«Όλοι μια γροθιά» για την προστασία των παιδιών

Με επιτυχία διεξήχθη στον Πύργο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Όλοι μια γροθιά» για την προστασία των παιδιών

Ιούλιος 09, 2020 09:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Όλοι μια γροθιά» για την προστασία των παιδιών

 

 

 

 

 

Η άμεση κινητοποίηση  σε περίπτωση που ένα παιδί εξαφανιστεί και κινδυνεύει, αποτέλεσε το αντικείμενο  του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησε χθες το 1ο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο αθλητικό κέντρο Αγία Βαρβάρας  Πύργου.

Η εκπαίδευση συγκεκριμένα, που έγινε παρουσία και του προέδρου του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλου,  απευθυνόταν  στη Δημοτική Αστυνομία, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε  άλλα στελέχη  και εθελοντές του δήμου Πύργου, που  τρεις (3) ομάδες των δεκαπέντε (15) ατόμων.

Το «παρών» εξάλλου έδωσε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη  ότι δεν πρέπει να είμαστε απαθείς σε αυτό το νέο εγκληματικό φαινόμενο που εξελίσσεται.

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης εξάλλου δόθηκαν κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες από το δήμο Πύργου, πως να κινηθούν άμεσα και σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με όλους τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, να  μπορέσουν  να δράσουν  για να βρεθεί άμεσα το εξαφανισμένο  παιδί.

Αφορμή εξάλλου για την εν λόγω ενημερωτική «εκστρατεία», αποτέλεσε και η πρόσφατη απόπειρα απαγωγής ενός 14χρονου αγοριού στον Πύργο από δύο αλλοδαπούς , οι οποίοι όπως είναι γνωστό συνελήφθησαν από την  Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και προφυλακίστηκαν.

 

Δηλώσεις για τη διαχείριση

περιστατικών εξαφανίσεων

 

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιαννόπουλο τον επικεφαλής του ειδικού τμήματος της μεγάλης οργάνωσης του Χαμόγελου του Παιδιού, που προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Ελληνική κοινωνία. Του τμήματος που έχει μεγάλη εξειδίκευση όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του γενικού πληθυσμού γύρω από το επικίνδυνο φαινόμενο απαγωγής παιδιών στη χώρα μας και στον κόσμο μα βέβαια. Το τελευταίο διάστημα έχουμε  αύξηση της συχνότητας που όμως δεν έχει επιδημικό χαρακτήρα, αλλά και ένα παιδί να κινδυνεύσει νομίζω ότι είναι ένα θέμα ποιοτικό για τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας ο δήμος Πύργου και το Χαμόγελου του Παιδιού , είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία. Σήμερα ειδικοί επιστήμονες του Χαμόγελου του Παιδιού καθοδηγούν εργαζόμενους του δήμου, που είναι καθημερινά στη βάση της  κοινωνίας για να ξέρουν  αυτά που πρέπει ούτως ώστε να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες και οι πληροφορίες πρέπει να αξιοποιούνται  από τους αρμόδιους επιστήμονες. Νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε απαθείς σε αυτό το νέο εγκληματικό φαινόμενο που εξελίσσεται. Στην πόλη μας είχαμε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό περιστατικό, αμέσως μιλήσαμε με τον κ. Γιαννόπουλο και σήμερα ανταποκρίθηκε άμεσα και είναι εδώ με τους επιστήμονες. Είναι τρία γκρουπ των 10-15 εργαζόμενων και ελπίζουμε να μην προκύψει τέτοιο περιστατικό ξανά στον Πύργο, στη χώρα και σε όλο τον κόσμο».

 

Κώστας Γιαννόπουλος,  πρόεδρος συλλόγου  «Το Χαμόγελο του Παιδιου»

«Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει πραγματικά παραβατικότητα. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα που έχουν γίνει έντονα στην κοινωνία μας , φαίνεται ότι υπάρχουν  απαγωγές, ενώ ουσιαστικά αποκαλύφτηκε μετά ότι δεν ήταν, όπως στην περίπτωση της Τριφυλίας, που απ’ ότι διαπιστώσαμε εμείς  η μητέρα έβαλε το παιδί της δίπλα από έναν αλλοδαπό , τράβηξε φωτογραφία για πει ότι προσπάθησε να γίνει απαγωγή!  Άρα υπάρχουν προβλήματα μεν με ανθρώπους που είναι υπεράνω υποψίας και είναι στην καθημερινότητα των παιδιών και προσπαθούν να τα αποπλανήσουν ,να τα χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά και μετά να προχωρήσουν, όπως στην περίπτωση της μικρής στη Θεσσαλονίκη, σε άλλα πράγματα. Το Χαμόγελο του Παιδιού   λοιπόν θέλει να είναι κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, στο χωριό, στη γειτονιά , στην πόλη,  στην περιφέρεια. Δική μας υποχρέωση είναι πώς να ξέρουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα που ενώ τα βλέπουμε στις διαδικασίες της καθημερινότητας, δεν τα βλέπουμε στις καταγγελίες. Αυτό που θέλουμε με τους ανθρώπους στου δήμους είναι να γνωρίζουν πράγματα και να είναι τα αυτιά μας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις άλλες αρχές. Αντί να περιμένουμε πότε θα κινητοποιηθεί οποιοσδήποτε, κινητοποιούμε τις δυνάμεις και του δήμου αλλά και τις υπόλοιπες  εθελοντικές και τοπικές , για να μην περάσει πολύτιμος χρόνος έστω και της μίας ώρας. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι όταν ειδοποιηθούν από το κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου, τι θα κάνουν. Θα πρέπει όλοι να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Είναι αργά αν πούμε ότι κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και χάθηκε η ζωή ενός παιδιού, θα κλαίμε την μοίρα μας και θα καταγγέλλουμε ό ένας τον άλλο.Σκοπός είναι να προλάβουμε. Λαμβάνοντας 300.000  κλήσεις το χρόνο στις γραμμές μας, που δεν είναι μόνο καταγγελίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όχι τόσο με τις απαγωγές, όπως γίνεται σε άλλες χώρες που μετά τα βρίσκουν δολοφονημένα τα παιδιά, που εδώ  συμβαίνουν όμως στο χώρο των προσφύγων. Πρέπει σαν κοινωνία ο κάθε πολίτης και υπηρεσιακός να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα».

 

Κατερίνα Λιακοπούλου, κοινωνική λειτουργός

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με το επιχειρησιακό κέντρο Οδυσσέας, το πολυταξιδευμένο σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Πύργου, σε συνέχεια του μνημονίου που υπογράψαμε  πριν από λίγο διάστημα όταν πραγματοποιήσαμε στο στάδιο της πόλης την εθελοντική δράση αιμοδοσίας. Στη συνέχεια λοιπόν αυτής της πολύ ουσιαστικής συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με το δήμο Πύργου, ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος ζήτησε από το Χαμόγελο του Παιδιού να μπορέσουν οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας , της δημοτικής αστυνομίας και άλλα στελέχη   του δήμου, να εκπαιδευτούν και να έχουν μια εκτενή ενημέρωση από τους εργαζόμενους του Χαμόγελου του Παιδιού που εξειδικεύονται στον τομέα της προστασίας, σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι των εξαφανισμένων παιδιών. Πραγματοποιούμε  αυτή την ενημέρωση για να μπορέσουμε όλοι, μία γροθιά, να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που ενδεχομένως μπορεί να συμβεί κάτι και σε συνεργασία πάντα με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, να μπορέσουμε να κινηθούμε άμεσα για ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και έχει εξαφανιστεί. Δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις που είναι προς ενημέρωσή τους, είναι στη διάθεσή τους να κινηθούν άμεσα και σε συνεργασία μαζί μας και με όλους τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, θα μπορέσουμε να δράσουμε για να βρεθεί άμεσα το παιδί.

Και εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, γνωρίζουμε αυτό ανακοίνωσε η Ασφάλεια ότι κρατούνταν δύο άτομα.

Και οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και τα ίδια τα παιδιά να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από τους ίδιους τους γονείς, για το πώς μπορεί να διαχειριστούν μ ια τέτοια κατάσταση, για έναν άνθρωπο που μπορεί να τους προσεγγίσει στο δρόμο και τα ίδια να είναι υποψιασμένα και πιο προσεκτικά».

 

 

 

 

 

Share this:
Tags:

-

-