Παρεμβάσεις «ζωής» στον Επικούριο!

Ξεκίνησαν οι εργασίες από συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας

Παρεμβάσεις «ζωής» στον Επικούριο!

Ιούνιος 07, 2019 12:45 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Παρεμβάσεις «ζωής» στον Επικούριο!
Καθυστέρηση στην  πρόσληψη εποχικού προσωπικού λόγω  εκλογών- Σ’ εξέλιξη το σημαντικό έργο υδροδότησης του Ναού
 
Στο στάδιο της αποκατάστασης βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα του Ναού Επικούριου Απόλλωνα, μετά την πρόσφατη έναρξη των εργασιών στα μακρά πτερά του αρχαιολογικού μνημείου, που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το μακρινό παρελθόν.
Ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας, όσον αφορά την εξέλιξη των εργασιών, αποτελεί μέχρι στιγμής η αδυναμία για την πρόσληψη 17 ατόμων εποχικού προσωπικού, γεγονός που οφείλεται  στη διεξαγωγή των εκλογών.
Εκ μέρους της Διευθύντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. Ερωφίλης-Ίρις Κόλλια,  που έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του Επικούριου, εκφράζεται αισιοδοξία  για την άμεση στελέχωση των υπαρχόντων συνεργείων με το επιπλέον προσωπικό.
 Ο συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης στο εντυπωσιακό μνημείο εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου είναι μέσα από το ΕΣΠΑ,  με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2021.
Όπως έχει αναφέρει η «ΠΡΩΤΗ», το  έργο αποκατάστασης του ναού στα μακρά πτερά του (ανατολικό και δυτικό), περιλαμβάνει τρία υποέργα που έχουν ως εξής:
-Το πρώτο υποέργο «αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών Ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών»,  αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αποκατάστασης.
-Το δεύτερο υποέργο έχει τίτλο «παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα». 
-Το τρίτο υποέργο, που έχει τίτλο «προμήθεια και εγκατάσταση νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών φερόντων στοιχείων στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας του Επικούριου Απόλλωνα», στοχεύει στην αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, μιας περίκλειστης εφελκυόμενης κατασκευής, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης. 
 
Το έργο ύδρευσης
Στο μεταξύ σ’ εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες  για την υδροδότηση του Ναού Επικούριου, μετά από διαρκείς προσπάθειες που έγιναν από το δήμαρχο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκο.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο που θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζόμενους,  το οποίο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες  είναι έντονο.
Η υδροδότηση του Επικούριου θα γίνει από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μνημείο.
 
protinews
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019