«Οι νέοι να πολεμήσουν για τις αξίες τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους»

Η πολυβραβευμένη Ηλεία εικαστικός Αγγέλικα Κοροβέση μιλάει στην «Πρώτη»

«Οι νέοι να πολεμήσουν για τις αξίες τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους»

Οκτώβριος 04, 2019 06:00 ΜΜ
«Οι νέοι να πολεμήσουν για τις αξίες τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους»
Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου 
 
«Ερωτευμένη» με τον τόπο της, δηλώνει η Πύργια γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση με τις δεκάδες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Αγγέλικα Κοροβέση μίλησε στην «Πρώτη» για την γλυπτική, για τις ολοκληρωμένες εικαστικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, αλλά και για την ιστορία του έργου της με τίτλο «Ειρήνη» που δώρισε στην πρώην Νομαρχία Ηλείας… Παράλληλα η βραβευμένη εικαστικός – γλύπτρια στέλνει τα δικά της μηνύματα στους νέους  και τους καλεί να κάνουν πράξη τα όνειρα τους. 
 
 
 
Ερ. Ξεκινήσατε το «ταξίδι της ζωής σας» από την Ηλεία, και μέχρι σήμερα έχετε επισκεφτεί δεκάδες χώρες συμμετέχοντας σε σημαντικές εκθέσεις, ενώ έχετε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Διεθνής Συναντήσεις γλυπτικής αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Επιλέξατε ωστόσο να μείνετε στην Ελλάδα και να εργαστείτε από εδώ. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιλέξατε να συνεχίσετε τη καριέρα σας στο εξωτερικό; 
 
Απ. Ο κύριος λόγος ήταν  ο έρωτας για τον τόπο μου, το λαμπερό  του φως  που επηρέασε τόσους γλύπτες και η αγάπη μου για την οικογένεια μου ήταν πιο ισχυρά κίνητρα από τις ελάχιστες ευκαιρίες που προσφέρονται σε έναν καλλιτέχνη εδώ.
 
 
 
Ερ. Μας έχετε παρουσιάσει κατά το παρελθόν ολοκληρωμένες εικαστικές προτάσεις με ένα μοναδικό «πάντρεμα » έργων γλυπτικής αλλά και έργων ζωγραφικής; Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη ένα τέτοιο «πάντρεμα»; 
 
Απ. Το χρώμα στην μνημειακή γλυπτική σε δημόσιους χώρους δεν το συναντάμε συχνά. Παρόλα αυτά το έργο που δημιούργησα με τίτλο «οι δρόμοι του νερού» και βρίσκεται στη Γαλλία – Παρίσι  και βγαίνει μέσα από το νερό είναι  ζωγραφισμένο. Όταν τέτοιοι  συνδυασμοί π.χ. γλυπτού και χρώματος συνδράμουν για να αναδυθούν τα μηνύματα που εκπέμπει το έργο τότε έχουμε το επιθυμητό  αισθητικό και συμβολικό  αποτέλεσμα.
 
 
Ερ. Πολλά από τα γλυπτά σας κοσμούν μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, στην Γαλλία, στη Στοκχόλμη, στο Πεκίνο ακόμα και στη Χιλή. Ποιο είναι όμως στο στοιχείο εκείνο που σας γεμίζει με δημιουργική έμπνευση;
 
Απ. Ο έρωτας για την τέχνη η επιθυμία για επικοινωνία είναι πάντα ο πυρήνας  κάθε δημιουργικής μου  έκφρασης.
 Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας γίνεται ερέθισμα για να εκφραστώ με τα ηχογλυπτά μου. Οι λέξεις, ο ρυθμός τους και οι έννοιες μαρτυρούν τους κραδασμούς της ύπαρξης μας. Οι κυματομορφές του ήχου τους, που μου προσφέρει η τεχνολογία, είναι το μοντέλο μου. Η έννοια συνομιλεί με την μορφή για να επικοινωνήσει το μήνυμα του έργου.
Η ισορροπία μία άλλη έννοια που με απασχολεί  όπως και ένα κομμάτι ουρανός για τις υπερβάσεις ...
 
 
Ερ. Ποια νομίζετε ότι είναι η πορεία της γλυπτικής τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας; Έχει την απήχηση που της αναλογεί;
 
Απ. Η πορεία της Ελληνικής γλυπτικής δεν είχε την απήχηση που της άξιζε και σχεδόν αυτή που της αναλογεί μέχρι σήμερα. Άξιοι Γλύπτες υπήρχαν και υπάρχουν, ισάξια με αυτή της Ευρώπης. Θεωρώ ότι περιθωριοποιήθηκε  από την αρνητική θεωρητική υποστήριξη, και την αντίστοιχη πολιτική των μεγάλων κρατικών ιδρυμάτων. Η στήριξή της ήταν από ιδιωτικές πρωτοβουλίες μόνο. 
 
 
 
Ερ. Λένε ότι η «Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»… Έχετε κι εσείς την ίδια άποψη; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό χώρο; 
 
Απ. Η αρνητική πλευρά δεν βοηθάει καμία εξέλιξη, θα τους έλεγα να  πολεμήσουν για τις αξίες τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους όσο κι αν τους φαίνονται δύσκολα.
Ο αγώνας για αυτό που αγαπάς  είναι ο πιο ισχυρός και αυτός που κρατάει και σε γεμίζει κουράγιο και αισιοδοξία. 
Το πιο σπουδαίο όμως είναι να βρεις αυτό που αγαπάς  και σε εκφράζει!
 
 
 
Ερ. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται και στην Ηλεία μια άνθιση των Φεστιβάλ, με μουσικές αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ενώ δεν λείπουν και κάποιες εικαστικές εκθέσεις. Πιστεύετε ότι μέσα από τα Φεστιβάλ τα οποία διοργανώνεται μπορεί να υπάρξει ανάδειξη του καλλιτεχνικού θησαυρού που υπάρχει στην χώρα μας; 
 
Απ. Ναι πραγματικά η Ηλεία έχει εκδηλώσεις πολιτισμού πολλές όπως το φεστιβάλ κινηματογράφου για νέους και παιδιά  που είχα την τιμή να δημιουργήσω το «γλυπτό βραβείο του» που είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, και άλλες εκθέσεις όπως π.χ. στην την εικαστική έκθεση που έχω λάβει κι εγώ μέρος ,στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου Πύργου που οργανώθηκε από τον «Σύνδεσμο των εν Αθήναις  Πυργίων» .
Κάθε πολιτιστική εκδήλωση  εκπαιδεύει αισθητικά και πνευματικά την κοινωνία  .
Καλλιεργημένοι πολίτες σε κάθε τομέα είναι καλοί πολίτες, επίσης είναι ερεθίσματα για τους νέους για να ανθίσουν νέα ταλέντα . 
 
 
 
Ερ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομαρχία Ηλείας) έχετε δωρίσει ένα σημαντικό έργο σας… την «Ειρήνη». Θα θέλατε να μας πείτε την μεγάλη ιστορία του υπέροχου αυτού έργου σας; 
 
Απ. Το έργο αυτό είναι ο ήχος (η κυματομορφή) της λέξης Ειρήνη. Μεταμορφώθηκε σε δύο ομάδες ανθρώπων αγκαλιασμένων που προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μία ευαίσθητη ισορροπία. Όπως και η έννοια της λέξης εμπεριέχει την ισορροπία δυνάμεων για να επιτευχθεί η ειρήνη.
Το έργο «Ειρήνη» δημιουργήθηκε  για να την Συμμετοχή της Ελλάδας , που την εκπροσωπούσα με αυτό το έργο, στην υπαίθρια έκθεση γλυπτικής «Connecting Worlds» στην Ουάσινγκτον . Την έκθεση την οργάνωσαν οι Πρεσβείες τις ενωμένης Ευρώπης.
Η Ειρήνη μου εκτέθηκε στον αίθριο χώρο του  «Kennedy center» μαζί με άλλα γλυπτά 70 καλλιτεχνών από όλη την Ενωμένη Ευρώπη. 
Ήταν η έκκληση για Ειρήνη  όταν μετά από μερικούς μήνες δέχτηκαν ,δυστυχώς ,το τρομοκρατικό κτύπημα οι πύργοι Εμπορίου  στη Νέα Υόρκη.
Στην συνέχεια με τίμησαν και το τοποθέτησαν στον  Νεόδμητο, τότε,  χώρο συμβουλίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (πρώην Νομαρχία Ηλείας).
Όταν το 2004 πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και άνοιξε το αρχαίο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Ολυμπία για δυο ολυμπιακά Αγωνίσματα , η «Ειρήνη» εκτέθηκε στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας μαζί με άλλα μεγάλων  διαστάσεων γλυπτά μου.
Ήταν η πρώτη θαρραλέα πρωτοβουλία της εφόρου Αρχαιοτήτων κυρίας Ξένιας Αραπογιάννη να βάλει δίπλα δίπλα την Αρχαία γλυπτική τέχνη με την Σύγχρονη.
Όπως αποφάσισε και με τα σύγχρονα Αγωνίσματα στο Αρχαίο Στάδιο.
Για μένα ήταν η ύψιστη τιμή(!) γιατί το πρώτο ερέθισμα να γίνω γλύπτρια  ήταν τα γλυπτά αυτού του μουσείου όταν τα πρωτοείδα στην παιδική μου ηλικία σε σχολική εκδρομή.
Η πορεία αυτού του έργου δικαίωσε τον δικό μου Αγώνα στην γλυπτική  και τον αγώνα όλων των Ανθρώπων για Ειρήνη όπως παραδειγματικά προσπαθούν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αργότερα όταν συμμετείχα με την “Ειρήνη” (σε μικρότερο μέγεθος) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του “Πεκίνου 2008” έλαβα το ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο.
 
 
Ερ. Παλαιότερα είχε γίνει μία προσπάθεια από το Δήμο Ήλιδας προκειμένου ο ίδιος ο δήμος να προμηθεύετε υλικά ( όπως μάρμαρο) τα οποία θα παραχωρούνταν σε γλύπτες για την δημιουργία γλυπτών που θα κοσμούσαν κτίρια αλλά και πλατείες της περιοχής. Πιστεύεται ότι μία τέτοια πρόταση- κίνηση θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σήμερα; 
 
Απ. Κάθε εκδήλωση τέχνης  με κάθε τρόπο με άξιους καλλιτέχνες θα ήταν εποικοδομητικό για κάθε κοινωνία. Θα ήταν ωφέλιμο τα γλυπτά που είναι να τοποθετηθούν και να παραμείνουν σε Δημόσιους χώρους να έχουν περάσει κάποια κρίση από εκπροσώπους του Εικαστικού Επιμελητηρίου. 
 
 
 
Ερ. Υπάρχει κάτι νέο το οποίο ετοιμάζετε την περίοδο αυτή; 
 
Απ. Προς το παρόν έχω μπροστά μου τα εγκαίνια ενός έργου Land art με τίτλο “Αλληλουχία Κρυστάλων”, που έχει δημιουργηθεί πριν τρία χρόνια και έχει τοποθετηθεί στην Γαλλία στα προάστια του  Παρισιού.
Το έργο απλώνεται στη γη και σε συνδυασμό με το περιβάλλον δημιουργεί ένα όλον  από το οποίο αναδύεται το μήνυμα και ο συμβολισμός του.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και εύχομαι στην αγαπημένη μου  πατρίδα Ηλεία να ανθίζει ο πολιτισμός όπως της αξίζει!
 
Share this:
Tags:

-

-