Παίζουν με …το θερμόμετρο, ενώ οι αγρότες καταστρέφονται!

Ανάστατοι είναι οι εσπεριδοπαραγωγοί σε περιοχές του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Παίζουν με …το θερμόμετρο, ενώ οι αγρότες καταστρέφονται!

Μάιος 29, 2020 07:00 ΠΜ
Παίζουν με …το θερμόμετρο, ενώ οι αγρότες καταστρέφονται!

 

 

 

Ανάστατοι  είναι  για άλλη μια φορά οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, λόγω των μεγάλων ζημιών που παρατηρούνται  στη φετινή αγροτική παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η εναλλαγή από την ακραία ζέστη στην έντονη βροχόπτωση αλλά και χαλαζόπτωση,  που έπληξε τα τελευταία 24ωρα αρκετά σημεία στην περιοχή των Κρεστένων, προκαλούν έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από την αγροτική παραγωγή.

Οι επιπτώσεις από τον καύσωνα που έπληξε  τα μέσα Μαίου και την ευρύτερη περιοχή του παραπάνω δήμου, ήταν κυριολεκτικά καταστροφικές αφού αφανίστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των εσπεριδοειδών, τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της καρπόδεσης.

Θα περίμενε ωστόσο κανείς  στην περίπτωση αυτή να παρέμβει ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλυφθούν  οι παραγωγοί  για την εκτεταμένη ζημιά στα πορτοκάλια, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών και τοπικών φορέων  έφτασε  στο 80%!

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, αλλά αντίθετα για μια ακόμη φορά ο ΕΛΓΑ παίζοντας το «κρυφτούλι» με  το θερμόμετρο και  λαμβάνοντας υπόψη του το μετεωρολογικό σταθμό  …της Ζαχάρως, ανέφερε ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 37,6 βαθμούς Κελσίου και όχι τους 40 που απαιτούνται προκειμένου να καλυφτούν οι πληγέντες παραγωγοί!

Έτσι απορρίφτηκε η αναγγελία που έγινε στις 18 Μαΐου στο δημοτικό κατάστημα Κρεστένων, ενώ την επόμενη ημέρα στην περιοχή ήλθε η τμηματάρχης του ΕΛΓΑ Πατρών μαζί με τον νέο επόπτη, λέγοντας ότι τελικά  οι εσπεριδοπαραγωγοί δεν καλύπτονται για τις καταστροφές από τον καύσωνα, τη στιγμή που στην Κρέστενα το θερμόμετρο έδειξε 40,6  βαθμούς Κελσίου…

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση στους παραγωγούς της περιοχής, δεδομένου ότι πρόκειται για άκαιρα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πρέπει να καλυφτούν από τον ΕΛΓΑ, κάτι που αναφέρει ρητά και ο κανονισμός του Οργανισμού.

Έντονη χαλαζόπτωση

Ανάλογες ζημιές εξάλλου προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες  και στις ελιές, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε  στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της κοινότητας Κρεστένων κ. Κώστας Δρακόπουλος,  ζημιές προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση στην περιοχή του Αγίου Ευθυμίου, την ώρα που  στην κάμερα του ΕΛΓΑ στην Ζαχάρω πιθανότατα έδειχνε ηλιοφάνεια!

Οι παραπάνω τραγελαφικές καταστάσεις έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει πραγματική προστασία από  τις φυσικές καταστροφές και όχι …υπεκφυγές των αρμοδίων αγροτικών παραγόντων.

 

 

Share this:
Tags:

-

-