφέροντας τους θεατές σε νέους κόσμους και εμπειρίες μέσα από την παρουσίαση πραγματικών γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων υπό την σκηνοθετική “ματιά” καταξιωμένων ελλήνων και ξένων δημιουργών. 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ήλιδας, θα προβληθούν στο Cine Cinema, κάποιες από τις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες ντοκιμαντέρ, ορισμένες σε πρώτη προβολή, οι οποίες έχουν διακριθεί και βραβευτεί από μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.

Συνολικά θα προβληθούν επτά ξένα ντοκιμαντέρ και δύο ελληνικά, ενώ στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται σεμινάριο για τις τεχνικές του animation και μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία 10».

Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα είναι η σκηνοθέτρια Iara Lee από την Βραζιλία, η οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταινία της “Μπουρκίνα Φάσο” που θα προβληθεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης το Σάββατο στις 9 το βράδυ.  Η Iara Lee, κινηματογραφίστρια, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια κορεάτικης καταγωγής δουλεύει στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Είναι η δημιουργός του Cultures of Resistance Network Foundation (γνωστό και ως το Caipirinha Foundation) και υποστηρίκτρια της Greenpeace International, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Κέντρου των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πολλών ακόμη οργανώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το φεστιβάλ διεξάγεται στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος φιλοξενείται, όπως κάθε χρόνο, στην Αμαλιάδα, αλλά και σε άλλες 7 πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Άργος, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο). Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος είναι η Κλεώνη Φλέσσα και την επιμέλεια της διοργάνωσης για το Νομό Ηλείας έχει η Λίνα Γιαννοπούλου.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές γίνονται στο CineCinema και ξεκινούν στις 18.00 το απόγευμα ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για όλες τις ταινίες του φεστιβάλ.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

24 Ιανουαρίου, Παρασκευή

18:00 Labyrinth / Λαβύρινθος

Δημήτρης Αθανίτης | 75’ | Ελλάδα 2019

 

19.30 Letter from Masanjia / Γράμμα από τη φυλακή

Leon Lee | 76’ | Καναδάς 2018

 

21:00 Ridersofdestiny. Αναβάτες του πεπρωμένου

Michael Niermann |88′ | Γερμανία 2019

 

25 Ιανουαρίου, Σάββατο

18:00 Dancing with Monica / Χορεύοντας με τη Μόνικα

Anja Dalhoff | 74’ | Δανία 2017

 

19.30 Starting with Fragments / Ξεκινώντας με κομμάτια

Omar Shalash, Robert Dobe | 80’ | Γερμανία 2019

 

21:00 Tελετή Εναρξης

21:15 Burkinable Rising- the Art of Resistance in Burkina Faso/ Η επαναστατική τέχνη στη Burkina Faso

Iara Lee | 72’ | Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Βουλγαρία 2018

 

26 Ιανουαρίου, Κυριακή

18:00 Strangers / Ξένοι

Laura Kansy, Oskar Zoche | 75’ | Γερμανία 2019

 

19:30 Il Pittore della Tenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής

Renato Lisanti | 72’ | Ιταλία 2018

 

21:00 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής

Δήμητρα Ζήρου | 105’ | Ελλάδα 2018

 

Παράλληλες δράσεις- Σεμινάρια

Στις 25 Ιανουαρίου από τις 16.00 έως τις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, θεωρητικό σεμινάριο σχετικά με τη  τέχνη του stop motion (τεχνικές animation με φιγούρες από πλαστελίνη) και το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την ματιά του σκηνοθέτη Thomas Kunstler. Θα παρουσιαστούν δύο έργα του το “Ρεμπέτικο” και το “Δεν λες κουβέντα”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο linayannopoulou@gmail.com

 

Εν αιθρία 10

Στην Αμαλιάδα, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενείται παράλληλα με το φεστιβάλ, μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία» στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας , με την υποστήριξη της Comicdom Press. Στη δέκατη, επετειακή διοργάνωσή της, η «Εν Αιθρία 10» παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά. Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία”, μία πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζει έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τούς κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο.

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019