«Οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτιστικές δράσεις , όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμέτοχοι»

Ο Στέφανος Παπαγεωργίου μιλά στην «Πρώτη»

«Οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτιστικές δράσεις , όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμέτοχοι»

Μάρτιος 15, 2019 10:45 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
«Οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτιστικές δράσεις , όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμέτοχοι»
Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου 
 
Οι νέοι αγαπούν τον πολιτισμό και το δείχνουν έμπρακτα και στην πόλη του Πύργου. Εξάλλου ο πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί το «alter ego» των Ηλείων… που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις τέχνες αλλά και στα γράμματα. Πριν από μερικές μέρες συνάντησα έναν ιδιαίτερα σεμνό και πολυτάλαντο νέο άνθρωπο τον Στέφανο Παπαγεωργίου μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλων των Τεχνών» ο οποίος μίλησε στην «Πρώτη» για τις δράσεις του συλλόγου… κι όχι μόνο!
 
 
Ερ. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Φίλων των Τεχνών» μέσα από τις δράσεις του, έρχεται να «συστηθεί» στο Ηλειακό κοινό.  Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας  κάποια πράγματα όσο αφορά τον πολιτιστικό σύλλογο;
 
Απ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλων των Τεχνών» ιδρύθηκε το 2018.  Στόχος μας είναι, η πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας, προσφέροντας πολιτιστικές και μορφωτικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής μας, όπως και η φροντίδα για την καλλιέργεια και ανάδειξη, στήριξη και προβολή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Τα μέλη του συλλόγου μας είναι πρόσωπα, κατά κύριο λόγο ,νεανικής ηλικίας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και την αγαπούν . Η γνώση, η προσφορά, η δημιουργικότητα και το μεράκι αποτελούν τα βασικά συστατικά μας για το ξεκίνημα των δράσεων  του συλλόγου.
 
 
 
Ερ. Πολλές φορές γίνεται λόγος για την «βαριά» κληρονομιά της Ηλείας που είναι ο ίδιος ο πολιτισμός. Οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για δράσεις οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό στις μέρες μας;
 
 
Απ. Οι νέοι πιστεύουμε πως δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτιστικές δράσεις , όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμέτοχοι και συντελεστές. Στην εποχή μας τα ερεθίσματα είναι αυτά που λείπουν.  Κι ένας λόγος που ιδρύσαμε το σύλλογο «Φίλων των Τεχνών», είναι για να δώσουμε ευκαιρίες και ερεθίσματα ώστε να αναμιχθούν δημιουργικά με τον πολιτισμό όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. 
 
 
Ερ. Το Σάββατο στο θεματικό πάρκο Ξυστρή θα πραγματοποιηθεί έκθεση φιγούρας θεάτρου σκιών με τίτλο «Όταν η σκιά γίνεται φως», αφιερωμένη στον Πυργιώτη καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Σαργέντη ενώ το απόγευμα της ίδια μέρας ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης θα παρουσιάσει την ηρωική κωμωδία, για μικρούς και μεγάλους, «Ο Καπετάν Γκρής». Οι νέοι σήμερα συνεχίζουν να «αγαπούν» τον θέατρο σκιών;
 
Απ. Ναι, οι νέοι το αγαπούν το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη διότι είναι ένα διαχρονικό και γνήσιο θέαμα. Τα μικρά παιδιά μαγεύονται από το θέαμα. Παρ όλο την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα τρισδιάστατα ερεθίσματα που έχουν καθημερινά στην ζωή τους   ενθουσιάζονται από το διαφορετικό, από το απλό από το γνήσιο και ασχολούνται όλο και περισσότεροι νέοι με την παραδοσιακή αυτή τέχνη. 
 
 
Ερ. Πέρα από τις δύο εκδηλώσεις του Σαββάτου υπάρχουν κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα από τον σύλλογο «Φίλων των Τεχνών»;
 
Απ. Ναι, στα σχέδιά μας είναι η διοργάνωση ενός κύκλου θερινών σεμιναρίων από σπουδαίους μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής και ανατολίτικης μουσικής. Στόχος θα είναι μικροί αλλά και μεγάλοι που έχουν πάθος με την μουσική να έρθουν σε επαφή με την πλούσια μουσική παράδοση του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου.  Προσδοκούμε, να είναι μια δράση που θα καθιερωθεί και θα προσελκύει ολοένα και περισσότερους μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Επίσης, θέλουμε να αναφέρουμε πως για την υλοποίηση των δράσεών μας, ευελπιστούμε  στην στήριξη των αρμόδιων,  για την επιχορήγηση πολιτιστικών δράσεων, κρατικών φορέων.
 
 
Ερ. Κύριε Παπαγεωργίου εκτός από τον πολιτιστικό σύλλογο «Φίλων των Τεχνών» ασχολείστε με το θέατρο σκιών  την μουσική αλλά και με την ψαλτική.  Τι σημαίνει τέχνη για εσάς; Θα προτείνατε και σε άλλους να ασχοληθούν με τις διάφορες μορφές τέχνης που υπάρχουν;
 
Απ. Ασχολούμαι κυρίως με το θέατρο σκιών, η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την ζωή του ανθρώπου. Είναι η δεύτερη φύση του, ένα κομμάτι  που αν δεν υπήρχε σε οποιαδήποτε μορφή της , δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να επιβιώσει, να εκφραστεί και να ονειρευτεί. Είτε είναι καλλιτέχνης είτε είναι ο αποδέκτης-παρατηρητής  της τέχνης.
 
protinews
Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου