Ολοκληρώθηκε η 6η Patras IQ - Αέρας καινοτομίας από την Ηλεία

Η μοναδική επιχείρηση από την Ηλεία.

Ολοκληρώθηκε η 6η Patras IQ - Αέρας καινοτομίας από την Ηλεία

Ολοκληρώθηκε η 6η Patras IQ - Αέρας καινοτομίας από την Ηλεία

Patras IQ 2019 -  6η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

Η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, για 6η συνεχή χρονιά φιλοξενήθηκε στην Πάτρα στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2019 στον Νότιο Λιμένα της πόλης (Κτίριο Β1). Η συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιο και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα να φέρει, για μία ακόμη χρονιά, το ερευνητικό δυναμικό με τον επιχειρηματικό κόσμο πιο κοντά στην ανταλλαγή ιδεών, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως για ώριμες ιδέες που έχουν παραχθεί στους κόλπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Κέντρων.

Κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης, οι ομιλητές,  πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και  Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών,  Δημοσθένης Πολύζος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισαν τους στόχους που θέτει κάθε χρόνο η έκθεση, με τον πιο σημαντικό να είναι  η ένθερμη αποδοχή του θεσμού τόσο από τους φορείς όσο και από τους πολίτες, κάτι που φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί. Στη συνέχεια, τονίστηκε ότι ο θεσμός, μέσα στην πορεία των ετών, έχει πετύχει και άλλα σημαντικά πράγματα, όπως ότι πολλά νέα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για την καινοτομία και οι επιχειρήσεις έρχονται ακόμα πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι η Έκθεση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και την κουλτούρα στην περιοχή, και να προάγει την συνεργασία μεταξύ των ερευνητών και του επιχειρηματικού κόσμου. Τέλος, το μεγαλύτερο όραμα των διοργανωτών είναι η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου, κάτι που δεν απέκλεισε ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κος Απόστολος Κατσιφάρας.

protinews

Η Έκθεση περιελάμβανε πληθώρα εκδηλώσεων, workshops και εκθεσιακών περιπτέρων, με συμμετέχοντες από τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και άλλους αναπτυξιακούς φορείς, καθώς και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Στα πλαίσια των παρουσιάσεων, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για δυνατότητες χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. 

Από τα περίπτερα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αυτό, όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, προσπάθησαν να προωθήσουν και να υλοποιήσουν πράξη για την Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας. Με δικά τους εργαλεία, κάλεσαν τους επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τυπώσουν σε γλώσσα BRAILLE (για άτομα με προβλήματα όρασης) τους τιμοκαταλόγους τους.

 

Τέλος, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός καινοτομίας και εκδήλωση δικτύωσης στα πλαίσια υλοποίησης του έργου AGROINNOECO, όπου οι νέοι επιχειρηματίες του έργου από κάθε χώρα είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για τις ιδέες τους και να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους, ώστε να αναπτύξουν ερευνητικές, τεχνολογικές ή και εμπορικές συνεργασίες.    Το έργο AGROINNOECO έχει ως στόχο να αναπτύξει μια μεθοδολογία που θα διευκολύνει τη μεταφορά καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα των συμμετεχουσών περιφερειών μέσω της δημιουργίας μιας διαδικασίας και μιας δομής στήριξης για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Ο θεσμός του Patras IQ αποτέλεσε το μέσο προβολής και διάδοσης των επιχειρηματικών αυτών ιδεών, για τις 32 στο σύνολό τους, συμμετέχουσες αποστολές από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ως νικήτρια ιδέα του διαγωνισμού, κρίθηκε η πρότυπη φάρμα σαλιγκαριών  από τους Σπύρο Μπαλάσκα και Θεοδώρα Χαβελέ από την Ελλάδα. Οι νικητές θα επωφεληθούν μέσα από το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας του έργου AGROINNOECO, απολαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής υποστήριξης με  εκπαίδευση, mentoring, συμβουλευτική και δικτύωση.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στην Έκθεση και η εταιρεία από την Ηλεία, Μηχανογραφική ΕΠΕ, παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, λύσεις που συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων αλλά και στη δραστική μείωση των δαπανών ενός οργανισμού. Η εταιρεία, με πολυετή και εξειδικευμένη εμπειρία στα θέματα της τοπικής αυτοδικοίκησης, παρουσίασε στο περιπτερό της τα σύγχρονα "εργαλεία" που αποτελούν απαραίτητους "συμβούλους" τόσο για τους αιρετούς όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες των οργανισμών.  

protinews

 (Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών)

 

protinews

(Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV) 
 
protinews
 
(Από δεξιά: Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Οικονομολόγος υποψ. Δημ Σύμβουλος με τον κο. Παπαδημάτο στο Δήμο Πατρέων, Φωκίωνας Ζαϊμης υποψ, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας με το συνδιασμό του κ. Φαρμάκη, Κόρδας Παναγιώτης Δ/ντης Μηχανογραφικής υποκ. Πάτρας.)
 
 
Επιμέλεια:
Παναγιώτα Δημητροπούλου 
protinews
Share this:
Tags:

-

-