Παραδίδει πνεύμα η Παθολογική Κλινική Πύργου

Από τη Δευτέρα οι εφημερίες δεν επαρκούν

Παραδίδει πνεύμα η Παθολογική Κλινική Πύργου

Αύγουστος 14, 2019 07:18 ΠΜ
Παραδίδει πνεύμα η Παθολογική Κλινική Πύργου

  

«Μέχρι την Κυριακή το πρόγραμμα για την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου έχει συμπληρωθεί. Από τη Δευτέρα όμως, οι εφημερίες δεν επαρκούν!». Αυτό τονίστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ν.Μ. Πύργου κ. Θάνος Γιαννόπουλος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 εφημεριακά κενά, που είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Και οι δύο απηύθυναν έκκληση στο Υπουργείο Υγείας και στην 6η ΥΠΕ να δώσουν λύση, αλλιώς θα υπάρξει μείζον πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών υγείας στην Ηλεία, με τον πληθυσμό μάλιστα να έχει πολλαπλασιαστεί λόγω των επισκεπτών και των τουριστών. «Τον Ιούλιο τετραγωνίσαμε τον κύκλο για να δοθεί λύση. Το ιατρικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια του. Το «εντέλλεσθε» δεν είναι βιώσιμη λύση. Η μετακίνηση Παθολόγου από υγειονομικό σχηματισμό πέραν του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας είναι μονόδρομος. Αυτό όμως δεν είναι δική μας απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος. Πλέον απαιτούνται αποφάσεις από το κεντρικό επίπεδο διοίκησης, αλλιώς η Ηλεία θα βρεθεί χωρίς εφημερίες Παθολογικής Κλινικής από την ερχόμενη εβδομάδα! Μια Παθολογική Κλινική, που άλλωστε λειτουργούσε έτσι κι αλλιώς στα «κόκκινα». Τώρα όμως… παραδίδει πνεύμα…

Υπενθυμίζουμε, πως, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της η «ΠΡΩΤΗ», μέχρι και σήμερα τέσσερις Παθολόγοι ιατροί καλούνται να εξετάσουν τους 50 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στην Κλινική, να εξετάσουν τα περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και να συνδράμουν σε όποια άλλη κλινική χρειάζεται. Την ίδια στιγμή οι τρείς νοσηλεύτριες ανά βάρδια (πρωί- απόγευμα και δύο τη νύχτα) στην Παθολογική κλινική καλούνται να εξυπηρετήσουν πενήντα ασθενείς. Από την Δευτέρα όμως οι παθολόγοι θα μειωθούν και επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ηλεία!

 

Κ. Διαμαντόπουλος: «Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις»

 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος έχουν ως εξής: «Τα προβλήματα της Παθολογικής τα γνωρίζετε, ουδέποτε τα κρύψαμε. Είναι από τις μάχες που δώσαμε και δεν έχουμε κερδίσει. Αν και υπήρξαν θέσεις Παθολόγων που προκηρύχθηκαν, το αποτέλεσμα δε δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Από τους τρεις που ανέλαβαν η μια παραμένει, τρεις θέσεις δεν καλύφθηκαν (η μια αφορούσε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ) και για δυο ακόμα θέσεις η διαδικασία έχει «παγώσει».  Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη. Οι τέσσερις μόνιμοι Παθολόγοι που συνδράμουν στο πρωινό ωράριο και τις εφημερίες δεν επαρκούν. Δε συζητάμε για δύο Παθολογικές, συζητάμε για μια ! Από τον Ιούνιο έχουμε ενημερώσει επίσημα με διαδοχικά έγγραφα την 6ης ΥΠΕ  για αποχώρηση ενός μόνιμου Παθολόγου και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την κάλυψη τουλάχιστον των κενών του εφημεριακού προγράμματος.Το τελευταίο εστάλη σήμερα το πρωί. Αναμένουμε! Κατανοώ ότι πρόκειται για μεταβατική περίοδο, τα νοσοκομεία όμως χρειάζεται να λειτουργήσουν με αδιαπραγμάτευτο όρο την ασφάλεια των ασθενών και προσωπικού.

Τον Ιούλιο τετραγωνίσαμε τον κύκλο για να δοθεί λύση. Το μήνα αυτό οι εισαγωγές στην Παθολογική έφτασαν τις 415. Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει τις 2774. Η μετακίνηση Παθολόγου από υγειονομικό σχηματισμό πέραν του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας είναι μονόδρομος. Αυτό όμως δεν είναι δική μας απόφαση. Το ιατρικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια του. Το «εντέλλεσθε»δεν είναι βιώσιμη λύση . Έχουμε μάθει να λύνουμε μόνοι μας τα προβλήματα που προκύπτουν. Αυτή τη στιγμή όμως τα περιθώρια για την αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού έχουν εξαντληθεί .  Καλούμε τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να δώσει λύση. Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού να παρέμβουν στο Υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρξει βιώσιμη διευθέτηση. Την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας στο νομό. Μέχρι την Κυριακή το πρόγραμμα έχει συμπληρωθεί. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να μοιραστούν ευθύνες. Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις».

 

Θ. Γιαννόπουλος: «Η πόλη του Πύργου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…»

Από την πλευρά του ο κ. Θάνος Γιαννόπουλος, τόνισε: «Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να φωνάξουμε για άλλη μία φορά για την όλη κατάσταση που επικρατεί στον Νομό. Μας αναγκάζει το γεγονός ότι αυτή την περίοδο στην περιοχή μας ο πληθυσμός έχει πολλαπλασιαστεί. Οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στο Νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει τα όρια της Νοσηλευτικής μας Μονάδας. Δεν επαρκούν ούτε οι γιατροί, ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε το οποιοδήποτε βοηθητικό προσωπικό. Οποιοσδήποτε έρθει και δει τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή στο χώρο των επειγόντων θα δει ότι η κατάσταση είναι τραγική. Φορεία, κρεβάτια, κόσμος που συνωστίζεται και διαμαρτύρεται και κάποιοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να τρέχουν αλλόφρονες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά. Δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για εμάς. Είναι κατάσταση που την ξέρουμε και τη ζούμε πάρα πολλά χρόνια. Διαμαρτυρόμαστε, δεν μας ακούει κανείς. Ζητήσαμε θέσεις, ζητήσαμε γιατρούς, ζητήσαμε προσωπικό, δεν ανταποκρίνεται κανείς. Βρισκόμαστε στη δίνη των τοπικιστικών προβλημάτων, να λέμε «γιατί εδώ και όχι εκεί», «δώστε σε εμάς, αλλά αν δεν δώσετε σε εμάς δεν θα πάρουν και οι άλλοι», μία κατάσταση τραγική που έχει οδηγήσει τον Νομό στην υποβάθμιση και την απαξίωση που βρίσκεται. Και ουδείς εκ των παραγόντων ενδιαφέρεται να δώσει λύση. Είναι μία κατάσταση που προσωπικά σαν γιατρός την βιώνω από το 1980. Δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις και δεν φαίνεται ικανή κάποια κυβέρνηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να υπογράψει αποφάσεις και να δοθούν λύσεις.

Όπως σας είπε ο Διοικητής έχουμε κάνει κάποιες προκηρύξεις. Ποιος ο λόγος λοιπόν αυτές οι προκηρύξεις να μην προχωρούν; Όχι πως θα μας έλυναν το πρόβλημα, καθώς αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, χρειάζονται 6 μήνες έως ένας χρόνος για να έρθει κάποιος γιατρός. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε πρόβλημα. Οι γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και καλούνται να δώσουν λύσεις, δυστυχώς έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Ποιος θα κάνει εφημερία τις επόμενες ημέρες; Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ΥΠΕ, από το Υπουργείο, δεν βλέπω ορατή λύση. Τον Ιούλιο δώσαμε κάποιες λύσεις, αλλά δε μπορεί να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Απαιτούνται άμεσες λύσεις! Η πόλη του Πύργου φαίνεται να κοιμάται, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, αλλά δυστυχώς οι πολίτες του Πύργου όταν έρχονται εδώ διαμαρτύρονται στον πρώτο τυχόντα. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η κατάσταση…».

 

Share this:
Tags:

-

-