Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου

Μάιος 15, 2019 05:59 ΜΜ
Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου
Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις»
Η Κυβέρνηση λέει ότι δίνει τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Δεν είναι ούτε καν μισή σύνταξη αυτό που δίνει. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αφαίρεσε τη δωδέκατη και ότι, αν ισχύσει το αφορολόγητο, θα αφαιρέσει και την ενδέκατη. 
Διότι με τα στοιχεία που κατέθεσα στην Επιτροπή -και θέλω να τα καταθέσω και σήμερα, μιας και ο κ. Τσακαλώτος μου κάνει την τιμή να είναι εδώ και είναι και πολιτικός προϊστάμενος της ΑΑΔΕ- με βάση την επεξεργασία των δηλώσεων των συνταξιούχων, το μέσο εισόδημα το 2014 ήταν 13.231 ευρώ και το 2017 έγινε 11.175 ευρώ, δηλαδή μείον 2.056 ευρώ ή μείον 15,5%. Αυτό από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όπου δηλώνονται και οι κύριες και οι επικουρικές και τα βοηθήματα. 
Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Και έρχεται εδώ ψευδόμενος διαρκώς ο κ. Πετρόπουλος και μας λέει ότι αυξήθηκε η μέση σύνταξη και αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης ότι άλλαξαν τη χρονοσειρά. Δηλαδή για να υπολογίσει τη μέση σύνταξη βάζει μέσα και τις κρατήσεις υπέρ υγείας και υπέρ ΑΚΑΓΕ.
 Οι κρατήσεις υπέρ υγείας είναι 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, 4 δισεκατομμύρια ευρώ την πενταετία και η εισφορά για τα φάρμακα των συνταξιούχων -γιατί αυξήσατε τη φαρμακευτική δαπάνη- είναι 266 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο δηλαδή 1,33 δισεκατομμύρια ευρώ στην πενταετία και κόψατε και το ΕΚΑΣ επιπλέον. 
Για αυτό είναι μειωμένες οι συντάξεις και αυτό αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, που είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ό,τι παραμύθια και να μας λέει ο κ. Πετρόπουλος, που τον έχουμε προκαλέσει δέκα φορές εδώ να μας καταθέσει τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και τον κρύβει!
Και αν έχετε μια στάλα φιλότιμο, στείλτε τον τώρα που θα δώσετε το επίδομα των εκλογών στους συνταξιούχους. Αυτή είναι, λοιπόν, η πολιτική των ψεμάτων. 
Όπως η πολιτική των ψεμάτων αποτυπώνεται και στην τροπολογία για τον ΦΠΑ. Λέτε, «μειώνουμε τον ΦΠΑ που ανέβηκε στο 24%». Πώς ανέβηκε, μοναχός του; Τι είναι, φυσικό φαινόμενο ο ΦΠΑ, ανεβαίνει δηλαδή ανάλογα με τον καιρό; Εσείς τον πήγατε στο 24% με τους νόμους που ψηφίσατε. Και εν πάση περιπτώσει και αυτή η μείωση του ΦΠΑ είναι λειψή.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο από το οποίο ξεκινήσαμε, στις 120 δόσεις.
 Εκατόν είκοσι δόσεις σας το ζητάγαμε το ’17 όταν είδαμε ότι απεντάχθηκαν αυτοί που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των δικών μας, που εσείς την υπονομεύσατε και μιλούσατε για «σεισάχθεια», και τη δικιά σας.  Δεν το κάνατε. Σας είπαμε μετά με τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού ότι δεν θα μπει κανένας. Δεν το κάνατε.
 Καταθέσαμε λοιπόν  Πρόταση  Νόμου, απλή που λέει «μπαίνεις στις 120 δόσεις, πληρώνεις μια προκαταβολή, όσο πληρώνεις, είσαι εντάξει, άμα δεν μπορείς, βγαίνεις και ξαναδίνεις την προκαταβολή», δηλαδή μια πάγια ρύθμιση. 
Φέρνετε τώρα με καθυστέρηση μια ρύθμιση που την προπαγανδίζετε, αλλά είπα ότι είναι ψευδεπίγραφη, διότι πρώτον, για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι 120 δόσεις, καθώς το πλαφόν της ελάχιστης δόσης οδηγεί σε 120 μόνο όσους χρωστάνε μέχρι 3.600 ευρώ. Σε σχέση δε με τη φορολογική διοίκηση, αυτή είναι λίγο καλύτερη από την πάγια που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων. Είναι πολύ πίσω και από τις δικές μας και από τις δικές σας παλαιότερες ρυθμίσεις.
Είπαμε, λοιπόν, στην κ. Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «γιατί, βρε αδερφέ, δεν βγάζεις έξω από τα νομικά πρόσωπα τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τις οντότητες, τις ομόρρυθμες εταιρείες, που είναι ατομικές επιχειρήσεις, να πάνε στις 120 δόσεις, που είναι απλό; Δεν έχει κανένα πρόβλημα πρακτικής εφαρμογής. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι, μια πρόταση πολύ καθαρή». 
Μια άλλη πρόταση πολύ καθαρή: να βάλετε πλαφόν στα νομικά πρόσωπα, τον τζίρο. Εμείς το είχαμε βάλει το 2014 -σας θυμίζω- και το καταργήσατε εσείς τον Μάρτιο του 2015. Και μετά μας φέρατε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την ρύθμιση που απαλλάξατε μερικούς μεγαλόσχημους, διακόσιους πενήντα, έχει πει η κυρία Βαλαβάνη, κατά τον απολογισμό της, από τα πρόστιμα για το λαθρεμπόριο, εσείς και ο κ. Τσακαλώτος, Αναπληρωτής Υπουργός ήταν τότε, δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
 Σας έχουμε κάνει, λοιπόν, προτάσεις να τα βελτιώσετε αυτά, για να έχουν αποτέλεσμα. Εμείς είπαμε και στην Επιτροπή ότι ψηφίσαμε «Ναι» επί της αρχής, διότι θέλουμε ακόμα και ένα ευρώ να ωφεληθεί ένας άνθρωπος ή μια μικρή χαραμάδα ελπίδας να ανοίξει, να μην τον απογοητεύσουμε. Αλλά οι ρυθμίσεις που φέρνετε είναι πολύ κατώτερες των περιστάσεων.
 Άρα θα περιμένουμε μέχρι το τέλος της συζήτησης μην τυχόν, όπως μας είπε η κυρία Παπανάτσιου και επειδή με ακούει και ο Τσακαλώτος, έχει την πολιτική ισχύ ο ίδιος απέναντι στους δανειστές και στην ΑΑΔΕ να επιχειρηματολογήσει, γιατί για τις μικρές επιχειρήσεις, τις ομόρρυθμες εταιρείες ή και τις ανώνυμες κεφαλαιουχικές μέχρι ένα επίπεδο τζίρου  πιστεύουμε  ότι μπορεί να πάμε στις εκατόν είκοσι.
Για να κλείσω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  γιατί πολλά θα μπορούσε να πει κανείς  θα αναφερθώ στην Τροπολογία μας.
 Η κυρία Γεννηματά, παρεμβαίνοντας την Παρασκευή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, προκειμένου να επαναφέρει τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας απέναντι στο τοξικό κλίμα, αυτό της κοτερολογίας, είπε: «Αφήστε τα αυτά και ελάτε εδώ να ψηφίσουμε πέντε προτάσεις που αποτελούν μέρος των προτάσεων νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και που ο κ. Βούτσης σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, κατά παράβαση του Κανονισμού, δεν φέρνει να συζητήσουμε». 
Εγώ θυμάμαι και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και επί κυβερνήσεων δικών μας συζητούσαμε εδώ στη Βουλή προτάσεις της αντιπολίτευσης, προτάσεις νόμου. Λοιπόν, δεν τις έφερε η Κυβέρνηση να τις συζητήσουμε και γι’ αυτό επανέλαβε  η κυρία Γεννηματά πέντε από τις σαράντα προτάσεις μας που έχουμε καταθέσει:
Να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Είναι πρόταση νόμου -κύριε Βρούτση, την έχουμε καταθέσει από τον Νοέμβριο του 2018, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, για να μην μπερδευόσαστε να γράφετε το λέω-.
Να απαλλάξουμε τους νέους επαγγελματίες από φόρους και εισφορές.  
Να δώσουμε  κίνητρο στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις.
Να δώσουμε τριετή στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια.
 Να δώσουμε ελάχιστη σύνταξη των 500 και των 700 ευρώ στα ζευγάρια .
Να μειώσουμε τον  φορολογικό συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα και  να δώσουμε κίνητρα στους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών. 
Την έχετε στα χέρια σας. Αν ανατρέξτε στα αρχεία της Βουλής, υπάρχουν και οι σχετικές εκθέσεις του ΓΛΚ.
Και τελειώνω με τούτο. Μου έκανε εντύπωση ότι οι Υπουργοί που παρενέβησαν πριν τους εισηγητές δεν αναφέρθηκαν στην τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πολιτιστικά μνημεία. Φαντάζομαι, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ την έχετε στα χέρια σας. Ελπίζω να έχει να έρθει η κυρία Υπουργός να την παρουσιάσει, η κύρια Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία δεν κατάλαβε σε ποια Κυβέρνηση μπήκε. 
Διότι, όταν καταγγείλαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο κ. Τσακαλώτος με υπογραφή του μεταβίβασε τα 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στο Υπερταμείο, η κυρία Ζορμπά έλεγε ότι είναι κατοχυρωμένα τα ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικοί χώροι και μετά από έρευνα είπε ότι αφαίρεσε 2.600 περίπου. Και έρχεται εδώ τώρα  με την Τροπολογία να μας πει ότι αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Άρα, όταν εμείς καταγγέλλαμε την Κυβέρνηση, είχαμε απόλυτο δίκιο. Και έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει η κύρια Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία –επαναλαμβάνω- δεν κατάλαβε σε ποια Κυβέρνηση μπήκε. 
Εν πάση περιπτώσει, μια και υποτίθεται ότι έχετε και μια στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, σας λέω το εξής απλό: 
Ζητάμε, κύριε Υπουργέ, μια και είστε εδώ σήμερα, εδώ και οκτώ μήνες, να μας φέρετε τον κατάλογο των 10.119  ακίνητων μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Έχω καταθέσει ερωτήσεις εγώ και  η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, καθώς και  επίκαιρες ερωτήσεις. Γιατί το κρύβετε; Έχετε κάνα λόγο να το κρύβετε, να μάθει ο ελληνικός λαός ποια είναι τα 10.119 ακίνητα που υποθηκεύσατε στο Υπερταμείο; Νομίζω ότι προσωπικά δεν έχετε κανέναν λόγο -και θα σας στιγματίσει, εάν δεν το κάνετε.
Εγώ λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέω ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά.
 Νέα εξαπάτηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να υπάρξει. Και το τίμημα θα το εισπράξετε στις 26 του Μάη, όπου προσδοκούμε το Κίνημα Αλλαγής να αναδειχθεί καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων και  να σηματοδοτηθεί το πρώτο βήμα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
 
Share this:
Tags:

-

-