Ώρα μηδέν για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων

Λήγει στις 20 Σεπτέμβρη η διαβούλευση της Μ.Π.Ε. για το κοίτασμα στο Κατάκολο

Ώρα μηδέν για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων

Σεπτέμβριος 11, 2019 07:04 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Ώρα μηδέν για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων

 Ανέτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις εμφανίζονται οι φορείς της Ηλείας, όσο αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –Μ.Π.Ε.- του έργου της Α` Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο, η οποία λήγει σε μόλις εννέα μέρες- τη Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» ακόμα δεν έχει γίνει ο καθορισμός των ενημερωτικών συναντήσεων των φορέων με την εταιρεία,  καθώς η Μ.Π.Ε. τέθηκε σε διαβούλευση στα τέλη Ιουλίου και μεσολάβησε η θερινή περίοδος αλλά και η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Περιφερειακή Αρχή αλλά και τη νέα Δημοτική Αρχή Πύργου κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι διαδικασίες να πάνε πίσω.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φορείς της Ηλείας ζητούν να υπάρξει παράταση της διαβούλευσης προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα των στοιχείων της Μ.Π.Ε. που αφορούν το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο. 

Με τα χρονικά περιθώρια να «στενεύουν» σημαντικά η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς τελικά θα «τρέξουν» οι διαδικασίες το επόμενο διάστημα. Όπως έγινε σαφές, επειδή τα χρονοδιαγράμματα «στενεύουν»  και μέχρι σήμερα δεν είχαν προχωρήσει οι εργασίες της διαβούλευσης κι από πλευρά της Περιφέρειας ζητείται να δοθεί παράταση.  «Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και έχω ζητήσει να υπάρξει παράταση για την διαβούλευση προκειμένου να γίνει σωστά. Έχουμε ζητήσει δύο μήνες και περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης.

 

Η ώρα των αποφάσεων

Με τον χρόνο να κυλά εις βάρος της Ηλείας, συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου με δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του περιλαμβάνει τη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Α΄ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο» και λήψη σχετικής απόφασης…! Ερωτηθείς, από την «Πρώτη» για τις προτάσεις του Δήμου όσο αφορά τη Μ.Π.Ε. ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση για το τι περιλαμβάνεται στο κείμενο των 770 σελίδων. «Είναι μία ιστορικής σημασίας απόφαση για την περιοχή και δεν πρέπει να την λάβουμε επιπόλαια» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου ενώ επεσήμανε «Η Μ.Π.Ε. που έρχεται προς διαβούλευση είναι 770 σελίδων σε έναν χρόνο διαβούλευσης μη κατάλληλο (ως εποχή) καθώς ήταν καλοκαίρι και λίγο πριν αναλάβει η Νέα Δημοτική Αρχή. Σε εμάς ήρθε πριν ένα μήνα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς αυτή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει.  Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση κάτω από τα στενά χρονικά περιθώρια τα οποία υπάρχουν. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση. Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί όσο αφορά τα ανταποδοτικά τέλη γιατί το 5% επί των κερδών το λαμβάνει η Περιφέρεια. Εμείς ζητάμε το 2% επί της παραγωγής – εισπράξεων. Σε σχέση με το προσωπικό θεωρούμε ότι το προσωπικό είναι εξειδικευμένο συνεπώς δεν μπορούν να πάρουν προσωπικό από τη περιοχή. Επίσης κανείς δεν έχει συζητηθεί για τις πραγματικές Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που τυχών μπορεί να υπάρξουν, εάν δηλαδή θα επηρεαστεί η σεισμικότητα της περιοχής καθώς η περιοχή μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει δώσει 14 σεισμούς πάνω από 5,5 R. Παράλληλα θα πρέπει να δούμε και σε σχέση με το τουρισμό, εάν υπάρχει ρήτρα ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Όσο αφορά το βουνό του Κατακόλου και την σαθρότητα του εδάφους, είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να δούμε.

Θέλουμε χρόνο καθώς υπάρχουν ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν και δεν γίνεται να ξεπεραστούν εύκολα».

Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κατακόλου με το ίδιο θέμα, όπως υπογράμμισε μιλώντας στη «Πρώτη» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φραντζής Κολόσακας. «Είχα μία άτυπη συνάντηση εδώ και δέκα μέρες με τον Δήμαρχο και του έχουμε προτείνει να προσλάβει τεχνικούς συμβούλους για να μπορέσουν να διαβάσουν την μελέτη και μας απάντησε θετικά. Παράλληλα πρέπει να ζητήσουμε μία παράταση 2-3 μηνών. Είχαμε μία άτυπη συνάντηση και με τον κ. Νικολάου. Του θέσαμε κάποια ερωτήματα, κι οι απαντήσεις ήταν ότι υπάρχουν εγγυήσεις και η τεχνολογία. Είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να χαρακτηριστούμε ούτε ως «μαύρα πρόβατα» της Εθνικής Οικονομίας. Ζούμε σε μία ευλογημένη περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης… Υπάρχει στο master plan μία προβλήτα που μπορεί να δένουν δύο πλοία και έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε προτάσεις τέτοιου χαρακτήρα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πειστούμε πρώτα εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους. Εμείς τη Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε μία θέση και θα προσπαθήσω να δώσω σε όλους να κατανοήσουν ότι η περιοχή μας έχει τρομερό περιθώριο ανάπτυξης και μπορεί να στηρίξει ακόμα περισσότερο και τους τρείς δήμους, Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας».

 

Εν αναμονή

Μπορεί η Μ.Π.Ε. για την Α` Φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο να έχει σταλεί στο δήμο Πύργου εδώ και έναν περίπου μήνα, ωστόσο μέχρι σήμερα το σχετικό κείμενο δεν έχει φτάσει στο Επιμελητήριο Ηλείας προκειμένου τα μέλη του να λάβουν γνώση και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις προς όφελος της περιοχής. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τόνισε: «Αναμένουμε να λάβουμε, από τον δήμο Πύργου το κείμενο της Μ.Π.Ε. που έχει έρθει προς διαβούλευση. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ισορροπήσει και την επιδιωκόμενη απόληψη στων υδρογονανθράκων αλλά και το βασικό στοιχείο του τουρισμού για την περιοχή μας. Οι απόψεις τις οποίες θα εκφράσουμε δεν θα είναι μόνο δικές μας, αλλά θα προσφύγουμε και σε γνώσεις εξειδικευμένων ανθρώπων του κλάδου. Θεωρώ ότι απαιτείται μικρή παράταση της διαβούλευσης καθώς δεν μπορούμε ούτε το έργο να καθυστερήσουμε ενώ θα πρέπει να εκφράσουμε τεκμηριωμένη γνώμη πάνω στο θέμα αυτό. Το θέμα μας είναι ο συνδυασμός και την απόληψης των υδρογονανθράκων και το όφελος το οποίο διαχέεται στην τοπική κοινωνία και πάνω από όλα η διαφύλαξη του τουριστικού μας προϊόντος που έχει αιχμή το Κατάκολο».

 

 

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Ανέτοιμοι για μία ακόμα φορά είναι οι φορείς της Ηλείας μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε ανακοινώσει την έναρξη της διαβούλευσης από τις 23 Ιουλίου 2019 (!) ωστόσο μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει το τι προβλέπεται στην συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κι όπως είναι φυσικό δεν υπάρχουν και προτάσεις σχετικά με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων  στην περιοχή μας. Από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση μερικών εβδομάδων  προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης. Ωστόσο πριν το θέμα φτάσεις προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  να είναι έτοιμοι και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες τεκμηριωμένα θα είναι προς όφελος και μόνο της περιοχής.

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019