«Πάγωσε» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Με τις παλιές τιμές ο ΕΝΦΙΑ

«Πάγωσε» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Μάιος 29, 2019 09:50 ΠΜ
«Πάγωσε» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Από εδώ το έφεραν, από εκεί το πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά επιβεβαιώνονται όσοι στοιχημάτιζαν ότι η μνημονιακή υποχρέωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα πάει «πακέτο» στην επόμενη κυβέρνηση.
 
 
Αν και οι πληροφορίες από συμβολαιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εδώ και καιρό σχεδόν έτοιμες τις νέες Τιμές Ζώνης, αφού στην πραγματικότητα είχαν «πατήσει» πάνω στις περσινές εισηγήσεις των εκτιμητών που επιστρατεύτηκαν, φαίνεται ότι προτιμήθηκε να αποφευχθούν οι… κακοτοπιές, κοινώς οι νέες αλλαγές, που σίγουρα θα δημιουργούσαν αναστάτωση και πολύ περισσότερο δυσαρέσκεια σε πολλούς, όπως ακριβώς έγινε πέρσι. Και κάπως έτσι, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου, με πρόβλεψη μείωσης ως 100 ευρώ.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών μετά από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, έκπτωση 30% του ΕΝΦΙΑ θα έχουν σίγουρα περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας ως 60.000 ευρώ, με τη μέση μείωση φόρου που θα δουν στο εκκαθαριστικό τους να διαμορφώνεται στα 55 ευρώ. Από κει και πέρα, για τους περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, η μέση μείωση φόρου υπολογίζεται σε 88 ευρώ, για ακίνητα ως 150.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου διαμορφώνεται στα 57 ευρώ, ενώ για ακίνητα ως 200.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 21 ευρώ κατά μέσο όρο.
 
Πλησιάζει η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος
 
Αν και υπήρχε σχεδιασμός για ταχύτερη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν τον Ιούλιο και να απλωθούν σε 6 δόσεις, φαίνεται ότι στην καλλίτερη περίπτωση η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο. Ο συνολικός λογαριασμός υπολογίζεται γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ.
 
Αμέσως μετά τις κάλπες, δηλαδή ως το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, ακόμα κι αν δοθεί παράταση της καταληκτικής προθεσμίας λόγω εκλογών. Ο λογαριασμός και φέτος δεν καταπίνεται εύκολα:
 
• 1,536 δις ευρώ για φόρο εισοδήματος 
• 425 εκατ. Ευρώ ως προκαταβολή φόρου
• 489 εκατ. Ευρώ για Τέλος Επιτηδεύματος
 
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα 1,172 δισ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς, η οποία ναι μεν παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις, αλλά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν δύο μισθολόγια ο τελικός λογαριασμός έρχεται στην εκκαθάριση.
 
Γολγοθάς πληρωμών φόρων
Φυσικά φόρους καλούνται να καταβάλουν και τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα περί τα 640 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ως προκαταβολή της επόμενης χρονιάς. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 240 εκατ. Ευρώ φόρων στα μερίσματα.
 
Ο φετινός Γολγοθάς πληρωμών φόρων έχει, όμως, μια ιδιομορφία. Ήδη «τρέχουν» οι δίδυμες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες- ασφαλιστικά ταμεία, με μαζική- ως ήταν αναμενόμενο- προσέλευση από τις πρώτες ώρες λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διαφυλάξουν τις 120 δόσεις οι φορολογούμενοι, είναι να εκπληρώνουν παράλληλα τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Θα τα καταφέρουν; Σημειωτέον, ότι μόλις το 3,5% του όγκου των φορολογικών οφειλών βρίσκεται σε κάποια ρύθμιση, κυρίως λόγω αυτής της υποχρέωσης.
 
Όσον αφορά, δε, στην καταληκτική προθεσμία αιτήσεων για τις 120 δόσεις στην εφορία, που είναι η 28η Ιουνίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Απόφαση παράτασης ήταν έτοιμη πριν καλά- καλά ανοίξει η εφαρμογή…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: iefimerida.gr
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019