Οδηγίες σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού για τον κορωνοϊό

Οδηγίες σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ιούνιος 01, 2020 10:01 ΠΜ
Οδηγίες σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Οδηγίες για  νηπιαγωγεία, παιδικούς  και βρεφονηπιακούς σταθμούς που ξεκίνησαν από σήμερα την επαναλειτουργία τους, σχετικά με το νέο κορωνοϊό (sars-cov-2) περιλαμβάνονται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως.

Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων (και μέσω αυτών και των παιδιών) σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVΙD-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

-Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με  επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωσή τους, με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία.  Σε κάθε σχολική μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε τα άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν απαιτούν προσέλευση στο σχολείο (κατάλογος ομάδων αυξημένου κινδύνου.

-Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, τον παιδικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, η νοσεί. 

-Όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, τον παιδικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό με παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.

-Σύσταση προς τους γονείς/κηδεμόνες για θερμομέτρηση και έλεγχο για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.  Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό  δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξή τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον υπεύθυνο του νηπιαγωγείου / παιδικού σταθμού και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση όλων των μελών της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. 

- Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής. Εκπαίδευση των παιδιών ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και υγρό σαπούνι, καθώς και αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα που θα εφαρμόζονται πάντα με την επίβλεψη ή βοήθεια ενήλικα.  Η υγιεινή των χεριών πρέπει να εφαρμόζεται από παιδιά και προσωπικό.

Συμπτώματα

-Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19.  Επικοινωνία με οικογένεια για παραλαβή του παιδιού, κατά προτίμηση με  μάσκα.  Ο μαθητής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο  απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα. 

-Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νηπιαγωγείο, παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό (παιδί, εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού). Αν το τεστ βγει θετικό  ενημερώνεται αμέσως το νηπιαγωγείο, ο παιδικός ή βρεφονηπιακός σταθμός και ο ΕΟΔΥ  Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο του  νηπιαγωγείου, παιδικού ή  βρεφονηπιακού σταθμού για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κ.λπ.). Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που δραστηριοποιήθηκε το κρούσμα. Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

-Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν  από το νηπιαγωγείο, παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.  Αν το τεστ βγει αρνητικό , το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στον νηπιαγωγείο, παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Share this:
Tags:

-

-