Ολική καταστροφή για την σταφίδα

Σε απόγνωση οι παραγωγοί σε Βροχίτσα, Κορυφή, Αγ. Αποστόλους, Ελαιώνα και Αμπελώνα

Ολική καταστροφή για την σταφίδα

Μάιος 19, 2017 09:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Σε ολοκληρωτική καταστροφή οδεύει η καλλιέργεια της σταφίδας στην Ηλεία. Ο «μαύρος χρυσός» εκείνος που για χρόνια αποτελούσε την κινητήρια δύναμη της οικονομίας στην περιοχή φαίνεται ότι χάνεται καθώς ολόκληρες εκτάσεις με σταφίδα ξεραίνονται γεγονός που προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς. Τα νέα «κρούσματα» ξήρανσης των φυτών σταφίδας και αμπελιού καταγράφονται στις περιοχές Βροχίτσα, Κορυφή, Αγ. Απόστολοι, Ελαιώνας και Αμπελώνας. 
 
 
Σε απόγνωση 
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν μέρα με την ημέρα να χάνουν τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής. Όπως επισήμαναν οι παραγωγοί, το πρόβλημα μπορεί να έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι ίδιοι το είχαν εντοπίσει από το 2008 και είχαν αποστείλει σχετικά δείγματα στο «Μπενάκειο», οι απαντήσεις μάλιστα του οποίου θύμιζαν περισσότερο «χρησμούς».
Ο Αντώνης Κατελούζος παραγωγός από τη Βροχίτσα καλλιεργεί περισσότερα από σαράντα στρέμματα με σταφίδες και αμπέλια. «Όλα είναι στην ίδια κατάσταση. Δεν υπάρχει βλάστηση και σταδιακά ξεραίνεται το κλήμα, και μένει κούρβουλο. Το θέμα είναι ότι μόλις έβαλα τα φυτά, μετά από 2-3 χρόνια είχαμε τα πρώτα δείγματα με ένα κλήμα εδώ ένα εκεί. Ψεκάζαμε με ό,τι μας έδιναν οι γεωπόνοι, για την βλάστηση, κάναμε χλωρή λίπανση, και το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τα πάντα. Κάθε χρόνο χάνω και 2-3 αράδες σταφίδας. Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε τελειώσει. Εγώ φύτεψα το κτήμα το 2009 και μου είχαν κοστίσει σχεδόν 12.000 ευρώ μόνο τα φυτά. Ζητάμε οι φορείς να ασχοληθούν με το θέμα. Θα πρέπει να μας πουν τι είναι, τι συμβαίνει. Η καλλιέργεια αυτή θα σβήσει» επισήμανε ο Α. Κατελούζος. 
Σε απόγνωση βρίσκεται και ο Παντελής Βασιλόπουλος επίσης από την περιοχή της Βροχίτσας. «Έχουμε επενδύσει στην σταφίδα. Έχω φέρει γεωπόνους, λιπάσματα, έχω κάνει αναλύσεις εδάφους και δεν μου δίνει κανείς λύση. Του χρόνου δεν θα μπορέσω να καθαρίσω βέργα, θα πρέπει να αλλάξω καλλιέργεια. Τα λεφτά που έχουμε χαλάσει, δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Με την πορεία της ασθένειας αυτής εμείς πάμε για ολική καταστροφή. Στα 55 μου χρόνια θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα» σημείωσε ο Π. Βασιλόπουλος. 
«Εμείς με το πρόβλημα αυτό παλεύουμε από το 2008, ωστόσο πήραμε ασαφείς απαντήσεις από το Μπενάκειο. Εκείνοι που ελέγχουν τους φυτωριούχους, τι κάνουν; Εμείς πιστεύουμε ότι τα φυτά που μας έδωσαν να βάλουμε ήταν ακατάλληλα. Το 2008 είχε έρθει εδώ και το Μπενάκειο και είχαν κάνει αυτοψία. Ένας φίλος γεωπόνος μου έστειλε ένα κείμενο για το τι γινόταν στην Γαλλία με τα αμπέλια και είναι το ίδιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να δοθούν αποζημιώσεις, να προχωρήσουμε σε ξερίζωμα και σε απολυμάνσεις στα χωράφια που έχουν μολυνθεί» υποστήριξε ο Αντώνης Κατελούζος από τη Βροχίτσα. 
 
 
Στις απαντήσεις που θύμιζαν «χρησμό» από το Μπενάκειο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βροχίτσας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τονίζοντας: «Είδαμε ότι στο Σόπι ξερίζωσαν κλήματα για να τα στείλουν στο Ινστιτούτο Φυτοπαθολογίας το γνωστό Μπενάκειο. Θέλω να αναφέρω ότι όταν στείλαμε δείγματα στο Μπενάκειο, μας έστειλαν απαντήσεις χρησμούς. Έχουμε μία απάντηση από το Μπενάκειο στον πρώην πρόεδρο κ. Κατελούζο το 2008 που είναι χρησμός. Για να έχουν έρθει σε αυτή την κατάσταση τα κτήματα, η σταφίδα και τα αμπέλια, σημαίνει ότι κάποιοι φταίνε. Το Μπενάκειο θα πρέπει να μας πει τι φταίει. Ευθυνόμαστε εμείς οι παραγωγοί που δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά; Τα κτήματα μας είναι καλοταϊσμένα, καλοδουλεμένα καλοκλαδεμένα, περιποιημένα. Ξέρουμε την δουλειά μας τόσα χρόνια. Είμαστε αγρότες κι αν φταίμε ας αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί. Αλλά πρέπει να μας πουν ποιος ή τι φταίει». 
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Κορυφής σύμφωνα με τον πρόεδρο Γρηγόρη Κανελλόπουλο. «Στην Κορυφή έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια το φαινόμενο αυτό. Πριν τρία χρόνια η έκταση του φαινομένου ήταν πολύ μικρότερη, αλλά τώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η πρόταση μου είναι να γίνει αναμπέλωση και στις σταφίδες προκειμένου να προχωρήσει η καλλιέργεια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν υπάρχει μικρόβιο, ιός ή κάτι άλλο. Η Πολιτεία θα πρέπει, όπως και στο αμπέλι που έχει βγει πρόγραμμα και επιδοτείται με 1700 ευρώ το στρέμμα, να κάνει το ίδιο και για την σταφίδα. Εάν η Πολιτεία δεν βοηθήσει και μείνει η κατάσταση ως έχει, πολλοί θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και δεν θα μπορέσει να εισπράξει τίποτα και το ίδιο το κράτος» δήλωσε ο Γρ. Κανελλόπουλος. 
Στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται η σταφίδα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Αμπελώνα Χρήστος Γαλανόπουλος επισημαίνοντας: «Εδώ και δύο χρόνια έχει εμφανιστεί το πρόβλημα με την ξήρανση της σταφίδας. Φέτος η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Θα πρέπει να δούμε από τι προέρχεται αυτό το πράγμα. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή, κορφοκόβαμε για να χαρακώσουμε και τώρα δεν έχουν πετάξει βλάστηση. Δεν ξέρουμε τι φταίει. Πρέπει να μας απαντήσουν από την διεύθυνση γεωργίας, για το τι θα κάνουμε. Να τα ξεκολώσουμε;». 
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει στην παραγωγή σταφίδας και ο πρόεδρος του Ελαιώνα Τρύφωνας Καραντώνης τονίζοντας: «Έχουμε φοβερό πρόβλημα με τις σταφίδες φέτος. Άλλες φορές τέτοια εποχή τα κλήματα είχαν γίνει δάσος και φέτος είναι ζήτημα να έχουν δέκα πόντους βλαστάρια. Η Πολιτεία πρέπει να μας πει τι φταίει. Το φυτό, τα φάρμακα, τα λιπάσματα; Τα έξοδα τρέχουν και οι υποχρεώσεις μένουν υποχρεώσεις. Εάν δεν κάνουμε παραγωγή και φέτος καταστραφήκαμε. Εμείς από αυτό ζούμε. Εάν τελειώσει και η σταφίδα εμείς δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε». 
 
Share this:
Tags:

Οδηγοί που σίγουρα δε θες να εμφανιστούν στο δρόμο σου