Ολοκληρωτικό χτύπημα σε αγρότες και κτηνοτρόφους

ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΑΓΕΤΟ

Ολοκληρωτικό χτύπημα σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Ιανουάριος 10, 2017 05:30 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάκας

Σα να μην έφταναν, μέσα στο 2016, οι πλημμύρες, οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοστρόβιλοι, ήρθαν ο χιονιάς και ο παρατεταμένος παγετός να δώσουν  τη χαριστική βολή σε αγρότες και κτηνοτρόφους στον κάμπο της Ηλείας.

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο στο ορεινά-ημιορεινά, αλλά ακόμη και στις πεδινές  περιοχές του Νομού κυρίως λόγω της έλλειψης ζωοτροφών. 

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο μπορεί να υπάρξει με τις όψιμες καλλιέργειες εσπεριδοειδών ( πορτοκάλια), με τις πατάτες, κυρίως στις νέες φυτεύσεις που έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο, με τα κηπευτικά προϊόντα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθή στον παρατεταμένο παγετό, αλλά και με τις ελιές.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η φράουλα στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας όπου η όλη διαδικασία πάει πίσω. Ήδη χάθηκε ο Ιανουάριος και όπως όλα δείχνουν μπορεί να χαθεί και ο μισός Φεβρουάριος με ότι αυτό συνεπάγεται για την καλλιέργεια, τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.

Η «ΠΡΩΤΗ» συνομίλησε με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και με απλούς παραγωγούς. Καταγράψαμε την αγωνία τους και μεταφέρουμε τις εκκλήσεις τους προς την Πολιτεία και τους εκλεγμένους να αναλάβουν πρωτοβουλίες  για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ο οποίος αργοσβήνει.

 

 ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ: «Δεν υπάρχουν ζωοτροφές –θα χαθεί το ζωικό κεφάλαιο»

«Οι κτηνοτρόφοι του Νομού έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση. Τα 2016 ήταν μία χρονιά πολύ δύσκολη , όμως και το 2017 στο ξεκίνημα του, ήρθε να μας δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Δεν υπάρχουν ζωοτροφές για να ταϊστούν τα ζώα ενώ έχουν παγώσει και καταστράφηκαν οι βοσκότοποι όπως και καλλιέργειες μηδικής. Το γάλα στα ζώα μας έχει χαθεί, ο μηχανολογικός εξοπλισμός πάγωσε.  Δεν μιλώ μόνο για τις ορεινές περιοχές, η καταστροφή είναι μεγάλη και στις πεδινές. Αν συνεχιστεί η κακοκαιρία θα κινδυνεύσει με αφανισμό το  ζωικό κεφάλαιο. Το κακό είναι ότι η Πολιτεία είναι ανύπαρκτη. Καλούμε την Περιφέρεια, τους Δημάρχους αλλά και τους Βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ας αφήσουν τις φιέστες και ας στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή. Ας δοθεί έστω μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν  τα ζώα τους.  Πάντως, αφού όλοι μας έχουν ξεχάσει και κανείς δεν μας στηρίζει, σας λέω ότι οι κινητοποιήσεις και τα «μπλόκα» είναι μονόδρομος και για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας.»

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: «Ο ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα σε εκτιμήσεις»

«Ο χιονιάς και ο παγετός δίνουν στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, στα κηπευτικά τη χαριστική βολή. Καλούμε τον ΕΛΓΑ να προβεί σε εκτιμήσεις ζημιών προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις όπου απαιτείται. Επίσης επισημαίνουμε ότι είναι αδιανόητο να ζητά η Πολιτεία από τους αγρότες να πληρώνουν από αυτόν τον μήνα και κάθε μήνα τις εισφορές του ΟΓΑ τις οποίες νωρίτερα πλήρωναν ανά εξάμηνο. Που θα βρουν οι παραγωγοί τα χρήματα όταν συνεχώς μετρούν ζημιές και καταστροφές; Όταν το εισόδημά τους διαρκώς συρρικνώνεται;»

 

 ΑΝΤΩΝΗΣ  ΖΕΖΑΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ: «Μεγάλη η ζημιά στις όψιμες  ποικιλίες εσπεριοδειδών»

«Μπορεί στα εσπεριδοειδή οι πρώιμες ποικιλίες να μαζεύτηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό,  υπάρχουν όμως και οι όψιμες που συνήθως μαζεύονται τον Φεβρουάριο.  Σε αυτές τις ποικιλίες ο παρατεταμένος παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά αφού ουσιαστικά πορτοκάλια θα χάσουν τον χυμό τους. Επίσης από τον παγετό «κάηκαν» και τα κηπευτικά τα οποία θα είναι δυσεύρετα. Πρέπει η Πολιτεία μέσω του ΕΛΓΑ να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο»

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ, ΒΑΡΔΑ: «Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα  με τις νέες φυτεύσεις πατάτας»

 «Κάποιες πατάτες που δεν είχαν συγκομιστεί θα πρέπει να τις ξεχάσουμε. Προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε όμως και με τις νέες φυτεύσεις που έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο διότι ο παγετός είναι πρωτοφανής για την περιοχή της Βουπρασίας. Το 1987 θυμάμαι ξανά να έχει χιονίσει όμως τότε δεν ήταν τίποτε μπροστά στο σημερινό. Να μην ξεχνάμε ότι η περιοχή μας έχει πληγεί από πλημμύρες, από χαλάζι αλλά και από τον ανεμοστρόβιλο. Κι επειδή η κυβέρνηση μας κορόιδεψε σε ότι αφορά την φορολογία, επιβάλλοντας από την αρχή το 30%, προβλέπω μαζική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα»

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ, ΚΟΡΥΦΗ: «Η ζημιά στις ελιές θα φανεί στην πορεία»

« Ο χιονιάς και ο παγετός βρίσκουν τις ελιές στο στάδιο της αναζωογόνησης –αναπαραγωγής, να ετοιμάζονται δηλαδή για τον καρπό. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η ελιά δεν είναι ανθεκτική στον παγετό το σίγουρο είναι ότι  προκαλείται μεγάλη ζημιά η οποία θα φανεί στην πορεία. Και το δυστύχημα είναι ότι τέτοιες ζημιές δεν καλύπτονται  από  τον ΕΛΓΑ, αλλά παραπέμπονται στα ΠΣΕΑ. Να θυμίσω ότι φέτος σε ότι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή. Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μεγαλύτερη ζημιά θα έχουμε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: «Χάθηκε η πρωιμότητα της φράουλας- Τεράστιες οι απώλειες σε παραγωγή και αξία»

«Ήδη χάσαμε  τον Ιανουάριο, αφού από 1500 τόνους που είχαμε την προηγούμενη δεκαετία, αξίας 4-6 εκατ. ευρώ, πέσαμε αυτόν τον Ιανουάριο στους 100 τόνους αξίας 250.000 ευρώ!  Με  τις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, πολύ φοβάμαι ότι θα χαθεί και ο Φεβρουάριος. Την προηγούμενη δεκαετία τον Φεβρουάριο είχαμε μια παραγωγή 4.000 με 5000 τόνους φράουλας όμως τώρα οι απώλειες θα είναι τεράστιες.  Ο παγετός έχει επηρεάσει δυσμενώς την  όλη παραγωγική διαδικασία ενώ χάθηκε η πρωιμότητα της φράουλας. Δεν θα «καούν» τα φυτά όμως θα πάνε όλα πίσω, εξαγωγές, συναλλαγές, τζίρος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.  Να σημειώσω ότι όλη αυτή την δυσμενή κατάσταση θα κληθούμε να τη διαχειριστούμε και να την απορροφήσουμε μόνοι μας , αφού στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Τέτοια χιονόπτωση πάντως στα μέρη μας είχαμε να δούμε από το 1947, όπως λένε οι παλιότεροι , ενώ ανάλογα φαινόμενα είχαμε το ’64 και τον Μάρτιο του ’87.  Όχι όμως τέτοιας έντασης και διάρκειας όπως τα τωρινά»

Share this:
Tags:

ΠΕΡΙ.. ΗΛΕΙΑΣ | Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Λάμπρου