Ο Πύργος «ξαναβρίσκει» τον Βιλαέτη μέσα από το έργο και την ζωή του

Με επιτυχία η εκδήλωση του Σαββάτου

Ο Πύργος «ξαναβρίσκει» τον Βιλαέτη μέσα από το έργο και την ζωή του

Δεκέμβριος 02, 2019 09:05 ΠΜ
Ο Πύργος «ξαναβρίσκει» τον Βιλαέτη μέσα από το έργο και την ζωή του
 Στην κατάμεστη αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019 το νέο βιβλίο που αφορά την ζωή και την δράση του Ηλείου ήρωα Χαράλαμπου Βιλαέτη. 
Συγκεκριμένα, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Απόλλων» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας παρουσίασαν το βιβλίο που συνέγραψε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας και αποτελεί μία ελάχιστη προσφορά στην μνήμη του κορυφαίου αγωνιστή από τον Πύργο. Ο Βιλαέτης  έπεσε μαχόμενος στην Μάχη του Λαντζοΐου, στις 10 Μαΐου 1821, αλλά παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Στόχος της όλης πρωτοβουλίας, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, είναι να τιμηθεί ο ήρωας και να γίνει γνωστή η ζωή του, μετά από την ενδελεχή έρευνα που έγινε σε πηγές και βιβλία που αφορούν την Ελλάδα και την Ηλεία του 1821.
Η πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής και το ενδιαφέρον για το 1821
Στην έναρξη της εκδηλώσεως τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού εις μνήμην του ήρωος, ενώ ακολούθως  το μέλος της Φιλαρμονικής κ. Κυριάκος Κυριακόπουλος απήγγειλε 2 τραγούδια που αφορούν τον Βιλαέτη και καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.  Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που περιέγραψε την όλη προσπάθεια ανάδειξης του Βιλαέτη. Αυτή ξεκίνησε με την οργάνωση της σχετικής εκδηλώσεως στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου κάθε Μάιο, με την συνεργασία της Φιλαρμονικής, του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» και του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας.  Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που τόνισε το πολιτιστικό έργο της Φιλαρμονικής Πύργου και εξήρε την ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέα του βιβλίου κ. Γεωργίου Κουρκούτα, που δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον στην γενικότερη προβολή της Ηλειακής Ιστορίας.
Χαιρετισμοί και ιστορική προσέγγιση
Εκ μέρους του Δήμου Πύργου χαιρέτισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, που αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια που στηρίζει και η νέα Δημοτική Αρχή, για να αποκτήσει η πόλη και ο ευρύτερος Δήμος την δική του θέση στην ιστορική πορεία. Για τον σκοπό αυτό και θα αναβαθμιστεί η εορτή μνήμης για τον Βιλαέτη, ενώ για το 2021 ο Δήμος Πύργου θα κινηθεί προς ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του 1821, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητος του τόπου. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης, που εκδήλωσε το άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για το 1821, τμήμα του οποίου είναι και η παρουσίαση ηρώων της Ηλείας, όπως ο Βιλαέτης.  
Στην σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Κουρκούτας αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βοήθησαν την όλη του προσπάθεια και αποτελεί αυτό το βιβλίο αφορμή μεγαλύτερης ενασχόλησης για το 1821. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως προβλήθηκε στην αίθουσα ο πίνακας του ζωγράφου και αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής κ. Στάθη Θεοδόση με θέμα την Μάχη του Λαντζοΐου, τον οποίο πλαισίωναν δύο φουστανελοφόροι, με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα του 1821 από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ηλεία του 1821. 
Αθαν. Φωτόπουλος : το 1821 πρέπει να το μελετήσουμε μέσα από τους πρωταγωνιστές του
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξιος Καράμπελας, ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος. Ο κ. Φωτόπουλος παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Βιλαέτη και της πόλεως του Πύργου στα προεπαναστατικά χρόνια, ενώ επεσήμανε πολλές από τις άγνωστες ερμηνείες της Ιστορίας. Τον επίλογο στην εκδήλωση έκανε ο κ. Αλέξιος Καράμπελας, που τόνισε την αξία της Ιστορικής Μνήμης στην εποχή μας.  Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους για την έκδοση ενός ξεχωριστού βιβλίου.
 
Θοδωρής Λάμπρος – Οργανωτικός Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για το 1821
«Ένα μνημόσυνο δεν τιμά τον Χ. Βιλαέτη»
 
Με την σειρά του ο Οργανωτικός Υπεύθυνος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το 1821 Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε για τις δράσεις και τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας που θα έχει όπως ανέφερε ως βασικό της στόχο της ανάδειξη και προβολή του 1821 στην Ηλεία και των αγωνιστών της – γνωστών και μη που συνέβαλαν στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821.
  Επίσης ο Θοδωρής Λάμπρος απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο πρότεινε την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εκδήλωσης για τον Χαραλάμπη Βιλαέτη τον Μαϊο του 2020 που θα περιλαμβάνει την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων αλλά και συλλόγων ιστορικής αναβίωσης. Όπως ανέφερε «Τον αγωνιστή δεν τον τιμούμε με ένα μνημόσυνο. Δεν του αρμόζει. Τον αγωνιστή τον τιμούμε μέσα από συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις όπου μέσα από αυτές ο κόσμος θα μάθει για αυτόν και θα τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Μόνο τότε θα μπορούμε να τον έχουμε στην καρδιά μας και να τον τιμούμε όπως του αξίζει».
 Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος της Ομάδας θα είναι η δημιουργία Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης με την συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν την Ελληνική ιστορία και κυρίως την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης».
 
Share this:
Tags:

-

-