Ούτε με το …κιάλι!

Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι οι τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας

Ούτε με το …κιάλι!

Μάιος 23, 2020 09:00 ΠΜ
Ούτε με το …κιάλι!

 

Μετρημένοι στα  δάχτυλα είναι τις πρώτες ημέρες, μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού,  οι επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας.

Συγκεκριμένα σε  Αρχ. Ολυμπία, Ήλιδα, Χλεμούτσι και Επικούριο, η επισκεψιμότητα  είναι σχεδόν μηδενική αφού  δεν υπάρχει καθόλου ξένος τουρισμός, ενώ οι Έλληνες τουρίστες   είναι λιγοστοί!

Το γεγονός αυτό προκαλεί γενικότερη ανησυχία για το τι «μέλλει γενέσθαι»  γύρω από την προσέλευση τουριστών,  στους χώρους παγκόσμιας  εμβέλειας κατά τη θερινή περίοδο, κάτι που ωστόσο θα φανεί εφόσον επιτραπεί ο ερχομός  επισκεπτών από το εξωτερικό.

Από την πλευρά της ωστόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που έχουν οριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία των επισκεπτών, έστω και αν αυτοί είναι σχεδόν …ανύπαρκτοι.

Μέτρα που έχουν να κάνουν με  τη χορήγηση αντισηπτικών, πλεξιγκλάς, κατάλληλες αποστάσεις, ενημερωτικές πινακίδες, ξεχωριστή είσοδος –έξοδος κ.α.

 «Τα μέτρα  είναι στάνταρ είτε έλθει είτε δεν έλθει κόσμος, διότι  διαφορετικά  δεν θα ανοίγαμε. Έχουμε ανοίξει τους αρχαιολογικούς χώρους και  πρόκειται να ανοίξουμε και τα μουσεία το επόμενο διάστημα. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε με ανυπομονησία να έλθει κόσμος» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας κ.  Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, η οποία επεσήμανε ότι την πρώτη εβδομάδα στους παραπάνω χώρους προσήλθαν κάποιες δεκάδες τουρίστες από την Ελλάδα.

 

Τα προγράμματα

Σε εξέλιξη εξάλλου, παρά την εμφάνιση της πανδημίας, βρίσκεται η υλοποίηση προγραμμάτων  συντήρησης, ανασκαφών  και  αξιοποίησης μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων στο Νομό, που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Ανάμεσα σε αυτά τα προγράμματα είναι η συνέχιση της συντήρησης τμήματος του Επικούριου Απόλλωνα  και  της ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου στην Ολυμπία, μέσα από το ΕΣΠΑ,  καθώς επίσης και η κατάρτιση ειδικού προγράμματος, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχ. Ολυμπία, για τα οποία η υπουργός ζήτησε πρόσφατα  να εκπονηθεί άμεσα μελέτη από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Πρόκειται για έξι κτήρια, τα τέσσερα εκ των οποίων σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους: το Οκτάγωνο -οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα-, η Λέσχη των Αθλητών, οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, οι Θέρμες του Κλαδέου, οι Νότιες Θέρμες και η Παλαιοχριστιανική Βασιλική.

«Για τα έργα αυτά έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από εμάς και περιμένουμε την έγκριση και τη χρηματοδότηση» τόνισε η κ. Κόλλια,  τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες έγιναν με τις απαραίτητες προφυλάξεις, εν μέσω του κορωνοϊού.

Να αναφερθεί ότι οι εργασίες συντήρησης συνεχίστηκαν το προηγούμενο  διάστημα στον Επικούριο, με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων.

Επίσης όσον αφορά τις ανασκαφές, η επικεφαλής της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων υπογράμμισε ότι ούτως ή άλλως είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία, εξαιτίας της απουσίας μόνιμου προσωπικού.

 

Share this:
Tags:

-

-